2016 Yılının En Etkileyici Ofisleri

Bu yıl ofis trendleri denilince akla ilk gelen şeyler sürdürülebilirlik ve esneklik. Bu trendler ofislerin tasarımında kullanılan parçaların seçimini de büyük ölçüde etkiliyor. Kalın kalıplar ve ayırt edici özellikler katan seçimler de ofis tasarımında oldukça tercih ediliyor. Gelin bu yılın en cool 10 ofisine birlikte bakalım.

Uniplaces (Lizbon, Portekiz)

Öğrencileri hedef kitle alan bir start-up olan Uniplaces’ın ofisi, tarihi bir bölge olan Rossio Tren İstasyonu bölgesinde yer alıyor. Bulunduğu ortama uygun olarak açık ve geniş bir alan hedefleyen ofis tasarımcıları, bunu ofisin duvarını canlı bir bahçeye çevirip bitkilerle kaplayarak oluşturma yolunu seçmiş.Ofisin bir diğer bölümünde ise gemi halatları ve fileler kullanılarak çalışanların ve misafirlerin rahatça uzanıp keyifli vakit geçirebileceği bir alan yaratılmış. Bu sayede hem ofise değişik bir hava katılmış, hem de mekan kullanımından tasarruf edilmiş.Uniplaces, bunlara ek olarak kişi sayısının artması ile herkese açık olan, sıcak bir kat oluşturmayı hedeflemiş. Bu katta dinlenmek ve keyifli vakit geçirmek için kullanılabilecek bir kütüphane bulunuyor. Çalışanlar isterlerse kütüphaneye ek masa ve sandalye getirilebiliyor.


Airbnb (Singapur)

Airbnb, eskiden Facebook’un ofisi olarak kullanılan Singapur ofisinin tasarımını yerel bir mimarlık firması olan Firm’e bıraktı. Ofisteki kafede renkli bayraklar ve Singapur’da sık sık görülen Kopitiam sandalyeleri ön plana çıkıyor.Airbnb ve Farm geleneksel toplantı ofisi kavramından biraz uzaklaşıp “clubhouse” formatını kullanarak ofis çalışanlarının buluşabileceği bir alan hazırlamışlar.  Açık tribünlerin arkasında okuma köşelerini görebiliyoruz. Ofis herkesin kullanımına açık, kişilerin kendi isimlerine ayrılmış özel alanları bulunmuyor.Airbnb’nin Singapur ofisindeki merdivenler binanın 3 katını birbirine bağlayacak şekilde yeniden tasarlanmış. Farm, merdivenleri Singapur’da oldukça sık kullanılan havalandırma boşluklu tuğlalarla çevirerek mekana lokal bir hava katmayı hedeflemiş.


AKQA (Tokyo, Japonya)

Dijital bir ajans olan AKQA’nın ofisi, ışığı doğal yöntemlerle kullanmaya önem veren mimarlık firması Torafu tarafından tasarlanmış. Ofisin içinde ağaçların kullanıldığı ve farklı seviyelerdeki platformların göze çarptığı bir avlu bulunuyor.Torafu tarafından tasarlanmış balon aydınlatmalar ofise farklı bir hava katıyor. Birleştirilmiş çalışma alanları, ortak çalışma gerektiren projeler için birebir.Farklı materyallerin kullanımı, AKQA ofisinde mekan ayrımını vurgulayan faktörlerden biri. Resepsiyon alanında tahta bir platform kullanılmış, biraz ileriki bölgede ise beton tercih edilmiş. Turuncu renkli cam duvarın ardında buluna basketbol potası da çalışanların eğlenmesi için düşünülmüş detaylardan biri.


Harmonic (Kayserya, İsrail)

Video işleme firması Harmonic, merkez binasını yeniden tasarlaması için Setter Architects ile anlaştığında, firma çalışanlarının düşüncelerinin göz önünde tutulması amaçlanmış. Duvar kağıdı ve cam seçiminin yanı sıra genel tasarımda da çalışanların zevkleri ön planda tutulmuş.Harmonic’in binasında açık alanlara koyulan çalışma istasyonlarına ek olarak bir çok özel çalışma ve konferans salonu da bulunuyor.Setter firmasının mimarları, Harmonic’in yemek alanını renkli ve parlak şekilde dekore etmiş. Tahta, metal ve betonun kullanıldığı yemek alanında eğlenceli bir ışıklandırma tercih edilmiş.


Etsy (Brooklyn, NY)

Etsy’nin yeni ofisinde el yapımı tasarımların kullanımı özellikle tavanlarda ve duvarlarda  ön plana çıkıyor. Etsytorium’da bulunan kapıların ardında 500 kişiyi alabilecek büyüklükte bir toplantı alanı bulunuyor.6. katta bulunan Etsy Lab’ler çalışanların sanat malzemeleri kullanması ve yeni fikirler üretmesi için düşünülmüş. Bu bölümde boya fırçaları, dikiş materyalleri, iplikler ve 3 boyutlu yazıcı bulunuyor.Etsy’nin ofisinde dikkat çeken bir diğer nokta da bitkilerin çeşitliliği ve bolca kullanılmış olmaları. Manhattan manzarasına eşlik eden bitkiler, 9. Katta bulunan ve  yağmur suyunun depolandığı tanktan gelen suyla sulanıyor.


