Bahar ayları geldi de geçiyor. Bu mevsim kimileri için enerji kaynağı olsa da kimileri için yorgunluk ve motivasyon kaybı sebebi. Kendinizi sürekli yorgun, halsiz hissediyor ve uykulu halinizden bir türlü kurtulamıyorsanız, beslenmenizde ve yaşam tarzınızda yapacağınız ufak değişikliklerle, bahar rehavetine girmeden enerji kazanabilirsiniz.
Bahar mevsiminde havadaki elektrik yükü artar. Bu yük havada bulunan pozitif ve negatif yüklü iyonlar aracılığıyla taşınır ve mevsim değişikliklerinde taşınma sırasında birtakım değişiklikler ortaya çıkabilir. Bu durumda beraberinde ruhsal sıkıntılarla birlikte yorgunluğa neden olabilir. Şimdi bu konu ile ilgili kolay başlıklar altında yapıcı örneklere göz atalım.
1) Hayat tarzınızda ufak değişiklikler yapın.
Uzun bir süre boyunca, bir pozisyonda oturmak enerjinizi azaltabilir. Televizyon seyrederken veya bilgisayar kullanırken bile bu durum söz konusu olabilir. Çünkü vücudunuz hareketsizliği uyumakla eş tutar. Sık sık gerinin, kalkın ve biraz dolaşın. Vücudu dik hâlde tutmaya çalışılırken büyük miktarda enerji harcanır. Kötü duruş (öne eğilme veya sallanma) omurganın hizasını bozar. Omurganın dengesi ne kadar bozulursa, kaslar da bunu telafi etmek için o kadar enerji harcar. Hareket ederken, oturuyorken veya ayakta dururken başınız ve vücudunuzun bir doğruda olmasına özen gösterin. Başınız öne düşmesin. Kulaklarınız omuzların tam üstünde olsun. Bunun dışında sabahları uyanmak için müzik açın ve ılık bir duş alın.
2) Hastalık ve alerjilere karşı önleminizi alın.
Baharda görülen ısı değişiklikleri ile birlikte grip, nezle ve soğuk algınlığı denilen virüs enfeksiyonları çok sık görülmeye başlanır. Bu da rehavetin yanında motivasyon kaybı için size yeni bir sebep sunar. Bunun için bağışıklık sisteminizi güçlendirebilecek besinler, prebiyotik yoğurtlar veya bol meyve tüketebilir, alerjininizin olduğu şeylerden uzak durmaya çalışabilirsiniz. Antioksidan vitamin ve mineraller de vücuttan metabolizma sonucu oluşan zararlı maddelerin atılmasına yardımcı olur.
3) Giydiklerinizin ruh halinize etkisini unutmayın.
Sentetik yerine pamuklu giysiler tercih edin. Mevsim şartlarına uygun giyinmek de önemlidir; çok sıkı, terletecek naylon içerikli giysiler ya da üşütecek kadar ince giysiler tercih edilmemelidir. Pamuklu, vücudun hava almasını sağlayan, gerektiğinde çıkarılıp yeniden giyilebilecek giysiler tercih etmek, sizi gün içinde de daha fresh ve dinç hissettirecektir. Ayrıca kendinize gösterdiğiniz özen de gün içindeki özgüveninizi arttırır.
4) Bahar havası alın.
Bahar aylarında zorunlu olmadıkça kalabalık yerlerde ve kapalı yerlerde kalınmamalıdır. Pandemi elbette bir engel ama elimizden geldiğince ferah ve güvenli yerlerde zaman geçirebiliriz.
5) Yeme-içme düzeninizde değişikliklere gidin.
Güne taze besinlerle başladığınız bir kahvaltı şekeri dengelediği için ani ruh hali değişimlerini engelleyecektir. Bol taze meyve ve sebze tüketimi çok önemlidir. İnsan vücudu için suyun gerekliliği unutulmamalı ve yeterli sıvı tüketimine dikkat edilmelidir. Geceleri yağlı ve çok miktarda yemek yememeye özen gösterin.
Kafeinli içecekleri azaltın. Kahve, çay, soğuk içecekler, kakao ve benzerleri gibi kafeinli içecekler yerine bitkisel çayları rahatlatıcı etkilerinden de yararlanmak için tercih edebilirsiniz. Sigara tüketiyorsanız C vitamini alımınızı içmeyen birine göre 2 kat daha fazla olacak şekilde ayarlamalısınız. Omega-3 yağ asitleri de birçok sağlık probleminde olduğu gibi depresyon belirtilerini hafifletmede de etkilidir.
