Başarılı Liderlerin Pişmanlıklarından Çıkarılacak 3 Önemli Ders

Elif Özçakmak

Elif Özçakmak

İTÜ - İşletme Mühendisliği | Editör @ceotudent

Ustaya başarısının sırrını sormuşlar, iki kelime demiş:

-Doğru kararlar

Hepimizden farklı olarak, sürekli doğru kararları nasıl alabildiğini sormuşlar, tek kelime demiş:

-Tecrübe

İyi de kardeşim bu tecrübe denen şeyin sırrı neymiş? Usta derin bir iç geçirmiş ve şöyle demiş:

-YANLIŞ KARARLAR!

Hata yapmak, pişman olmak, onları doğru bir şekilde analiz ettiğiniz takdirde sandığınız kadar korkunç bir şey olmaktan çıkar. Hepsi birer tecrübeye dönüşür ve yaşadığınız tecrübeler, yeni hatalar yapmamanız için en güzel yol göstericidirler.

Siz de yol gösterici, iyi bir lider olmak istiyorsanız, bunun için yalnızca kendi deneyimleriniz yetmez. İleriyi görebilmeniz için yaşayarak öğrendikleriniz kadar, hayallerine ulaşmış, başarılı olmuş insanların yaşadıklarını okuyarak, gözlemleyerek ve bunlardan ders çıkararak da yeni şeyler öğrenebilirsiniz. Hatta bunlar sayesinde ileride yapacağınız muhtemel olan birçok hatanın da önüne geçebilirsiniz.

İşte bu yüzden, iş hayatında başarılı olmuş önemli liderlerin dile getirdikleri pişmanlıklarından çıkardığımız 3 önemli dersi sizlerle paylaşıyoruz.


1) Fikirlerinizi hayata geçirmek için geç kalmayın!

Durup dururken aklınıza müthiş parlak bir fikir geldi. Hemen bir kenara not edin, üzerinde düşünün, detaylandırın ve hayata geçirmek için kolları sıvayın.

Pandora isimli müzik-radyo web sitesinin kurucusu Tim Westergren, hayatındaki en büyük pişmanlığının, içgüdülerini takip etmemek olduğunu söylüyor. Westergren, gençken aklınıza gelen iyi fikirlerin üzerinde düşündüğünüzde, içgüdüleriniz buna değeceğini söylüyorsa fikirlerinizin peşinden korkusuzca gitmeniz gerektiğini de öğütlüyor.

Ayrıca, özel hediyeler hazırlayabileceğimiz Container Store’un kurucusu ve CEO’su Kip Tindell, karşınıza çıkan fırsatları değerlendirmemenin de ileride pişmanlık duymanıza neden olabileceğini; “Keşke…” dememek için şartları zorlamanız gerektiğini söylüyor.


2) Paranızı boşa harcamayın, biriktirin, doğru yere yatırım yapın.

Gençken para harcamak çok kolay olabilir. Parayı yönetmek de bir o kadar zordur. Wikipedia’nın kurucusu ileride büyük sermaye gerektirecek önemli projeleriniz için gençken yaptığınız birikimlerin çok işe yarayacağını söylüyor.

Dilbert adlı karikatürün yaratıcısı Scott Adam ise parasını başkasının yönetmesine izin vermesinin en büyük pişmanlığı olduğunu dile getiriyor. Sizin paranızı nasıl en doğru şekilde harcayacağınıza karar verecek olan yine sizden başkası değildir.


3) Ailenize vakit ayırın.

Önemli başarılara imza atmış insanlar, genelde ailelerine vakit ayıramamış olmaktan pişmanlık duyarlar. Tıpkı finansal danışmanlık şirketi Betterment’in CEO’su Jon Stein’ın yatırıma aşırı kafa yorup ailesiyle vakit geçirememekten şikayetçi olması gibi.

Aileniz için çalışıyor olduğunuz düşüncesi onlara vakit ayırmamak için bir bahane sayılamaz. Kendinize geçemeyeceğiniz sınırlar çizin. Çalışma saatlerinizi ailenizle evde vakit geçirebilecek şekilde düzenleyin. Özel günlerde onlarla birlikte olmaya özen gösterin.

Pişmanlık kötü değildir. Kötü olan pişmanlıklara hapsolup ileriyi görememektir. Ünlü milyarder Richard Branson da bu konuda şöyle demiştir:

“Annem bana pişmanlıkla geriye bakmak yerine daima önüme bakmam gerektiğini öğretti. İnsanların eski başarısızlıklarında debelenerek harcadıkları zaman inanılmaz. Bunca enerjiyi yepyeni bir işe kanalize edememelerine hep şaşırmışımdır.”

Kategoriler: İş, Kariyer

Yorumlar (0) Yorum Yap

/