Açıktan Üniversite Okumak Hakkında Merak Edilen Her Şey

Açıktan üniversite okumak, pek çok kişinin günümüzde tercih ettiği eğitim yöntemlerinden biri. Herhangi bir üniversiteye ders dönemi boyunca fiilen gitmeden eğitim almak olarak tanımlanabilen açık öğretim, gelişen teknoloji sayesinde oldukça verimli bir hâle gelebilir. Bu noktada açıktan okumaya karar veren kişiler için sürecin nasıl işlediğini anlatmak, birçok soru işaretinin ortadan kaldırılmasına yardımcı olacaktır.

Farklı birçok bölüme sahip açık öğretim fakültelerinde okumak istediğinizde sizi nelerin beklediğini biliyor musunuz? Açıktan okumak için hangi şartları sağlayacağınızı ve sürecin nasıl işlediğini öğrendiniz diyelim. Peki, açıktan okumanın avantajları ya da dezavantajları hakkında da bilgi sahibi misiniz? Gelin hep birlikte açıktan üniversite okumak nedir, ne değildir inceleyerek bunun sizin hayatınıza nasıl bir etkisi olacağına karar verelim.


Açıktan Üniversite Okumak Ne Anlama Gelir?

Açıktan üniversite okumak, ders dönemi boyunca fiilen okula gitmeden eğitim almak anlamına geliyor. Gelişen teknoloji sayesinde eğitim materyallerine de ulaşım son derece kolay olduğu için öğrenciler, derslerde herhangi bir zorlukla karşılaşmıyorlar. Hazırlanan platformda sunulan ders içerikleri ve programına uyan öğrenciler, belirlenen zamanlarda sınavlara giriyorlar. Bu süreci başarıyla tamamlayan her öğrenciyse üniversite eğitimini başarıyla tamamlamış sayılıyor. 

Farklı birçok bölümde okuma imkânı sunan açık öğretim fakülteleri, birçok öğrenci için son derece cezbedici hâlde. Özellikle fiilen okula gitmeden eğitim tamamlamak, bu noktada oldukça avantajlı sayılıyor. Ayrıca eğitim dönemini dolu şekilde geçirmek ve iş hayatına erkenden donanımlı hâlde atılmak isteyen öğrenciler de açık öğretimi ikinci üniversite olarak tercih ediyorlar. Açıktan lisans ya da ön lisans okumak, farklı amaçlarla tercih ediliyor olsa da herkes için her zaman öğrenme hâlinde olmayı da teşvik ediyor.


Açıktan Üniversite Okumak İçin Öncelikle Neler Yapmak Gerekir?

Açıktan üniversite okumak isteyen herkesin öncelikle bir lise kurumunu tamamlamış olması gerekiyor. Bu noktada açık öğretim fakültelerine kayıt yaptırmak isteyen öğrenciler için ilk şartın lise mezunu olmak olduğu belirtilebilir. Bunun ardından yapılacaklar ise oldukça kolay birkaç adımdan ibaret. Liseden mezun olduktan sonra ÖSYM tarafından düzenlenen üniversite sınavına girmeniz gerek. Bu aşamada hangi sınavlara girmeniz gerektiği, okumak istediğiniz bölümün kaç yıllık olduğuyla doğrudan ilgili. 

Açıktan okuyacağınız bölüme karar verdiyseniz kaç yıllık bir eğitim alacağınızı da belirlediğiniz anlamına gelebilir. Bu noktada 2 ve 4 yıllık bölümler arasındaki farkın mutlaka belirtilmesi gerek. Farklı üniversitelerde açıklanan 2 yıllık bölümler için ÖSYM tarafından hazırlanan sınavlardan Temel Yeterlilik Testi isimli oturuma katılmalısınız. 

Açıktan 2 yıllık bir bölümü okumaya hak kazanmak için TYT olarak da bilinen bu sınavda baraj puanını geçmeniz gerekiyor. Öte yandan 4 yıllık bir bölüm okumak isterseniz TYT olarak adlandırılan sınavın ardından AYT sınavına da girmelisiniz. Alan Yeterlilik Testi olan AYT, uzmanlık alanına göre farklı sınavların bulunduğu bir test. Açıktan 4 yıllık bir bölümü okumak içinse bu sınavlarda baraj puanını mutlaka geçmeniz gerek.


Açıktan Üniversite Okumak: Adım Adım Tüm Yapılacaklar

Açıktan Üniversite Okumak

Liseden mezun olduktan sonra gerekli sınavlara girdiyseniz sürecin nasıl işlediğini öğrenmeniz gerekiyor. Yapmanız gerekenleri bilmeniz, kayıt sürecini kolaylıkla atlatmanıza yardımcı olacak. Üniversite sınavında barajı geçmişseniz okumak istediğiniz bölüm için yayınlanan puana göre tercih işlemi yapmanız gerekecek. Bölümler için gerekli puanların yayınlandığı kılavuzları edinmek, bu noktada atılacak ilk adımlar arasında. 

