4 Soruda İşletme Bölümü

Ülkemizde çok fazla tercih edilen işletme bölümü, her sene yaklaşık 100 bin mezun veriyor. En yüksek kontenjanı bulunduran bölüm olan işletme, genellikle  TM öğrencilerinin tercih ettiği bir bölüm olsa da çok sayıda MF öğrencisi de tercih döneminde işletme bölümünü seçebiliyor. Peki işletme bölümü neden bu kadar popüler ve tercih edilen bir bölüm? Gelin dört maddede işletme nedir ne değildir inceleyelim.

1) İşletme bölümü neyi amaçlar?

İşletme bölümü, çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren kurumlarda planlama, üretim, para kaynakları, muhasebe, satış ve pazarlama konularında yeterli donanıma sahip yöneticiler yetiştirmeyi amaçlayan bir bölüm.  Tabii ki işletmenin tanımı bununla sınırlı değil.  Kariyer açısından çok geniş olanaklara sahip olan işletme bölümü öğrencileri, ekonomiden tutun stratejik yönetime kadar bir çok farklı nitelikte ders alarak mezun olduktan sonra istedikleri alana yoğunlaşma ve kariyer hedefini o yönde ilerletme şansına sahip olur.

2) İşletme bölümü sanıldığı kadar kolay mıdır?

İşletme hakkında, genel olarak ders yükü olmayan bir bölüm olduğu ve okuması kolaydır diye tercih edildiği söylenir. İşletme bölümü gerçekten de mühendislik ve tıp gibi bölümlerle karşılaştırıldığında daha rahat bir bölümdür diyebiliriz, ancak bu bölümü de okumanın gerektirdiği bazı önemli noktalar var. Eğer istatistik, ekonomi, muhasebe gibi dersleri sevmiyorsanız, grup projelerinden kaçıyorsanız, güncel gelişmeleri ve değişiklikleri takip etmiyorsanız işletme okumak sizi zorlayacaktır. Temelinde kendini geliştirmenin yattığı ve kişinin kendine kattığı artı noktalarla öne geçebildiği bir bölüm olan işletme, hırslı bir iş dünyasında bulunmak istemeyenler için doğru bir tercih olmayabilir.

3) İşletme bölümünde 4 yıl boyunca ne gibi dersler alınır?

İşletme bölümünün temel derslerini muhasebe, istatistik, iş hukuku, mikroekonomi ve makroekonomi gibi dersler oluşturmakta. Sırf bu derslere bakarak işletme bölümünün sıkıcı olduğu yanılgısına düşmeyin. İlerleyen dönemlerde alınan pazarlama, organizasyon yönetimi, reklamcılık gibi kimisi zorunlu kimisi bölüm seçmelisi olan dersler, öğrencilerin mezun olduktan sonra hangi alana yoğunlaşmak istediği hakkında karar vermelerine yardımcı oluyor.  Özellikle seçmeli bölüm derslerinde grup ödevleri, sunumlar ve projeler ders notunu etkileyen faktörler.

4) İdeal işletme öğrencisi nasıl olmalıdır?

İşletme bölümünü, önceden de belirttiğimiz gibi  mühendislik, hukuk, tıp gibi bölümlere oranla daha rahat bir bölüm. Bu nedenle işletme okuyan öğrenciler ilk yıllarda bölümü gereği kadar önemsemeyip mezun olmaya yakınken bölümün ciddiyetinin farkına varabiliyor. İdeal bir işletme öğrencisi, aldığı derslerin yanı sıra devamlı kendini geliştirmeyi hedeflemeli. İleride içerisinde bulunacağı iş dünyasında bir adım önde olmak için ikinci bir dil öğrenmeli, yaz stajı ya da uzun dönem staj yaparak daha mezun olmadan tecrübe kazanmaya başlamalı, insan ilişkilerini geliştirmeli ve sosyal yönünü her zaman canlı tutmalı.

facebook-paylas2 new-twitter-paylas2

Kategoriler: Başarı

Yorumlar (0) Yorum Yap

/