Girişimci olmak isteyip, cesaret edemiyor musunuz?

Yakın çevrenizdeki çalışan-çalışmayan herkes, hep bir fikri olduğundan bahsediyordur. GOOINN olarak biz de onlara fikirlerini nasıl gerçeğe dönüştürebileceklerinden bahsediyor, girişimcilik araçlarını anlatıyor ve bu araçları kullandıktan sonra birlikte değerlendirmek üzere girişimcilik denizine bırakıyoruz.

Bu iş bizim için her ne kadar çok eğlenceli olsa da bir çok kişi açısından girişimcilik, iş dünyasından bir kaçış yolu olarak görülüyor. Evet bu bir kaçış yolu olabilir ancak kurumsal girişimciliğe fırsat tanıyan firmalarda bu eğlenceli ve sizi geliştiren girişimcilik duygusunu daha risksiz bir ortamda yaşayabilirsiniz. Sorulması gereken konu ise firmanız kurumsal girişimcilik konusunda çalışanlarına destek oluyor mu?

Eğer firmanızda kurumsal girişimcilik projelerine fırsat tanınmıyorsa, ısrarcı olmalı ve faydasını üst yönetime anlatarak ikna etmelisiniz. Çoktan ikna ettiyseniz kurumsal girişimcilik nedir bununla başlayalım. İngilizce “Intrapreneurship” veya “ Corporate Entrepreneurship” olarak adlandırılan bu olgu uzun zamandan beri var olan ve uygulanan bir yaklaşım. Bir kuruma mensup kişilerin, kurum stratejileri, müşteri istek, beklenti ve problemleri doğrultusunda geliştirdikleri iş fikirlerinin veya inovasyonlarının belirli metodolojiler kullanılarak yeni girişime (start-up) dönüştürme sürecidir. Fikri getiren kişi çoğu zaman projenin fikir aşamasından, faaliyete geçeceği zamana kadar yönetir. Bunların dünyadaki en iyi örnekleri Playstation ve Post-it olarak söylenebilir. Her ikisi de bu firmalarda çalışan kişiler tarafından bulunmuş ve hayata geçirilmiş örneklerdir. Yani bir firmada çalışmanız dünyaya farklı etkilerde bulunmayacağınız anlamına gelmiyor. Fikrinizin arkasında olup ilgili kişileri ikna edebildiğiniz sürece fark yaratabilir, kariyeriniz ve firmanız için yeni fırsatlara yol açabilirsiniz. Bu sebeptendir ki kurumsal girişimcilik ve kurumsal girişimci düşünce yapısına sahip kişiler dünyanın önde gelen firmaları tarafından en çok çalışması istenen kişilerdir. Bunu biz söylemiyoruz, veriler söylüyor.

Çok güzel, kurumsal girişimci olmaya karar verdiğinizi düşünüyoruz. Eğer bu yaratıcı, eğlenceli ve bir o kadar da zorlu kurumsal girişimcilik işini beğenmediyseniz bundan sonrasını okumanıza gerek yok zamanınız boşuna gitmesin. 

Ama yok, girişimci olmaya göre daha az riskli ama girişimci olmak kadar eğlenceli ve yaratıcı olan kurumsal girişimcilik işinde bende varım derseniz; devam edelim.

Kurumsal girişimcilik ve bu yolda ilerlemek için çok kolay ve kullanışlı metolojiler mevcut. Düşünün ki firma içinde geliştirdiğiniz bir inovasyon fikrini test etmek istediğiniz. Kurumsal girişimcilik araçlarıyla bir projeyi sadece 500 TL’ye gerçek müşterisiyle deneyip, yapılıp yapılmayacağına karar verebilirsiniz. Ama öncesinde benim iyi bir fikrim yok dediğinizi duyuyoruz sanki. Ben yeterince yaratıcı değilim, yeni fikir bulamıyorum vb. söylemler aslında her an yaptığınız fikir bulma eylemini yok saymanızdan kaynaklanıyor. Her insan yeni fikir bulmak konusunda yetenekli ancak bu yeteneğini zaman geçtikçe, eğitim sistemi, çevresel etkenler veya ailevi baskılar sebebiyle törpülüyor veya baskılıyor. İşte bu özelliğinizin farkına vardıktan sonra bunu cesaret ile birleştirirseniz yeni fikirlerin ardı kesilmeden gelecektir. Eğer bu konu hakkında bir kitap okumak isterseniz “Creative Confidence” isimli kitabı şiddetle tavsiye ediyoruz.

Fikir yaratmaya çalışırken unutmamanız gereken şey, bir ihtiyaç, problem veya müşteri beklentisi sizi yönlendirmeli ve bu, şirket stratejileriniz ile eşleşmeli. Fikir bulmak için birçok yöntem var. Bazılarına bu linkten ulaşabilirsiniz.

Yaratıcılık konusunda “Creative Confidence” kitabı sayesinde bilgilendik, şirketimizin stratejileri doğrultusunda bir fikir bulduk, peki bundan sonrası ne olacak? Bir sonraki aşama fikrimizin iş modelini yapmak. Devamında ise bu modeli, hedeflediğimiz müşteriyle doğrulamak, prototipini yapmak ve geleceğe yönelik iş planını yaparak gerçek ürün veya hizmetle pazara çıkmak kalıyor.

Değerli yorumlarınızı bekliyoruz.
Kategoriler: Girişimcilik

Yorumlar (0) Yorum Yap

/