Bir Girişim Fikrin Var ve Bu Fikirle Türkiye’de Ne Yapabilirsin?

Yağmur Avvurur

Yağmur Avvurur

Founder @ceotudent

Türkiye’de girişimcilik adına ne gibi fırsatlar var? Nereden başlanmalı? Nerelerden yardım alınabilir? Bunlara değineceğim.
Öncelikle şunu belirtmekte fayda görüyorum: fikrini bir ürüne dönüştürmediğin sürece hiç kimsenin gerçek anlamda sana yardımcı olmasını bekleme! Çünkü herkesin bir fikri var. Sokaktan geçen her insanın “yapsak ne tutar var ya…” dediği bir fikri var. Seni, fikri olan tüm bu insanlardan farklı kılacak ve girişimci olma kararındaki ciddiyetini ortaya koyacak olan şey kafandaki fikri bir ürüne dönüştürme sürecini atlatmış olman.

Peki bu nasıl olacak?

Girişiminizin temelinde donanım teknolojisi bir fikir yatıyorsa büyük ihtimalle mühendissinizdir. Doğru teknik ekibi kurarak bir sonraki aşamaya geçebilirsiniz.

Girişiminizin temelinde dijital yani yazılım teknolojisi bir fikir yatıyorsa ve yazılımcı değilseniz ne yazık ki bir ya da birkaç adet yazılımcı arkadaşa ihtiyacınız olacak. Bu arkadaşlarınız da sizin gibi bu girişimin kurucu ortakları olacaklar ve hisseleriniz paylaşım noktasında tutarlılık gösterecek. Bir diğer seçenek sermayenizin olması durumu. Bu durumda yazılımcıya hisse vererek değil projenin yazılım ücretini vererek istediğiniz ürünü elde edebilirsiniz. Fakat genelde ilk bahsettiğim yöntem dünya genelinde daha çok tercih ediliyor.

İyi de, yazılımcı arkadaşı nereden bulacağız?

Yazılımcı bulmak işin en zor kısmı. Çünkü Türkiye’de çok azlar. Fakat yok da değiller. Öncelikle o standart hayatından dışarıya bir adım atacaksın. Bu insanlar elbette bir yerlerde bir arada bulunuyorlar. Çünkü işini severek yapanlar, aynı işi severek yapanlarla bir arada olmaktan keyif alırlar. Görüp görebileceğiniz tüm girişimcilik etkinliklerine katılın. Burada insanlarla iletişime geçin. Etkinlikteki kahve aralarında tanıştıktan sonra çok iyi anlaşıp, beraber bir girişime başlayıp başarılı olan çok fazla ekip var. Bu tür etkinliklerde çok fazla ortaklığa imza atıldığını gördüm.

Ürün yolda! Şimdi ne yapacağız?

Kafanızdaki fikir bir ürüne dönüştü ya da dönüşmek üzere. Şimdi girişimcilik kültürünü mutfağında öğrenebileceğiniz, bebek adımlarını atabileceğiniz bir destek kuruluşuna ihtiyacınız var. Ben bu noktada kuluçka merkezlerinin en doğru yer olduğunu düşünenlerdenim. Bu kurumlardan bazıları şu şekilde: İstanbul Teknik Üniversitesi’nin kuluçka merkezi İTÜ Çekirdek, Koç Üniversitesi’nin kuluçka merkezi KWORKS, Sabancı Üniversitesi’nin kuluçka merkezi SUCool, Boğaziçi Üniversitesi kuluçka merkezi HayalEt…

Sunumunuzu yapıp buradaki kuluçka programlarından birine dahil olursanız girişiminizin başarı yolculuğundaki en temel adımlarını atıyor olacaksınız. Düzenli eğitimlerle iş kanvası oluşturma, büyüme, satış, pazarlama, ekip, patent, iş birlikleri, yatırım gibi konularda büyük birikim edinmeye başlayacaksınız. Bunlar dışında oldukça başarılı isimlerden düzenli mentorluklar alabilir, yeni ofisinizde gece gündüz demeden çalışabilir, yatırımcılarla dirsek temasında olabilir ve yeni girişimci arkadaşlarınızla keyifli bilgi aktarımlarında bulunabilirsiniz.

Ve büyümek için…

Ciddi bir süre kuluçkada kaldınız. Ürününüzü sürekli geliştirmeye devam ediyorsunuz. Müşterileriniz oluşmaya başladı. Bir büyüme içindesiniz. Ve artık kuluçkadan uçma vakti. Daha da büyümek için bir meleğin kanatlarına ihtiyacınız var.

Tam bu noktada devreye melek yatırımcılar giriyor. Girişiminizin daha da büyüyeceğine inanan, hayallerinize ortak olan bir yatırımcı ya da yatırımcı grubuna sunumunuzu yapıp yatırımı kapıyorsunuz. Ve daha hızlı büyümek için önemli bir adımı daha geride bırakıyorsunuz.

Girişimcilikte yola çıkmadan gerçekten bir şeyler öğrenmek çok zor. Her şey en güzel yoldayken öğreniliyor. Bir çırpıda anlattığım tüm bu deneyimlerim belki 2, belki 3 senelik bir süreç olabilir. Dolayısıyla sabırlı olmayı unutmamak gerekiyor. En az birkaç sene hiç para kazanmadan yaşamayı göze almak gerekiyor. Ve bazen, tüm bu fedakarlıklara rağmen girişiminiz başarılı olamayabiliyor. Ama her başarısızlığın seni başarıya daha da yaklaştırdığına inanırsan ve tutkuları için yaşayanlardansan vazgeçmemeyi alışkanlık edinmelisin.
Girişimci Olmak İçin Psikolojik Olarak Yeterince Güçlü müsün? isimli içeriğime de buradan ulaşabilirsiniz.
Kategoriler: Girişimcilik, Strateji

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version