Aldığınız puana göre yapacağınız tercihleri dilediğiniz gibi sıralayarak ÖSYM’nin sistemine bu başvuruyu kaydetmelisiniz. Yaptığınız bu tercih sonrasında yerleştirme sonuçlarının ve kazanacağınız bölümün hangisi olduğunun haberini beklemeye koyulmanız gerek.

Kazandığınız bölümün açıklanmasının ardından yapılacaklar ise oldukça basit. İşlemlerin çevrim içi şekilde tamamlanabildiği bu süreç, çoğunlukla internetten halledilebiliyor. Harç yatırma, ders kaydı yapma, program belirleme gibi işlemlerin tamamlanmasının ardındansa açıktan üniversite okumaya kolaylıkla başlayabiliyorsunuz. Bu süreçte her üniversitenin birbirinden farklı kayıt sistemi ve süreci olduğuna da dikkat etmekte fayda var.

Kazandığınız üniversitenin kayıt sistemini dikkatlice okumanız ve bu doğrultuda hareket etmenizi öneririz. Çünkü bazı eğitim kurumlarında internetten yapılan ön kayıt işlemlerinin ardından kimi belgelerin açık öğretim bürolarına ya da üniversitenin ilgili fakültesine teslim edilmesi gerekiyor. Elbette her üniversitede talep edilen belge ve harç bedelleri de kendi sitelerinden edinilebilecek bilgiler arasında.


Açıktan Üniversite Okumak İçin Hangi Üniversitelere Başvuru Yapılabilir?

anadolu üniversitesi

Açıktan okumak isteyen kişiler, Türkiye’de bulunan üç farklı kuruma başvurabilir. Açıktan okuma imkânı sağlayan kurumlar arasında en çok bilineni Eskişehir’de yer alan Anadolu Üniversitesi. Bunun dışında İstanbul Üniversitesi ve Atatürk Üniversitesi de açıktan okuma imkânı sağlayan kaliteli kurumlar arasında. Bu noktada ÖSYM’nin yaptığı sınava girdikten sonra tercihlerinize bu üniversitelerdeki bölümleri inceleyerek karar verebilirsiniz. Her üç üniversitede de ön lisans ve lisans bölümleri mevcut. Bu sayede girdiğiniz sınav türüne ve aldığınız puana göre tüm bölümler arasından kolaylıkla tercih yapabilirsiniz.

Açık öğretim imkânı sunan bu üniversitelerin her birinde farklı birçok bölüm mevcut. Bu sayede herkes ilgi alanlarına göre tercih yapmak konusunda kendisini özgür hissedebiliyor. Siz de açıktan lisans ya da ön lisans okumak konusunda kesin karar verdikten sonra bölümünüzü kolaylıkla seçebilirsiniz. Hayattaki planlarınıza göre seçim yapabileceğiniz açık öğretim bölümleri, her üniversitenin sitesinde yayınlanmış hâlde. Siz de bölümlerdeki derslerin neler olduğuna kadar açıklanan bu sistemleri araştırarak kendinize en uygun seçeneğe yönelebilirsiniz.  Daha sonra bu üç üniversiteden hangisini kazandığınıza bağlı olarak kayıt işlemlerini takip edebilirsiniz.


Açıktan Üniversite Okumak İsteyenler Hangi Bölümleri Tercih Edebilir?

Açıktan Üniversite Okumak

Açıktan üniversite okumak isteyenler, 2 ya da 4 yıllık bölümlerden dilediklerini, aldıkları puana göre tercih edebilirler. Farklı alanlarda eğitim veren birçok bölüm olduğu için öğrenciler, ilgi alanlarına göre seçim yapmak konusunda zorlanmıyorlar. Lisans programları, oldukça çeşitli olsa da ön lisans bölümlerinin geniş yelpazesi, oldukça memnun edici bir hâlde. 2 yıllık olarak da bilinen ön lisans programlarıyla ilgili bilgi sahibi olmanıza yardımcı olacak bölümler şu şekilde listelenebilir:

  • Adalet
  • Aşçılık
  • Bankacılık ve Sigortacılık
  • Çocuk Gelişimi
  • Dış Ticaret
  • Halkla İlişkiler ve Tanıtım
  • İş Sağlığı ve Güvenliği
  • Sosyal Medya Yöneticiliği 
  • Yerel Yönetimler
  • Web Tasarımı ve Kodlama
  • Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği
  • Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik
  • Radyo ve Televizyon Programcılığı
  • Sosyal Hizmetler

 

Türkiye’de açık öğretim fakültesi bulunan üç üniversitede de yukarıda sıralananlardan çok daha farklı bölümler mevcut. Herkes ilan edilen kılavuzlardan kendisine en uygun bölümü seçerek tercih yapabilir. Öte yandan lisans bölümleri de açıktan üniversite okuyan kişiler için oldukça çeşitli. 4 yıllık olarak da bilinen lisans bölümlerinin bir kısmıysa şu şekilde listelenebilir:

  • Halkla İlişkiler ve Reklamcılık
  • Türk Dili ve Edebiyatı
  • Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi
  • İktisat
  • Maliye
  • Uluslararası Ticaret ve Lojistik
  • İnsan Kaynakları Yönetimi
  • İş Sağlığı ve Güvenliği
  • Tarih
  • Grafik Sanatlar
  • Egzersiz ve Spor Bilimleri

Lisans bölümlerinde ön lisans kadar farklı bölüm çeşitliliği bulunmasa da pek çok kişi kendisine uygun alana kolaylıkla yönelebiliyor. Öğrenciler, kendisini geliştirmek istedikleri alanı belirleyerek üniversitelerin sağladığı eğitimden bu şekilde faydalanabiliyorlar. Siz de açıktan okumak isterseniz hangi alanın çalışma hayatınıza katkısı olduğunu seçerek tercihinizi yapabilirsiniz.


Açıktan Üniversite Okumak Size Ne Gibi Avantajlar Sağlar?

Açıktan Üniversite Okumak

Açıktan üniversite okumak, pek çok açıdan avantajlı bir tercih hâline gelebilir. Okumak istediği bölümü açık öğretim fakültelerinde bulan gençler, bu tercihi kimi zaman ilk sıralara ekliyor. Özellikle fiilen kampüste bulunmak istemeyen öğrenciler, internet ortamında ders dinlemenin verimli olduğunu düşünüyor. Oldukça kaliteli olduğu bilinen üniversiteler aracılığıyla verilen açıktan okuma imkânı, öğrencinin bulunduğu şehirden ayrılmamasını sağlıyor. Bu sayede kimi zaman hem aileler hem de öğrenciler, maddi anlamda yeni bir yükün altına girmek zorunda kalmıyorlar. 

Örgün eğitim veren bir kurumda bulunan öğrenciler, kimi zaman açıktan ikinci üniversiteyi de okumak isteyebilirler. Bu, donanımlı bir öğrenci olduğunu kanıtlarken aynı zamanda çevresindekilerden bir adım önde de olmasını sağlayabilir. Yeni mezun olan öğrenciler arasında farklı bir diplomaya sahip olmayla dikkat çeken öğrenciler, iş alanına çok daha hızlı şekilde atılabilirler. Öz geçmişinin dolu olmasını sağlayacak öğrenciler, alanında benzer profile sahip kişiler arasından ikinci üniversiteyle sıyrılma şansı yakalayabilirler.

Açıktan üniversite okumak, tek başına diploma için dahi tercih edilmeyebilir. Kaliteli üniversiteler aracılığıyla verilen eğitimlere erişim, donanımlı olmak isteyenler için âdeta hazine niteliğinde. Bu noktada üniversitelerin eğitim dokümanlarına erişim isteği de yine açık öğretim fakültelerinin avantajları arasında. Her zaman öğrenmek isteyen kişiler, üniversite mezunu olsalar dahi kendilerini geliştirmek için bu yöntemi tercih edebilirler. İlgi duyulan herhangi bir alanda uzmanlaşmak için açıktan üniversite okumak, konu hakkında tescilli bilgi sahibi olduğunuzu kanıtlayacak.


Açıktan Üniversite Okumak Uzaktan Eğitimle Aynı Anlama mı Gelir?

uzaktan eğitim

Açıktan üniversite okumak, örgün öğretime karşı geliştirilen bir eğitim modeli. Bu noktada öğrenciler, herhangi bir şekilde ders için kampüse gitmeden evlerinden çalışma imkânına sahip olabilirler. İnternet ortamında yayınlanan çevrim içi eğitim materyallerine erişim sağlayarak dersleri takip etmek, açıktan üniversite okumanın başlıkları arasında. Öte yandan uzaktan eğitimde fiilen sınıfta bulunulmasa da tüm öğrenciler, sanal bir ortamda ders işliyorlar. Bu ders sürecini yöneten eğitimciler de o an canlı olarak kamerayla bağlanarak öğrencileriyle internet ortamında buluşuyorlar.

Uzaktan eğitimle açıktan lisans ya da ön lisans okumak, temelde benzer olsa da aralarındaki en büyük fark, dersin canlı şekilde yürütülmesi. Açıktan üniversite okuyan bir öğrenci, daha önce müfredata uygun şekilde hazırlanan video ve ders içeriklerine çalışır. Uzaktan eğitim modelindeyse ders, o an öğretim üyesinin gözetimi ve yönlendirmesi eşliğinde yürütülür. Aslında uzaktan eğitim modelinin teknolojiye uyum sağlayan bir sistem olduğunu söylemek de mümkün.




Kategoriler: Eğitim

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version