5 Adımda Kişisel Online İtibar Yönetimi

Yağmur Avvurur

Yağmur Avvurur

Founder @ceotudent

İsminizi arama motorlarında aratan veya sosyal ağlardan sizinle bağlantı kurmak isteyen kişilerin ulaşacakları sayfaların düzenli ve kontrollü bir görüntü sergilemesi gerekir. Sizinle ilgili çıkan her sonuç ve sosyal ağ profili, sizin dijital dünyadaki kimliğiniz ve itibarınızdır. Bu itibarın yönetimi de direkt olarak kişinin kendisi tarafından yapılmalıdır.

Dijital hayatınız, profesyonel başarınızın aynasıdır. Bu aynadan neler yansıttığınız önemlidir. Çünkü dijital dünyadaki duruşunuz ve işverenler tarafından takip edilen doğru bir biyografi iş hayatınızı bambaşka noktalara taşıyabilir. Size yeni bir iş kazandırabilir.

Dijital dünyada sizi daha profesyonel göstereceğini düşündüğümüz bazı ipuçlarını listeledik.

1) Google’la!

on1

Önce kendinizi Google’da aratın. Hem web sonuçlarında hem de Google görsellerde isminizi araştırın. İsminiz için bir Google Alerts yaratın, böylece hakkınızda çıkan yeni haberleri ya da oluşturulan içerikleri düzenli olarak takip edebilirsiniz (Google Alerts ile Google, arattığınız kelimelerle ilgili yeni oluşan kayıtları düzenli olarak size mail gönderiyor).


2) Gizlilik ayarlarınızı kontrol edin.

on2

Özellikle Facebook’ta yakın çevreniz dışındaki insanlarla da iletişim kuruyorsanız Facebook gizlilik ayarlarınızı kontrol edin. İstemediği fotoğraflarını istemediği kişilerin görmesini kimse istemez. Facebook’un yaptığı düzenlemeler ya da izin verdiğimiz bazı uygulamalar sonucu bu ayarlarınızın da zaman zaman değişebileceğini ve gözden geçirilmesi gerektiğini hatırlatalım.

Hareketler Dökümü, Facebook’un kullanıcılar için sunduğu en önemli düzenleme araçlarından biridir. Facebook profilinizdeki kapak fotoğrafınızın üzerinde bulunan “Hareketler Dökümü” butonundan ulaşabileceğiniz araç ile geçmişte paylaştığınız gönderilere, beğendiğiniz paylaşımlara ve diğer hareketlerinize ulaşabilir, uygun olmayanları silebilir veya gizliliğini ayarlayabilirsiniz.


3) Sosyal medyayı önemseyin.

on3

Profilini oluşturduğunuz her sosyal ağda aktif olmaya çalışın. Kullanmadığınız ağları askıya alabilirsiniz.

Sosyal medyadaki URL’lerin isminize uygun düzenlenmesine dikkat edin. www.facebook.com/adsoyad gibi…

Paylaştığınız her gönderinin kayıtlara geçtiğini unutmayın. Siyasi anlamda nefret söylemi taşıyan ya da duygusal boyutları yüksek içerikleri paylaşırken 2 kez düşünün.

Sosyal ağlardaki en profesyonel duruşunuz belki de Linkedin‘de olmalıdır. Bu ağı sıkça ziyaret edin ve profilinizi güncel tutun. Bu konuyla ilgili olarak “Linkedin’i etkili kullanmak için 7 ipucu” isimli içeriğimizi inceleyebilirsiniz.


4) Kişisel medyanızı gözden geçirin.

on4

Kişisel medyanızın da arama sonuçlarında görüneceğini ve online itibarınızla direkt olarak ilişkili olduğunu unutmayın. Blogunuz ya da bir hobi üzerine paylaşımlarda bulunduğunuz bir medyanız varsa tekrar gözden geçirin. Hataları minimuma indirgeyin. İletişim kanalını güncel tutun.


5) Tüm sosyal ağlarınızı ve iletişim kanallarınızı tek bir yerde toplayabilirsiniz.

on5

Kendinize ait bir internet siteniz ya da blogunuz varsa bunu rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz. Eğer yoksa About.me, Wix, Flavors.me gibi servislerden faydalanıp kendi kişisel mikrositenizi oluşturabilirsiniz. Ardından tüm sosyal bağlantılarınızı ve iletişim bilgilerinizi kendinizi tanıtan küçük bir yazı ile bu mikrositenizde bir araya getirebilirsiniz. Bu oluşturduğunuz mikrosite de sizinle ilgili bilgi sahibi olmak isteyen insanlar için iyi bir rehber olacaktır.

facebook-paylas2 new-twitter-paylas2

Kategoriler: Dijital, İş, Kariyer

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version