Stephen King,
gelmiş geçmiş en büyük korku ve gerilim
kitaplarının yazarı ve şüphesiz ki işinin en iyilerinden. Birçok kitabı beyaz perdeye taşındı, birçoğu çizgi romana çevrildi.
Kendisi aynı zamanda en üretken ve disiplinli yazarlardan biri. Stephen King’in kendi röportajlarından derlenen 5 başarı kuralına bakalım.
1) Yaptığın şeyi sev.
George R.R. Martin ve Stephen King’in beraber yaptıkları bir söyleşide Martin, King’e “Bu kadar kitabı nasıl bu kadar hızlı yazıyorsun?” sorusunu sorar. Cevap Stephen King’in disiplininde saklı.
King her fırsat bulduğunda yazdığını ve yazmanın onun için bir oyun olduğunu dile getiriyor.
“Bu işten para kazanmasam bedavaya da yazabilirdim.”
Her ne kadar sonunda “…ama para kazanmak için yazmayı seviyorum” dese de, biz onun yaptığı işe olan sevgisine odaklanalım.
2) Yeni fikirler kovala.
“Yeryüzündeki tüm fikirler bulundu diye düşünmeyin. Yumurta keşfedildi, sonrasında yumurtanın pişirilme yöntemleri keşfedildi. Bunun bir sınırı yok.”
3) Yaşadığın her süreci sevmeye çalış.
“Roman yazmak, karanlık bir yerde kamp ateşi yakmak gibidir. Romandaki karakterler küçük odun parçalarıdır, küçük bir ateşin içerisinde hepsi bir araya geldiğinde ise ortaya büyük bir kamp ateşi çıkar. Bu ateş ortaya çıkan romanın kendisidir. Eğer bu süreci doğru yapmazsanız, ateşi büyütemezsiniz.”
Ne işle uğraşıyorsanız uğraşın, yaptığınız işin sadece sonucuna odaklanarak bir yere varamayabilirsiniz. King, yapılan işin sadece sonucuna odaklanmanın, yemeğin başından tatlıyı düşünmek gibi olduğunu söylüyor. Ana yemeği kaçırmayın.
4) Reddedilmekten korkma, her reddedilişinden bir şeyler öğren.
King’in,
The Shining (Cinnet) adlı kitabı beyaz perdeye uyarlanırken kendi yazdığı senaryo Stanley Kubrick tarafından reddedilir, senaryonun Kubrick’in aklındakiyle örtüşmediği söylenir. King, binlerce reddedilişten sonra bu olayın onu ne üzdüğünü ne de sinirlendirdiğini söylüyor.
“Reddedilmeye alışmalısınız. Reddedilmek oyunun bir parçası. Önemli olan hepsinden bir şeyler öğrenmeye çalışmak.”
5) Fikirlerin sana gelmesini bekleme, kendi sürecini yarat.
“Bana fikirlerin nereden geldiğini soruyorlar. Fikirler bir yerlerden gelmiyor, ben onlara gidiyorum. Tek bildiğim oturuyorum ve yazı makinemi açıyorum; ilk 10 dakika ölü bir balığı koklamak kadar iğrenç geçiyor. Sonrasında kendimi kaptırıyorum ve bu süreç benim için yeni bir maceraya dönüşüyor.”
Dünyanın en üretken yazarlarından Stephen King, fikirlerin ona gelmesini bekleseydi muhtemelen birbirinden sürükleyici 204 eser ortaya koyamayacaktı. Fikrin gelmesini beklemeyin. Gidin ve alın.
BONUS: Güzel hikayeler anlat.
“Milyonlara dokunmanın en etkili yolu, güzel hikayeler anlatmaktır.”
This post is also available in:
English
Yorumlar (0) Yorum Yap