De Alliantie (Hilversum, Hollanda)

Hollanda’nın konut firması De Allientie, mimarlık firması Studioninedots ile anlaştığı zaman firmadan ilk isteği kapalı olan binayı açık bir alana çevirtmek olmuş. Binada zik-zak çizen merdivenler ve küçük molalar için düşünülmüş balkonlar bulunuyor.Binanın her katında bir kütüphane, kafe ve mutfak bulunuyor. Ortak alanlar binanın merkezinde olduğu için bütün çalışma alanları dinlenme alanlarından sadece birkaç adım ötede.Binadaki merdivenler gibi asansör bankları da binanın genel havasıyla kontrast yaratacak şekilde parlak olarak tasarlanmış. Ofisteki açık duvarlar, ışığın mekanda daha rahat yayılmasını sağlayarak daha ferah bir görünüm oluşturuyor.


Gensler (Oakland, CA)

 Gensler’ın East bay kolu olan penthouse 100 de fazla çalışana ev sahipliği yapıyor.  Binada neredeyse her şey rahatlıkla hareket ettirilebiliyor. Çalışma alanlarında bu duruma uygun sandalyeler bulunuyor, ana konferans odasında da hareket ettirilebilen cam duvarlar kullanılmış.Ofiste bulunan dev camlardan Merrit gölü, Oakland, Bay Köprüsü, Golden Gate Köprüsü ve San Fransisko’nun 360 derecelik manzarasının keyfi sürülebiliyor.Gensler ofisinin büyük bir kısmını iç bölgede bulunan konferans  odaları ve çevresindeki küçük çalışma alanları oluşturuyor. Şirket, 3 boyutlu yazıcılar ve workshoplar ile çalışanların yaratıcılığını destekliyor.


Gem (Venice, CA)

Bir yazılım start-up’ı olan Gem’in ofisi Venice Plajı yolunun birkaç adım ilerisinde bulunuyor. İç tasarım firması Homepolish tarafından tasarlanan ofis, önceden endüstriyel bir bölge iken şimdi modern bir şömine ve dev deri kaplı kapıları ile tamamen farklı bir görünüme bürünmüş.Gem’in kurucusu ve CEO’su Micah Winkelspecht’in ofiste ayrı bir odası bulunmuyor. Girişte bulunan,  ilk bakışta bir resepsiyon masasını andıran bölüm aslında  Winkelspecht’e ait. Bu sayede şirketin CEO’su misafirleri ve çalışanları ilk karşılayan kişi oluyor.

Ofiste Venice beach’in havasını yansıtmak için tasarımcı Katherine Carter öncülüğünde, yerel sanatçıların katkısı ile renkli grafitiler ve tasarımlar yaratılmış.


VCG (Riga, Litvanya)

 Danışmanlık şirketi VCG’nin merkezi siyah, beyaz ve gümüş tonlarında tasarlanmış. Şekilli, çelik danışma masası zeminde bulunan desenli halının ön plana çıkmasını sağlıyor.VCG’nin tercih ettiği tasarım firması Katz Interiors, şirketin CEO’sunun ofisinde geniş camlar ve aynalar kullanarak lüks bir havada tasarlamış. Hem zeminde hem de tavanda dairesel desenler kullanılmış.Şirketin toplantı odası Herman Miller’dan alınmış mobilyalar ve aydınlatmalı bir raf kullanılarak döşenmiş. Kullanılan tablolar ve cam duvarlar odayı modernleştiren detaylar.


Make (Carlsbad, CA)

Rapt Studio tasarımcıları eskiden endüstriyel bir bina olan Make’in yeni ofisini merkezden geçen bir yürüme alanı ve açık hava kullanarak tamamen farklı bir atmosfere dönüştürmüş. Üzeri desenlerle kaplı taşıma konteynırı, taze atıştırmalıklar, kahve ve çay satılan mini bir kafe olarak değerlendirilmiş.Make çalışanları, dışarıya açılan Cross Fit alanında spor yapma imkanına da sahip. Bu alanın hemen yanında buluna bir diğer taşıma konteynırı ise çalışanların sahilde küçük bir gezinti yapmak için istedikleri zaman kullanabileceği bisikletlerin bulunduğu bir alana dönüştürülmüş.Ofisin dış kısmında bulunan açık amfi tiyatro, film gösterimleri ve toplantılar için ideal bir atmosfer oluşturuyor.

facebook-paylas2 new-twitter-paylas2

Kategoriler: İş, Kreatif, Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version