Olgunluk, genellikle yaş ve hayat tecrübesi ile ilişkilendirilir. Ancak duygusal olgunluğun yaşla bir ilgisi yoktur. Olgunluk, kendinizi sevmekten daha önemli bir şey olmadığını anladığınız noktadır. Olgun insanlar, hayatın getirdiklerini kabul etmiş bireylerdir.
Duygusal olgunluk, bir anda ortaya çıkmaz. Çaba, iyi niyet ve kendimizi dinleme isteği gerektirir. Başarı elde edebilmemiz için ulaşmamız gereken önemli bir noktadır. Çünkü duygusal olgunluğa eriştiğimizde sorumluluk alma, problemlerle yüzleşme ve olumlu gelişmeleri değerlendirme konusunda daha güçlü oluruz.
Peki duygusal olgunluğa ulaştığınızı nasıl anlarsınız? İşte bazı belirtiler!
1. Duygusal olarak olgunluğa ulaştıysanız insanların kötü davranışlarının çoğunun korku ve endişe ile karşı karşıya kaldıkları zaman ortaya çıktıklarının farkına varırsınız. Doğruluk konusundaki tutuşunuzu gevşetirsiniz ve dünyanın canavarlar ve aptallar tarafından doldurulduğunu düşünmeyi bırakırsınız.
2. Kafanızdakilerin başkaları tarafından otomatik olarak anlaşılamayacağını öğrenirsiniz. Maalesef, niyetlerinizi ve duygularınızı sözcüklerin kullanımıyla ifade etmek zorunda kalacağınızın farkına varırsınız. Sakince ve açıkça konuşulana kadar ne demek istediğini anlamadıkları için başkalarını suçlamamayı öğrenirsiniz.
3. Bazen yanlış şeyler yapabileceğinizi ve özür dileyerek hatalarınızı kabul etmeyi öğrenirsiniz.
4. Harika olduğunuzu fark ederek değil, herkesin sizin kadar aptal, korkmuş ve kayıp olduğunu fark ederek kendinize güvenmeyi öğrenirsiniz.
5. Kimlik hırsızı sendromundan (impostor syndrome) acı çekmeyi bırakırsınız çünkü meşru biri diye bir şeyin olmadığını kabul edersiniz.
6. Ailenizi affedersiniz çünkü size hakaret etmek için sizi dünyaya getirmediklerini fark edersiniz. Onların kendi şeytanlarıyla mücadele ettiklerini görürsünüz. Öfke, zamanla acıma ve merhamete döner.
7. “Küçük” görülen şeylerin ruh hali üzerindeki muazzam etkisini öğrenirsiniz: uyku saatleri, kan şekeri, alkol düzeyleri, stres dereceleri vs.
8. Hayat çok kısa. Ne demek istediğinizi söylemeye çalışmanız, gerçekte ne istediğinize odaklanmanız ve önem verdiğiniz şeylere gerektiği değeri vermeniz gerektiğini öğrenirsiniz.
9. Her alanda mükemmelliyetçiliği bırakırsınız. Mükemmel insanlar, mükemmel işler ya da mükemmel hayatlar yoktur. Bunun yerine “yeterince iyi” ifadesini kullanmaya başlarsınız.
10. İşlerin nasıl sonuçlanacağı konusunda biraz daha karamsar olmanın erdemlerini öğrenirsiniz. Sonuç olarak daha sakin, daha sabırlı ve daha bağışlayıcı bir ruha sahip olursunuz. İdealizminizin bir kısmını kaybedersiniz ve daha az çıldırtan bir insan olursunuz.
11. Herkesin karakter zayıflığının, dengeleyici güçlü yönlerle bağlantılı olduğunu görmeyi öğrenirsiniz. Zayıflıklarını izole etmek yerine, tüm resme bakarsınız: birisi oldukça bilgili ama aynı zamanda çok hassas olabilir. Birisi biraz dağınık ama aynı zamanda yaratıcı ve vizyon sahibi olabilir. Kusursuz insanların var olmadığını ve her gücün bir zayıflıkla etiketleneceğini bilirsiniz.
12. Uzlaşmanın erdemlerini öğrenirsiniz. Belirli alanlara yerleşmeyi öğrenirsiniz ve bunu yaparken zayıf olmaktan ziyade olgun olduğunuzu fark edersiniz. Bazı zorluklara katlanmayı öğrenirsiniz çünkü sıkıntısız bir yaşamın serap olduğunu bilirsiniz.
13. Daha zor aşık olursunuz. Çekici ya da başarılı olan birinin yakın çekimden size acı çektirebileceğini bilirsiniz. Elinizde olanlara bağlılık geliştirirsiniz.
14. Hatalarınız ve aptallıklarınız için kendinizi affetmeyi öğrenirsiniz. Kendinizi özümsersiniz ve kendinizle arkadaş olursunuz.
15. Her fırsatta yetişkin olmaktan vazgeçersiniz. Olgunluğun içinizdeki çocukla barışmakla olacağını fark edersiniz.
16. Uzun vadeli ve büyük planlar yerine küçük planlar yapar ve onlarla mutlu olursunuz. Bir gününüz çok fazla uğraşmadan geçerse, mutlu olursunuz. Çiçeklere ve gün batımına daha çok ilgi duyarsınız. Küçük zevkler için bir tat geliştirirsiniz.
17. Genel olarak insanların hakkınızda ne düşündüğü endişe olmaktan çıkar. Başkalarının zihinlerinin karışmış yerler olduğunu fark edersiniz ve resminizi başkalarının gözünde parlatmak için çok çaba harcamazsınız. Şöhretten vazgeçip sevgiye güvenmeye başlarsınız.
18. Geri bildirimler konusunda daha ılımlı olursunuz. Sizi eleştiren birinin sizi küçük düşürmeye çalıştığını veya hata yaptığını varsaymak yerine, fikir almanın iyi olacağını kabul edersiniz. Bir eleştiriyi dinleyip hayatta kalabileceğinizi görmeye başlarsınız.
19. İnsanların olumsuz davranışlarından kolay etkilenmezsiniz. Sinirlenmeden önce gerçekten neden bunu yaptıklarını anlamaya çalışırsınız. Birinin ne söylediği ile ne demek istediğini düşündüğünüz arasında fark olabileceğini öğrenirsiniz.
20. Her şeyin yoluna gireceğini kendinize söyleyerek endişelerinizi sakinleştirmeyi öğrenirsiniz. İşlerin yanlış gittiği yerlerde bile hayatta kalabileceğinizi anlarsınız.
Yorumlar (0) Yorum Yap