Şirkete yetenek alan kişiler özgeçmişinize 6 saniye bakarlar. Welltower’in İnsan Kaynakları Uzmanı Michael Schneider’in yazısından satır başlarıyla bu 6 saniye içinde nelere dikkat ettiklerini öğrenmek istemez misiniz?
A-Staff.com’un araştırmasına göre, Google her sene 2 milyondan fazla iş başvurusu alıyor. İşe alınma oranının başvurulara göre yüzde oranına bakacak olursak, Google’da işe girmek Harvard’a girmekten 10 kat daha zor. Eğer bir şansa sahip olmak istiyorsanız öncelikle özgeçmiş şablonunuzu düzenlemelisiniz.
Kariyer ve iş ilanı sitesi TheLadders, yöntemlerini daha iyi anlayabilmek için, rastgele seçilen profesyonel işe alım uzmanlarıyla geniş bir çalışma yürüttü. Adeta ısı haritasına benzer bir şekilde inceleyerek, işe alım uzmanlarının özgeçmişleri gözden geçirdiği gibi, onlar da işe alım uzmanlarını gözlemledi. Sonucunda net ve tutarlı bir görsel model keşfetti: sadece 6 saniyede tamamlanan sistematik ve hiyerarşik bir yaklaşım.
Her ne kadar bu aşırı hızlı bir süreç olsa da, işe alım uzmanları zamanlarının %80’ini bu temel 6 madde üzerinden karar vermeye ayırıyor.
…
1. İsim
İsminiz işe alımcıların ilk gördükleri şeydir. Bu belki yarım saniye civarında sürer, ama en önemlisidir. Eğer olmanız gereken yoldan fazlasıyla sapmışsanız, özgeçmişinizdeki geri kalan kısımları boşuna yazdınız demektir.
İşe alımcıların özgeçmişinizin geri kalanını okumasını garantilemek istiyorsanız, okunaklı ve akılda kalıcı bir yazı tipi kullanın (fazla yaratıcı olmayın). Buna ünvanınızı ve sertifikalarınızı eklemeniz önemli rol oynar. (Can Deniz, MBA veya Ayşe Deniz, CPA gibi). Ayrıca adresinizi ve iletişim bilgilerinizi eklemeniz de sizin açınızdan olumlu olacaktır. Son bir tavsiye de fotoğrafınızı eklememeniz gerektiği yönünde.
Genel olarak, olağanın dışında fazladan eklediğiniz şeyler özgeçmişiniz için dikkat dağıtıcı ve değerini düşürücü etki yapacaktır.
…
2. ve 3. Şimdiki ve Önceki Göreviniz ile Bulunduğunuz Şirket
İşe alım uzmanları için niteliklerinizi değerlendirmenin en hızlı yollarından biri de şu anki ve geçmişteki pozisyonlarınıza bakmaktır. Özgeçmişiniz rakip veya eş değer firmalarda, ilerideki pozisyonunuza rehber olacak iş ünvanınız ve aldığınız sorumluluklarınızla göze çarpar.
Eğer şu anki veya önceki pozisyonunuz tuhaf veya bilinmeyen bir ünvan ise, gelecekte yaşamak istediğiniz iş hayatıyla uyumlu olacak şekilde onun üzerinde yeniden çalışın. Fazla süslemeyin, sadece işe alımcının kafasında soru işareti kalmayacağından emin olun.
Eğer şu anki veya önceki işvereninizle kendinizi yeterince geliştirme şansına sahip olduysanız, bu pozisyonları vurguladığınızdan emin olun ve kendinizi geliştirdiğinizi açık bir dille gösterin.
Geçmiş pozisyonlarınız, işe alım uzmanlarının sizin belirli bir alanda yükselme ve onaylanma açısından yeterli uzmanlığa sahip olup olmadığınız konusunda karar vermelerine yardımcı olur.
…
4. ve 5. Şimdiki ve Önceki İş Pozisyonlarınızın Başlama ve Bitiş Tarihleri
İşe alım uzmanları bu tarihlere bakarak, eğer işe alınırsanız olası işte kalma sürenize karar verirler. Tarihler her ne kadar değişse bile, kısa zaman aralıklarıyla çok iş değiştirmiş olmanız istenen bir durum değildir. İş değiştirme sayınız 10 yıl içinde ortalama olarak 2’den fazlaysa bunun sebebini açıklamak zorunda kalabilirsiniz.
Ayrıca, eğer son zamanlarda işsizseniz durumunuzu açıklayan bir ön yazı yazmalı veya özgeçmişinizde bu konuyla ilgili tarafsız bir kısım bulundurmalısınız. (‘’Kurumsal olarak yeniden yapılanmak için, aktif bir şekilde yeni pozisyon arayışındayım.’’ gibi.)
…
6. Eğitim
Tıpkı isminizde olduğu gibi eğitim durumunuzu da açıkça belirtin. Standart formatları takip edin ve gelecekteki pozisyonunuz için gerekli olan, edindiğiniz başarıları ve sertifikaları ekleyin.
Temel maddelere dönecek olursak bundan sonra söyleyeceklerim, TheLadders’ın yaptığı çalışmadan biraz farklı olacak. Bu 6 madde, özgeçmişinizi canlandıracak neşeli maddeler değil; ama en önemli maddeler.
…
Eğer Google gibi şirketlerde çalışma şansınızı en yükseğe çıkarmak istiyorsanız, dikkatinizi ilk olarak iş görüşmesine vermelisiniz. Özgeçmişler ilk aşamada geçilmesi gereken bir aşamadır, ama doğrudan işi almanızı sağlamaz. Sonuç olarak özgeçmişinizi basit ama profesyonelce yazmak iş alım uzmanlarına yardımcı olduğu gibi size de yardımcı olacaktır.
Yorumlar (0) Yorum Yap