3 Maddede İyi Bir To Do List (Yapılacaklar Listesi) Nasıl Olmalıdır?

Edanaz Aksoy

Edanaz Aksoy

Editör - Bilgi Hukuk

Hemen hemen hepimiz bazı şeylere zaman bulamamaktan, hayatımızı düzene oturtamamaktan şikayetçiyiz. Hep ‘zamanım yok’ şeklinde yakınıyoruz. Bunu her tekrarlayışımızda da bu duruma kendimizi daha çok inandırıyoruz. Zamanınızı düzenleyerek yapmak istedikleriniz için vakit ayırabilir ve veriminizi arttırabilirsiniz. Bunun yolu da iyi bir To Do List alışkanlığı kazanmış olmaktan geçiyor.
Peki hayatınızı düzene sokacak, veriminizi arttıracak ve yaşamınızı daha organize kılacak iyi bir To Do List nasıl olmalıdır?

1) Hazırladığınız liste ulaşılabilir olmalıdır.

İş yerinizde duran panoda ya da yanınızdan ayırmadığınız bir dosyada listenizi bulundurabilirsiniz. Defter kalem ikilisinden vazgeçemeyenler için bu durum çok da zor olmayacaktır. Telefonumuzu da yanımızdan ayırmadığımızı düşünürsek, telefon uygulamaları da bu anlamda işinizi kolaylaştıracak.

2) İçerikleriniz öznel olsun.

To Do’larınızı kendinize özel çağrışımlarla maddelendirin. Ve öznel bir dil kullanın. Örneğin bir maddeyi ‘makale yazılması gerekiyor’ şeklinde değil de, ‘makale yazmam gerekiyor’ şeklinde yazarsanız daha verimli sonuçlar alacağınıza eminim.

3) Listeyi 3 parçaya ayırın.

Listenizi yaparken önem sıralaması işinizi daha da kolaylaştıracaktır.
◆ Liste de ilk ayıracağımız bölüm MUST yani ‘Kesin Yapılması Gerekenler‘ bölümü olarak düşünebilirsiniz. Bu kısım aslında aklınızda en çok yer eden işlerin yer aldığı kısım olacaktır.
◆ İkinci bölüm SHOULD, ‘Yapılması İyi Olur‘ dediğiniz maddeleri bu başlık altına toplayabiliriz. Bu kısım eğer aynı gün içerisinde yapılmazsa diğer bir listenin MUST kısmında yer alabilecek maddeleri içerir.
◆ En son bölüm ise WANT, ‘Yapmak İstediklerim‘ maddelerini içeren bölümdür. Burada kendinize ayırmak istediğiniz vakti nasıl kullanacağınızı, etkinlikleri içeren maddeler yer alacaktır.
Listeyi deftere, panoya ya da tahtaya hazırlamak istemeyenler için kolayca ulaşabileceğiniz telefon uygulamaları da bulunuyor.
Kategoriler: Gelişim, Strateji

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version