Token ve kripto para birimleri en yaygın iki blok zinciri tabanlı dijital varlıklardır. İkisi arasındaki en büyük fark, kripto para birimlerinin kendi blok zincirlerine sahip olması, tokenlerin ise mevcut bir blok zinciri üzerine inşa edilmesidir.
Token Nedir?
Token terimi, özel bir sanal para birimi belirtecini veya kripto para birimlerinin nasıl adlandırıldığını ifade eder. Bu belirteçler, kendi blok zincirlerinde bulunan değiştirilebilir ve takas edilebilir varlıkları veya yardımcı programları temsil eder.
Kripto belirteçleri olarak da adlandırılabilen belirteçler, blok zinciri tabanlı kuruluşların veya projelerin mevcut blok zinciri ağlarının üzerinde geliştirdiği değer birimleridir. Genellikle bu ağın kripto para birimleriyle derin bir uyumluluğu paylaşsalar da tamamen farklı bir dijital varlık sınıfıdırlar.
Kripto para birimleri, belirli bir blok zinciri protokolünün yerel varlığıdır, token ise bu blok zincirlerinin üzerine inşa edilen platformlar tarafından oluşturulur. Örneğin, Ethereum blok zincirinin yerel simgesi eterdir (ETH). Eter, Ethereum blok zincirine özgü kripto para birimi olsa da Ethereum blok zincirini de kullanan birçok farklı token vardır. Ethereum kullanılarak oluşturulan kripto belirteçleri arasında DAI, LINK, COMP ve CryptoKitties bulunur. Bu belirteçler, merkezi olmayan finans (DeFi) mekanizmalarına katılmak, platforma özel hizmetlere erişmek ve hatta oyun oynamak dahil olmak üzere oluşturuldukları platformlarda çok sayıda işleve hizmet edebilir.
Kripto jetonları oluşturmak için yaygın olarak kullanılan birkaç jeton standardı vardır ve bunların çoğu Ethereum üzerine inşa edilmiştir. En yaygın kullanılan belirteç standartları, Ethereum’un merkezi olmayan uygulamalar ekosisteminde birlikte çalışabilen belirteçlerin oluşturulmasına izin veren ERC-20 ve tek tek benzersiz olan ve değiştirilemeyen, değiştirilemeyen belirteçleri etkinleştirmek için tasarlanmış ERC- 721’dir. 2020 itibariyle dolaşımda yüzlerce farklı ERC-20 jetonu ve binlerce ERC-721 jetonu bulunmaktadır.
Blockchain’in genişleyen kullanım durumlarını ele almak için yeni jetonlar geliştirildiğinden, farklı jetonların sayısı muhtemelen dikkate değer bir hızla artmaya devam edecek.
Tipik olarak, kripto jetonları programlanabilir ve şeffaftır. Programlanabilir, basitçe belirtecin özelliklerini ve işlevlerini ve ağın etkileşim kurallarını özetleyen akıllı sözleşmelerden oluşan yazılım protokolleri üzerinde çalıştıkları anlamına gelir. İzinsiz herkesin özel kimlik bilgilerine ihtiyaç duymadan sisteme katılabileceği anlamına gelir. Güvensizlik, sistemi tek bir merkezi otoritenin kontrol etmediği anlamına gelir; bunun yerine ağ protokolü tarafından önceden tanımlanmış kurallar üzerinde çalışır. Ve son olarak şeffaflık, protokolün kurallarının ve işlemlerinin herkes tarafından görülebilir ve doğrulanabilir olduğu anlamına gelir.
Kripto jetonları, kripto para birimi gibi değer tutabilir ve takas edilebilirken, fiziksel varlıkları veya daha geleneksel dijital varlıkları veya belirli bir yardımcı programı veya hizmeti temsil etmek için de tasarlanabilirler. Örneğin, gayrimenkul ve sanat gibi maddi varlıkların yanı sıra işlem gücü veya veri depolama alanı gibi maddi olmayan varlıkları temsil eden kripto jetonları vardır. Belirteçler, protokol yükseltmeleri ve çeşitli blok zinciri projelerinin gelecekteki yönünü belirleyen diğer kararlar gibi belirli parametrelere oy vermek için sıklıkla bir yönetişim mekanizması olarak kullanılır. Bu çeşitli işlevlere hizmet etmek için kripto belirteçleri oluşturma süreci, belirteçleştirme olarak bilinir.
