Bugün içinde bulunduğumuz dünyanın en büyük gerçeği şu ki; insanlar teknoloji tarafından sağlanan rahatlığı seviyor. Dijitalleşme her alana dokunurken özellikle ulaşım ve hareketlilik alanındaki gelişmeler günlük hayatımızda daha fazla hissediliyor.
Geleceğin mobilitesi kavramıyla bizleri bekleyen gelişmeler ışığında neler mümkün kılınabilecek? İnsan deneyimiyle uyum içerisinde tasarlanan bu gelişmeler hayallerimizle eşleşecek mi?
1) Kişiselleştirilmiş Ulaşım Deneyimleri
Bize hava tahminlerinden ve haberlerden bahseden otobüsler düşünün, çok da uzak değil. Giderek daha interaktif ve kişiselleştirilmiş hizmetler almaya başlamamız yakın. Her yolculuk, her yolcunun ihtiyaçlarına doğrudan kişisel bir şekilde cevap veren teknoloji ile harmanlanacak ve benzersiz yolculuk deneyimleri meydana gelecek. Tatil rotanızı bile sizin yerinize oluşturabilecek sizi sizden daha iyi tanıyacak gelişmiş yapay zekalarla tanışmaya hazır olun.
2) İnternet Erişimi Sağlayan Taşıtlar
Bu çağda ne derler bilirsiniz; “Evim Wi-Fi’ın olduğu yerdir.”. İnternet erişimi ve genellikle kablosuz bir yerel ağ ile donatılmış kişisel konforunuzu besleyen taşıtlara hazır olun. Bu araçlar hem içeride hem de aracın dışında diğer cihazlarla internet erişiminin paylaşılmasına da izin veriyor. Bu sayede aracınız sadece bir araç olmaktan çıkıp ofisiniz haline gelebilir.
3) Elektrikle Çalışan Araçlar
Yeni bir çağa girdiğimiz açık; teknoloji hızla gelişiyor, tasarımlar daha göz alıcı hale geliyor, dünya daha çevreye duyarlı hale geliyor ve elektrikli araçlar ulaşım sektöründe önemli bir konum yakalıyor. Araçlar, bir yakıt deposu yerine bir elektrikli aracın güç kaynağından şarj ediliyor. Bu sistem aynı zamanda bir elektrik motoruna güç sağlamak ve tekerlekleri hareket ettirmek için bu enerjiyi depolayıp kullanabiliyor. Daha iyi hava kalitesi, hava kirliliğinin neden olduğu sağlık problemlerinin azalması ve maliyetlerin düşmesiyle elektrikle çalışan araçların birçok avantajı bulunuyor.
4) PdM Teknikleriyle Bakım Zamanının Geldiğini Tespit Eden Taşıtlar
PdM (Predictive Maintenance) teknikleri, araç içi ekipmanların durumunu analiz ederek araç bakımın ne zaman yapılması gerektiğinin belirlenmesine yardımcı olmak için tasarlanmıştır.
Genellikle sensörler kullanılarak ekipmanlardan sıcaklık, ışık, basınç ve ses gibi verileri toplanır ve kontrolden geçirir. Bu yaklaşımın ekonomik olarak da tasarruf sağlayacağı düşünülüyor çünkü bu yaklaşımla rutin bakımlar yerine yalnızca ihtiyaç olduğu düşünüldüğünde bakıma gidilmesi yeterli olacaktır.
5) Online Araç Çağırma ve Yolculuk Paylaşım Hizmetleri
Büyük şehirlerdeki koşuşturmaca arttıkça zamanın değeri de giderek artmakta. İnsanlar A’dan B’ye ulaşmanın zaman açısından en verimli yolunu arıyorlar. Bu ihtiyacın doğurduğu online araç çağırma ve yolculuk paylaşım hizmetleri daha da geliştirilecek. Bu hizmetlerin zaman içerisinde kullanılmasında da ciddi artışlar bekleniyor.
6) Otonom (Sürücüsüz) Araçlar
Teknoloji sadece ulaşım türlerini değiştirmekle yetinmez aynı zamanda ulaşım ile nasıl etkileşime girdiğimizi de etkiler. Kişisel özgürlük, hayatımızı büyük ölçüde etkileyen kavramlardan bir tanesi. Araç mülkiyeti de bu kavram içerisinde önemli bir rol oynuyor.
Otonom sürüşe doğru bir yönelim yıllardır gündemde. Sürücüsüz araçların ucuz ve rahat ulaşım imkanı sağlarken kaza oranlarını da büyük oranda azaltacağı söyleniyor. Ayrıca trafikteyken otonom sürücü moduna geçilerek sürüş sırasında çalışma ve trafikte kaybedilen vaktin telafi edilmesi amaçlanıyor.
Paket teslim ve taşımacılıkta dronelar ve otonom araçların kullanılması; ulaşım ağını boşaltabilir, trafiği azaltabilir ve hava kalitesi üzerinde olumlu bir etki yaratabilir.
Tüm bu gelişmeler heyecan verici değil mi? Sen de bu gelişmelerin bir parçası olmak ister misin?
Cevabın evetse Mercedes-Benz Türk’ün 1-2 Aralık tarihlerinde gerçekleştireceği ve mobilitenin geleceğinin keşfedileceği Hack.Istanbul’a hemen başvur!
Detaylı bilgiye ve başvuru formuna
buradan⇗ ulaşabilirsin.
Yorumlar (0) Yorum Yap