Okuduğunuz Her Kitaptan Daha Fazlasını Elde Etmenin 7 Yolu

Daha fazla kitap okumanın birçok yararı var, ama belki de en değerli olanı şu: İyi bir kitap size geçmiş deneyimlerinizi yorumlamak için yeni bir bakış açısı kazandırabilir.
Ne zaman yeni bir zihinsel model, yeni bir düşünce yapısı veya farklı bir fikir öğrenirseniz, beyninizdeki “yazılım” güncellenir. Birden, tüm eski veri noktalarınızı yeni bir programda çalıştırabilirsiniz. Eski anlardan yeni dersler öğrenebilirsiniz. Patrick O’Shaughnessy’nin dediği gibi:

“Okumak geçmişi değiştirir.”

Tabii ki bu yalnızca okuduğunuz kitapları içselleştirip hatırlamanız durumunda geçerlidir. Bilgi sadece tutulursa birleşecektir. Başka bir deyişle, önemli olan sadece daha fazla kitap okumak değil, okuduğunuz her kitaptan daha fazlasını almaktır.
Okumanın amacı elbette her zaman bilgi edinmek değildir. İyi zaman geçirmek ve eğlenmek için okumak da zamanı harika bir şekilde değerlendirmektir. Ancak bu içerik, öğrenmek için okuyanlar ile ilgili. Bunu akılda tutarak, en iyi okuma-anlama tekniklerinden bazılarına göz atalım.

1) Daha fazla kitabı yarıda bırakın.

Bir şeyin okumaya değer olup olmadığını anlamak uzun sürmez. Bunun için her kitabı sayfa sayfa okumanız gerekmiyor. İçindekileri, bölüm başlıklarını ve alt başlıkları gözden geçirebilirsiniz. İlginç bir bölüm seçin ve birkaç sayfa okuyun. On dakika içinde, ne kadar iyi olduğu konusunda makul bir fikriniz olacak.
Ardından çok önemli bir adım geliyor: Kitapları suçluluk veya utanç duymadan bırakabilmek
Hayat, sıradan kitaplara zaman harcanmayacak kadar kısa. Yani fırsat maliyeti çok yüksek. Okuyacak çok daha harika şeyler var. Stripe’in kurucusu Patrick Collison diyor ki:

“Hayat şu anda bildiğiniz en iyi kitabı okumak için bile çok kısa.”


2) Anlatılanları anında gerçekleştirebileceğiniz kitapları seçin.

Okuduğunu anlama becerisini geliştirmenin bir yolu da hemen uygulayabileceğiniz kitapları seçmektir. Okuduğunuz fikirleri eyleme geçirmek, onları aklınızda tutmanın en iyi yollarından biridir. Uygulama çok etkili bir öğrenme şeklidir.
İçeriğini anında yaşamınıza aktarabileceğiniz bir kitap seçmek, aynı zamanda dikkatli ve materyali hatırlamak için de güçlü bir teşvik edicidir. Bu, özellikle dengede önemli bir şey olduğunda geçerlidir. Örneğin bir işe başlıyorsanız, okuduğunuz satış kitabından alabileceğiniz her şeyi almak için çok fazla motivasyonunuz vardır. Benzer şekilde, biyoloji alanında çalışan biri, türlerin kökenini rastgele bir okuyucusundan daha dikkatli okuyabilir çünkü doğrudan günlük hayatına bağlanır.
Bilgeliği birçok farklı kitapta bulabilirsiniz. Ancak, günlük hayatla ilgili kitapları hatırlama olasılığınız daha yüksek.

3) Aranabilir notlar oluşturun.

Ne okuduğunuzu not edin. Bunu istediğiniz gibi yapabilirsiniz. Bunun için özel bir çaba gerekmiyor. Sadece önemli noktaları vurgulamak için bir şeyler yapın. Ve notlarınızı aranabilir bir biçimde saklayın.
Okuduğunu anlama görevini yalnızca hafızanıza bırakmanıza gerek yok. Notların kolay aranabilir olması için online not uygulamalarını kullanabilirsiniz. Ama elbette bu da şart değil. Örneğin, belirli sayfaları Post-It ile işaretleyebilirsiniz. Mesela başka bir seçenek olarak, Ryan Holiday her notu bir dizin kartında saklamanızı ve bunları konuya ya da kitaba sınıflandırmanızı öneriyor.
Temel fikir aynıdır: Aranabilir notları tutmak, fikirlere kolayca geri dönmek için esastır. Bir fikir ancak ihtiyaç duyduğunuzda bulabilirseniz kullanışlıdır.

4) Bilgi ağaçlarını birleştirin.

Bir kitabı hayal etmenin en iyi yolu, gövdeyi oluşturan birkaç temel kavramı ve dalları oluşturan detayları içeren bir bilgi ağacı olarak hayal etmektir. Dalları birbirine bağlayarak ve mevcut kitabınızı diğer bilgi ağaçları ile bütünleştirerek daha fazla bilgi edinebilir ve okuduğunu anlama becerisini geliştirebilirsiniz.
Kitaplar, makaleler arasındaki bu bağlantılar, yeni bilgileri zaten anladığınız kavram ve fikirlere bağlayarak okuduklarınızı hatırlamanıza yardımcı olur. Charlie Munger’in dediği gibi:

“Okuduğunuz şeyleri, gösterilmekte olan temel fikirlerin temel yapısıyla ilişkilendirme alışkanlığını kazanırsanız, yavaş yavaş biraz da olsa bilgelik edinebilirsiniz.”

