Sosyal Sorumluluk Projesi Pazarlaması Nasıl Yapılır?

Gönüllü sayımız dünya standartlarına göre örnek olabilecek seviyede olmasa da ülkemizde yerel ve ulusal birçok sosyal sorumluluk projesi var. Bunların birçoğu kendi alanında uzun yıllardır faaliyet gösterebilmiş ve marka değeri kazanabilmiş projeler. Bir kısmı da iyi niyetli girişimlerle sosyal mecralar ve geleneksel medyayı kullanarak varlığını duyurmaya çabalıyor. Hiç kuşkusuz, “bir akım oluşturabilme” özelliği ile yayılma çabası içinde olan sosyal sorumluluk projeleri, yayılma hızı olarak daha ön plana çıkıyor. Bunda sosyal medyanın gücü ve çeşitliliği önemli rol oynuyor. Peki, bir sosyal sorumluluk projesinin doğru kanallarla geniş kitlelere ulaştırılması için ne gibi yöntemler izleyebiliriz?

Proje Konusunu Nasıl Belirlemeliyiz?

Proje konusu belirlerken hedeflediğimiz sonucun gerçekçiliğini göz önünde bulundurarak gerekli adımları atmalıyız. Bu noktada, geniş kitlelerin ortak bir sorununu seçebilir ya da bazı spesifik durumlarda birlik olarak, bilgilendirmeyi amaçlayan konuları ele alabiliriz. