İklim Krizi Mücadelesi ile Farkındalık Yaratan 16 Yaşındaki Nobel Adayı: Greta Thunberg

Edanaz Aksoy

Edanaz Aksoy

Editör - Bilgi Hukuk

İklim değişikliği, hayatlarımızı doğrudan veya dolaylı olarak etkilemekte. Greta Thunberg ise yaptığı farkındalık çalışmaları ile düşüncelerimizi ve yaptıklarımızı sorgulama gereği yaratıyor.
Greta, 2018 Ağustos’unda okula gitmeyerek ve tek başına İsveç Parlementosu önünde oturarak eylem yaptı. Eylem kısa bir sürede insanları etkiledi ve küresel bir etkileşim yarattı. Greta bu davranışıyla hükümete “bir an önce harekete geçin” çağrısında bulundu.

Elimden geleni yapmak benim ahlaki sorumluluğum.

Eylemlerini kararlılıkla yürüte Thunberg, küresel çapta etkileşim sağlayan hareketlerinin kalıcı olması amacıyla Birleşmiş Milletler İklim Konferansı (COP24) katıldı.
Polonya‘da gerçekleştirilen COP24 zirvesinde ülke temsilcilerinin bulunduğu ve önemli kararlar alındığı toplantıda “bu çok önemli bir fırsat ancak bu şekilde giderse hedeflenen hiçbir şeye ulaşmayacağız” ifadelerini kullandı.
Einsten ve Darwin gibi bilim insanlarında bulunan dikkat eksikliğine bağlı hiperaktivite bozukluğu olarak bilinen Asperger Sendorumu, 16 yaşında ki iklim aktivisti Greta da bulunuyor.
Savaş ve barışı etkileyen sebeplerden birinin de iklim değişikliği olduğunu vurgulayan Greta Time Dergisi tarafından “2018’in en etkili gençleri” arasında seçilmişti.

Nobel Barış Ödülü Adaylığı

Thunberg yaptığı mücadele ile farkındalık kazandırırken kendisinin de farklı olduğunu dünyaya gösterdi.
Öyle ki Norveçli parlamenterler tarafından Nobel Barış Ödülü‘ne aday gösterildi.
Nobel komitesi aday gösterilen Thunberg’i seçtiği takdirde Nobel Barış Ödülünü kazanan en genç kişi unvanını Pakistanlı İnsan Hakları Aktivisti Malala Yusufzay’ın elinden almış olacak.

“Bazı insanlar bunun yerine okulda olmam gerektiğini söylediler. Bazı insanlar bir iklim bilimci olmak için okula gitmem gerektiğini böylece ileride iklim krizini çözebileceğimi söylediler. Ancak biz kanıtlara da çözümlere de zaten sahibiz. Ve ayrıca belki de olmayacak bir gelecek için neden okula gitmek gerekiyor, kimse geleceği kurtarmak için bir şey yapmazken? En somut gerçekler bile toplumumuza bir şey ifade etmezken bu gerçekleri öğrenmem ne ifade ediyor?”

Yaşadığımız dünyanın sorunsuz olamayacağı gerçeği ile yüz yüze kalmamızı sağlayan Greta Thunberg’in farkındalığının küçük yaşlarda başlaması, bizlerin de yaşımız veya durumumuz ne olursa olsun mücadeleci ruhumuzun her zaman genç kalması gerektirdiğini fark etmemizi sağladı. Umuyoruz ki sağlamaya da devam edecek.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Kategoriler: Başarı

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version