6) Vücudunuzun ihtiyacı kadar uyuyun.
Uykuya dikkat edilmelidir, uykusuzluk vücut direncini düşürerek daha kolay hastalanmamıza neden olur. Uyku düzenin de yaş, günlük aktivite yoğunluğu ve süresi gibi etkenlere göre iyi ayarlanması gerekir. Düzenli uyku saatleri belirlemeli ve bu saatlere göre sadık kalmalısınız. Yeterli uyku gün boyunca enerjik kalmanıza yardım edecektir. Günde 7- 8 saat uyumaya çalışmalısınız. Akşamları yatmadan önce sizi rahatlatacak bir kitap okuyabilirsiniz.
7) Daha aktif olun.
Günde 30-40 dakika egzersize ayırın. Bunu yapamadığınız zamanlarda, otobüse 2 durak sonra binip, 2 durak erken inmek, bakkala markete giderken arabaya binmek yerine yürümeyi tercih etmek gibi küçük günlük aktivitelerden faydalanın. Haftada en az 3 gün yapacağınız tempolu yürüyüşler ve aktif yaşam tarzını benimsemekte yine yorgunluğa karşı sizi koruyacaktır. Bu yürüyüşleri açık havada yapmanızı tavsiye edebiliriz. Bazı gevşeme egzersizlerini öğrenmekte yine rahatlatıcı etki gösterecektir.
8) Sevdiğiniz küçük şeyleri yapın.
Güvenli şekilde sosyalleşin. Ruh haliniz kötü olduğu zaman sosyalleşmek de zor gelebilir. Yine de çevrenizde olmasından keyif aldığınız kişilerle iletişime girmek için çaba sarf edin. Arkadaşlarınız size ağlayacak bir omuz veya eğlenceli bir ortam sağlayabilir. Eğer mümkünse kendinizi harika hissedeceğinizi düşündüğünüz bir yere küçük bir seyahat organize edin. Hatta bu seyahate aşısınız olmuş birkaç yakın arkadaş da eklerseniz harika olur. :))
Kendi ilgi alanlarınıza yönelik online kurslar bulun. Motivasyon filmleri veya sevdiğiniz bir filmi izleyin, sabahları yolda giderken bulunduğunuz ruh haliyle ilgili değil, içinde olmak istediğiniz ruh halinde enerjik müzikler dinleyin.
9) Düşünce yapınızı değiştirin.
Bahar mevsimi hep olumlu yaşam olayları ile eşleştirilir. Fakat bahar ayları da hayatımızın diğer ayları gibi hem olumlu hem olumsuz olayları beraber yaşayacağımız bir ay olacaktır. Bir olumsuzluk ile karşılaştığınızda “baharda herkes mutluyken bile bana böyle oldu” demek yerine, “hayatımda bir sürü olumlu ve olumsuz olay oldu, hepsi gibi bu da geçecek” düşüncesi, size olaylar karşısında kontrolde olma hissi sağlar ve daha iyi hissetmenize yardımcı olur. Eğer gün boyunca bir şey hakkında kaygılanırsanız, kalp atış hızınız ve tansiyonunuz yükseleceğinden, kaslarınız sıkılaşacağından yorgunluk ortaya çıkacaktır.
Endişelerinizi çözmek için biraz zaman ayırın. Pozitif çözümler üzerinde düşünmeye çalışın ve sonra endişelerinizi zihninizden kovun. Bir görev veya bir ödevi sabah ilk iş olarak yapın ki bütün gün bunun hakkında endişelenmeyin. Güne başlarken o günün iyi geçeceğine dair olumla yaparak olumsuz düşüncelerden zihninizi arındırın.
10) Kendi To Do listenizi yapın.
Hiçbir şeye yetişemediğinizi ve yorulduğunuzu, yol alamadığınızı düşündüğünüzde kendi yapılacaklar listenizi oluşturun. Kendinize küçük hedefler koyun ve her şeyi maddeleyin. Bu; ‘’mail at, arkadaşını ara, ders notu çıkart’’ gibi küçük şeyler de olabilir. Bitirdiğiniz her şeyin üzerini çizin, ne kadar yol aldığınızı görmek ve yapacağınız işleri biliyor olmak sizi motive edecektir. Sizi motive edeceğine inandığınız, baktıkça size hedef ya da hayallerinizi hatırlatacak resim ya da objeleri evinizde, çantanızda, iş yerinizdeki masanızda bulundurmak da hedeflerizi yerine getirmeniz konusunda sizi motive edebilir.
This post is also available in: English Français Español Deutsch
Yorumlar (0) Yorum Yap