Size başka bir konuyu hatırlatan, derhal bir bağlantı veya fikir veren bir şey okuduğunuzda, bu düşüncenin haber vermeden gelip gitmesine izin vermeyin. Öğrendiklerinizi ve bunun diğer fikirlerle nasıl bağlantılı olduğunu yazın.

5) Kısa bir özet yazın.

Bir kitabı bitirir bitirmez kendimi bütün metni sadece üç cümleyle özetlemek için zorluyorum. Bu kısıtlama elbette sadece bir oyun, ama kitapta gerçekten neyin önemli olduğunu düşünmeye zorluyor.
Bir kitabı özetlerken göz önünde bulundurmanızın faydalı olacağı bazı sorular:
● Ana fikirler neler?
● Şu anda bu kitaptan bir fikir uygulasaydım, bu hangisi olurdu?
● Kitabı bir arkadaşıma nasıl tarif ederim?
Tüm kitabı üç cümleye sıkıştıramayacağınızı düşünüyorsanız, Feynman Tekniğini kullanmayı düşünün.
Feynman Tekniği, Nobel Ödülü sahibi fizikçi Richard Feynman‘ın ismini alan bir not tutma stratejisidir. Oldukça basit: Kitabın adını boş bir kağıdın en üstüne yazın, ardından kitabı hiç duymamış birine nasıl açıklayacağınızı yazın.
Kendinizi sıkışmış bulursanız veya anlama noktasında sıkıntılar olduğunu görürseniz, notlarınızı gözden geçirin veya metne geri dönün ve tekrar deneyin. Ana fikirleri iyi bir şekilde ele alıncaya ve açıklamada kendinize güveninceye kadar yazmaya devam edin.
Bir finansal analist olan Ben Carlson şöyle diyor:

“Bir kitaptan öğrendiklerini anlamanın en iyi yolu, bu kitap hakkında bir şeyler yazmaktır.”


6) Konuyu çevreleyin.

Bir konuyla ilgili sadece bir kitap okuyup, bunu bütün bir yaşam kategorisine olan inançlarınızın temeli olarak kullanırsanız, bu inançların sesi ne kadar güçlü olabilir? Bilginiz ne kadar doğru ve eksiksizdir?
Bir kitap okumak çaba ister, ancak çoğu zaman insanlar bütün bir inanç sisteminin temeli olarak bir kitabı veya bir makaleyi kullanır. Bu, bireysel deneyimimizi inançlarımızın temeli olarak kullanmak söz konusu olduğunda daha da doğrudur (ve üstesinden gelinmesi daha zordur). Morgan Housel’in belirttiği gibi:

“Kişisel deneyimleriniz dünyada olanların belki de %0.00000001’ini, ancak dünyanın nasıl çalıştığını düşündüğünüzün %80’ini oluşturur. Hepimiz kendi kişisel geçmişimize önyargılıyız. ”

Bu sorunu aşmanın yolu aynı konuyla ilgili çeşitli kitaplar okumaktır. Farklı yönlerden kazın, aynı konuya çeşitli yazarların gözüyle bakın ve kendi deneyimlerinizin sınırlarını aşmaya çalışın.

7) İki kez okuyun.

Bu içeriğin en başındaki konuya geri dönelim: harika kitapları iki kez okuyun. Filozof Karl Popper bunun faydalarını şöyle açıklıyor:

“Okumaya değer bir şey sadece iki kez okumaya değmez, tekrar tekrar okumaya da değer. Bir kitap değerliyse, kitapta her zaman yeni keşifler yapabilecek ve birçok kez okumuş olsanız bile fark edemediğiniz şeyleri bulabileceksiniz. ”

Ek olarak, müthiş kitapları tekrar ziyaret etmek faydalıdır çünkü uğraştığınız problemler zaman içinde değişebilir. Elbette, iki kez bir kitap okuduğunuzda belki de ilk defa kaçırdığınız bazı şeyleri yakalarsınız, ancak yeni kısımların ve fikirlerin sizinle alakalı olması daha olasıdır. Hayatta olduğunuz noktaya bağlı olarak farklı cümlelerin ilginizi çekmesi doğaldır.
Aynı kitabı okuyorsun, ama asla aynı şekilde okumuyorsun. Charles Chu’nun belirttiği gibi:

“Hep aynı yazarlara dönüyorum. Ve kaç kere dönersem döneyim, daima söyleyecek yeni bir şeyleri olduğunu keşfediyorum.”

Elbette, her okumadan yeni bir şey almasanız bile, harika kitapları tekrar ziyaret etmeniz faydalı olacaktır çünkü fikirlerin hatırlanması için tekrarlanması gerekir. Yazar David Cain şöyle diyor:

“Sadece bir şeyi bir kez öğrendiğimizde, gerçekten öğrenmiyoruz. Yani en azından bizi değiştirecek kadar iyi derecede değil. Bize o an ilham verebilir, ancak on yıllarca süren alışkanlıklar ve onlardan önceki şartlanmalar nedeniyle hızla etkisini yitirebilir.”

Yani harika fikirlere dönüş, onları zihninizde tekrar canlandırır.

Sonuç olarak; bilgi zamanla birleşir.
Bir kitap, bir içgörü anı sunsa bile, hayatınızı nadiren değiştirir. Önemli olan her gün biraz daha akıllı olmaktır.
Artık okuduğunuz her kitaptan nasıl daha fazla yararlanabileceğinizi bildiğinize göre, bazı okuma önerileri arıyor olabilirsiniz. CEOtudent’taki kitap listelerini inceleyebilirsiniz.
Kaynak.
Kategoriler: Gelişim

Yorumlar (0) Yorum Yap

/