Blockchain endüstrisi olgunlaşmaya devam ettikçe, benzersiz dijital varlıkların sayısı yalnızca kurumsal ortaklardan bireysel kullanıcılara kadar tüm ekosistem katılımcılarının çok yönlü ihtiyaçlarına göre artmaya devam edecek. Dijital dünyada yeni varlıklar yaratmanın fiziksel alana göre daha az kısıtlayıcı olduğu göz önüne alındığında, bu dijital varlıkların sayısız endüstrinin çalışma, etkileşim kurma ve değer üretme şeklini iyileştirmesi ve böylece çok çeşitli yeni sosyal ve ekonomik olanaklar sağlaması bekleniyor.
Dijital Varlık Nedir?
Blockchain ve kripto para birimine yeni başlıyorsanız, dijital varlıklar, kripto para birimleri ve jetonlar arasındaki farkı anlamak çok önemlidir. Bu terimler genellikle birbirinin yerine kullanılsa da bir dizi temel yönden farklıdırlar. Genel olarak, dijital varlık, dijital biçimde oluşturulan, ticareti yapılan ve depolanan maddi olmayan bir varlıktır. Blok zinciri bağlamında, dijital varlıklar, kripto para birimini ve kripto belirteçlerini içerir.
Kripto para birimi ve jetonlar, sahtecilik veya çifte harcama olasılığını ortadan kaldırarak kripto varlıklarının gerçekliğini garanti eden gelişmiş bir şifreleme tekniği olan kriptografiyi kullanan dijital varlıkların benzersiz alt sınıflarıdır.
İki dijital varlık sınıfı arasındaki temel fark, kripto para birimlerinin, BTC veya ETH gibi bir blok zincirinin yerel varlığı olması, tokenlerin ise birçok ERC-20 jetonu gibi mevcut bir blok zinciri üzerine inşa edilmiş bir platformun parçası olarak oluşturulmasıdır. Ethereum ekosistemi üzerinde yaygın olarak çalışır.
Kripto Para Birimi Nedir?
Bir kripto para birimi, takas edilebilen, bir değişim aracı olarak kullanılabilen ve bir değer deposu olarak kullanılabilen bir blok zinciri ağının yerel varlığıdır. Bir kripto para birimi, üzerinde çalıştığı blok zinciri protokolü tarafından doğrudan verilir, bu nedenle genellikle blok zincirinin yerel para birimi olarak anılır. Çoğu durumda, kripto para birimleri yalnızca ağdaki işlem ücretlerini ödemek için değil, aynı zamanda kullanıcıları kripto para biriminin ağını güvende tutmaya teşvik etmek için de kullanılır.
Kripto para birimleri tipik olarak bir değişim veya değer saklama aracı olarak hizmet eder. Değişim aracı, mal veya hizmet elde etmek için kullanılan bir varlıktır. Değer deposu, satın alma gücü açısından önemli kayıplara yol açmadan daha sonraki bir tarihte bir itibari para birimiyle elde tutulabilen veya değiştirilebilen bir varlıktır.
Kripto para birimleri tipik olarak aşağıdaki özellikleri sergiler:
- Merkezi olmayan veya en azından merkezi bir yayınlayan otoriteye bağlı olmayan. Bunun yerine, kripto para birimleri, düzenleme ve işlemleri yönetmek için koda güvenir.
- Katılımcıların sistem kurallarını otomatik, güvenilir bir şekilde uygulamalarını sağlayan bir blok zinciri veya diğer Dağıtılmış Defter
- Teknolojisi (DLT) üzerine kuruludur.
- Kripto para biriminin temel yapısını ve ağ sistemini güvence altına almak için şifreleme kullanır.
Kripto Para ve Token Arasındaki Fark Nedir?
Dijital jeton ile dijital jeton arasındaki temel farklardan bazıları şunlardır:
• Dijital paralar kendi yerel blok zinciri ağına dayanır, jetonlar mevcut blok zinciri üzerine kuruludur.
• Dijital paralar, ödemelerin işlenmesi için kullanılabilir, ancak jetonlar birden fazla ihtiyaç için uygundur.
• Dijital paraları oluşturmak, Ethereum gibi mevcut blok zincirine dayalı olarak oluşturulabilen jetonlardan daha zordur.
• Dijital paralar çoğunlukla madencilik yoluyla dağıtılırken, jetonlar ICO’lar aracılığıyla popüler hale geldi.
This post is also available in: English
Yorumlar (0) Yorum Yap