Bilim Kurgu Filmlerindeki Olasılıkların Başlangıcı: Brainternet

Birini telefonla aramak aklınızdan geçtiğinde, akıllı telefonunuzun o kişiyi aradığını düşünün… Rüyalarınızın, beyninizdeki verilerin çözülmesi ile İnternet üzerinden izlenebileceğini hayal edin… Artık bu tarz fikirler bilim kurgu film senaryosu olmaktan çok daha fazlası!

Güney Afrika Johannesburg’da bulunan Wits Üniversitesi’nde araştırmacılardan oluşan bir ekip, Biyomedikal Mühendisliği alanında büyük bir gelişme kaydetti. İnsan beynini eş zamanlı olarak İnternet’e bağladıklarını açıkladılar. Dünya tarihinde bir ilk olan bu gelişme, bir teknolojik masal olan beyin-bilgisayar ara yüzlerinde ve yapay zeka geleceğinde önemli rol oynayacak.

Beynin World Wide Web (WWW) ile Buluşması

“Brainternet” projesi olarak adlandırılan bu gelişme, aslında beyni World Wide Web (WWW)’teki Things of Internet‘in (IoT) (Nesnelerin İnternet’i. Bu terim hayatımıza İnternet ile birlikte girdi ve İnternet’e bağlı olan cihazlar ve oluşturdukları devasa ağı temsil ediyor.) düğümüne dönüştürüyor. Yani beyin dalgaları İnternet’e aktarılıyor. Önceleri sadece bilgisayarlarımızın dahil olduğu küresel İnternet’e; zamanla telefonlarımız, akıllı saatlerimiz, televizyonlarımız, kahve makinelerimiz, otomobillerimiz ve hatta giydiğimiz kıyafetler bile dahil oldu. Yani nüfusu insanlardan kat ve kat fazla olan sanal bir dünya yarattı. İnsanoğlu artık kendisini de o dünyaya dahil etmeye karar verdi.

Proje, kullanıcının kafasına bağlı bir Emotiv EEG cihazı tarafından toplanan beyin dalgası sinyallerini, EEG (elektroensefalogram) alarak çalışır. Sinyaller daha sonra verileri, bir uygulama/programlama ara birimine canlı olarak aktaran ve herkesin etkinliği görüntüleyebildiği açık bir web sitesinde, verileri gösteren düşük maliyetli bir Raspberry Pi bilgisayarına iletir.

Proje sorumlusu Adam Pantanowitz şunları söylüyor:

“Beyni İnternet’e bağlayabilmek, beyin-bilgisayar ara yüzü araştırmaları için yeni bir sınır belirlemiştir. Bir insan beyninin bilgiyi nasıl işlediğini kolayca anlatan veri bulamazsınız. Brainternet bir kişinin kendi beynini ve başkalarının beynini anlamasını sağlayacak. Beyin aktiviteleri sürekli olarak izlenebilecek ve bazı etkileşimleri İnternet üzerinden yapmak mümkün olacak.”

Beynin bu fonksiyonunda kurulan hakimiyet halen oldukça kısıtlı, ancak bir kol hareketi kadar uyaran sağlanabiliyor. Kullanıcı ve beyni arasında etkileşimi sağlayarak, kullanıcıya bir uyaran sağlayıp, yanıtının görülebilmesi amaçlanıyor. Brainternet, bir makine-öğrenme algoritması için veri sağlayacak akıllı bir telefon uygulaması aracılığıyla kayıtları sınıflandırmak için daha da geliştirilebilir.

Pantanowitz, bunun projenin bilim kurgu hikayelerindeki olasılıkların başlangıcı olduğunu belirtiyor. Ekibin kullanıcı ve beyni arasında daha interaktif bir tecrübeye imkan vermek için çalışmalarına devam ettiğini, gelecekte ise beyinden hem girdi (in put), hem de çıktı (out put) bilgisinin mümkün olabileceğini belirtiyor.
Bu proje için gelecekteki uygulamalar, makine öğrenmede ve beyin-bilgisayar ara birimlerinde çok heyecan verici ilerlemelere neden olabilir. Bu projeden toplanan veriler aklımızın nasıl çalıştığının ve beyin gücümüzü artırmak için bu bilgiden nasıl yararlanabileceğimizin daha iyi anlaşılması için kullanılabilir.
Kategoriler: Dijital, Gündem, Teknoloji

Yorumlar (0) Yorum Yap

/