Kariyer Planı Nasıl Yapılır? Kariyeriniz İçin Neden Önemlidir?

Gün geçtikçe yeni iş imkânları ortaya çıkarken birçok iş alanı da tarihin tozlu sayfalarında yerini almaya başlıyor. İnsanlar hangi iş alanının gelecekte var olacağını, hangisinin artık işe yaramayacağını merak ediyor. Fırsatlar çeşitleniyor, dallanıyor, budaklanıyor. İş dünyası yatay anlamda her gün biraz daha genişliyor. Sınırlar kayboluyor. Peki, bu düşüncelerin yanında kendinizin ne yapmak istediğinden emin misiniz? Bir kariyer planı hazırladınız mı? Kariyer planı iş hayatında hedefinize giden yolun planlanmasıdır. Günümüz iş dünyasında başarı için olmazsa olmazlardan biridir. Gelin birlikte kariyer planı nasıl yapılır, ne işe yarar ve neden önemlidir hep birlikte bakalım.

1) Kariyer planı için güçlü yönlerinizden yararlanın!

Gallup’a göre, iş yerinde güçlü yönlerinden yararlananların işe daha çok bağlanıyor. Dolayısıyla, kariyerinizin tadını çıkarmak ve iş arkadaşlarınızla daha fazla işbirliği yapmak istiyorsanız, güçlü yanlarınızın ne olduğunu anlamanız son derece önemli. Bunu öğrendikten sonra, bu güçlü yönlerden yararlanabilirsiniz.
Güçlü yanlarınızı fark etmeniz önemlidir. Ancak tabi ki zayıflıklarınızı da göz ardı etmemelisiniz. Bunun yanı sıra kariyerinizi geliştirmek söz konusu olduğunda, BiggerPockets.com’a göre, zayıflıklarınıza odaklanmak ana stratejiniz olmamalıdır.

2) Doğru yönde adımlar atmalısınız.

Kimse sizin kariyerinizi geliştirmeyecek için çabalamayacak. Başarılı bir kariyer şans eseri ortaya çıkmıyor. Başarılı olmak için nereye gitmek istediğinizi bilmeniz gerekir. Bu sayede kilometre taşlarınızı oluşturacak becerileri geliştirmeye çalışabilirsiniz.
Örneğin bir şirketin müşteri hizmetleri temsilcisi iseniz ve şirketin CEO’su olmak istiyorsanız, oraya ulaşmak için hangi adımları atmanız gerektiğini bilmeniz gerekir. Öncelikle süpervizör olmakla başlayabilirsiniz işe. Ardından takım yöneticisi olana kadar yapmanız gereken şeyleri öğrenip ona göre çalışabilirsiniz. Oradan oraya, mevkiden mevkiye geçebilmeniz için o doğrultuda çalışmanız gerekir.
Bir kariyer planı yaptığınızda, doğru yönde adımlar atmaya daha yatkın olacaksınız. Bu düşünce şekliyle işler planladığınız gibi gitmezse, dış güçleri suçlayamayacaksınız. Onun yerine kendi hatalarınızı fark edeceksiniz. Bir adım geri çekilip, rota düzenlemesi yapabilir ve tekrar yolunuza devam edebilirsiniz!

3) Özgüveninizi geliştirin.

Eğer nereye gittiğinizi bilmiyorsanız, kayıp ya da yanlış yerde olabilirsiniz. Ayrıca açık ve net bir hedefiniz yoksa, ortaya çıkan fırsatlardan yararlanmak için gerekli özgüveni kazanmanız zor olacaktır.
Örneğin bir takım yönetici olmak istiyorsanız, ancak bu hedefe ulaşma planınız yoksa, iş için başkalarıyla rekabet etmeye hazır olmayabilirsiniz. Bu da cesaret kırıcı olabilir.
Kıssadan Hisse: Günlük çalışma hayatınızda hem bir yön hem de bir amaç duygusu kazanmak için bir plana ihtiyacınız var. Bu çalışmanızı daha istekli yapmanızı sağlar. Örneğin, hedefiniz bir promosyon aldığında yöneticinizi değiştirmekse, ondan size danışmanlık yapmasını isteyebilirsiniz. Sonra bu kariyer planının bir parçası haline gelir.

En iyi kariyer planı nasıl oluşturulur?

Artık bir kariyer planına sahip olmanın neden iyi bir fikir olduğunu anladığınıza göre, onu nasıl uygulamaya koyacağımızı tartışalım. Yolunuza devam ederken bu üç adıma göz atın.

1) Kariyer planı hazırlarken büyük düşünün!

Kariyer planınızla kendinizi ucuza satmayın. Hayalinizdeki işe ulaşmak için gerekli yetenkleriniz şu an için yetersiz olsa da bu durum sizin hayalinize ulaşmak için çalışmanıza engel olmamalıdır. Ayrıca planınıza bakarak daha fazla motivasyon kazanabilirsiniz.
Ayrıca, kariyer planınızı mevcut işiniz veya yolunuzla kısıtlamayın. Hayalinizdeki iş şu anki kariyerinizle ilgili olmayan bir şey yapmanızı gerektiriyorsa, geçiş yapmak için gereken adımları atın.

2) Güçlü yönlerinizi ve neyi beğendiğinizi tanımlayın!

kariyer planı
Kariyer planlaması söz konusu olduğunda kaynak oluşturmak ana motivasyon kaynağıdır. Bununla birlikte, ana hedefiniz para olmamalı. Neden? Sadece paraya odaklanmak mutsuz bir iş deneyimine ve erken tükenmeye yol açabilir.
Bunun yerine, yapmaktan hoşlandığınız şeylere ve neyin iyi olduğuna odaklanın. Yeteneklerinizi ve işinizle ilgili sevdiğiniz şeyleri tespit etmekte zorlanıyorsanız, aile üyelerine, arkadaşlarınıza ve hatta güvenilir bir iş arkadaşınıza sormaktan çekinmeyin. Geçmiş konuşmalarınızdan ve yaşantınızdan örnekler vererek size yardımcı olacaklardır.
Bu çalışma sahip olduğunuz ama farkına varamadığınız yeteneklerinize de ışık tutabilir. Hatta şimdiki işinizde daha sonraki pozisyonlara taşımak isteyeceğiniz yönleriniz olduğunu fark edebilirsiniz.

3) Uyarlanabilir olun!

Kariyerinizin tam olarak planladığınız şekilde çıkacağının garantisi yoktur. Hayalinizdeki işe doğru adımlar attıkça tercihlerinizin değiştiğini fark edeceksiniz. Bu nedenle, kariyer planınızı ayarlamaktan korkmayın. Bunu yapmak hayallerinizden vazgeçtiğiniz anlamına gelmez. Sadece yeniden düzenlediğiniz anlamına gelir.
Hayalinizdeki kariyer için fırsat bulamadıysanız farklı bir alanda çalışırken hayalleriniz için kendinizi geliştirebilirsiniz. Şu an olmadı diye hayallerinizden vazgeçmemelisiniz. O ana ayak uydurup gelecekteki hayalleriniz için çalışmalısınız.
Kendi planlama sürecinize devam ederken, neyi değiştireceğinizi ve neyi koyacağınızı belirleyebilirsiniz. Eğer uyarlanabilir olursanız, sizin için açılan kapılara şaşırabilirsiniz. Belki de kendinizi yepyeni bir kariyerde bulacaksınız.

This post is also available in: English

Kategoriler: Kariyer

Yorumlar (0) Yorum Yap

/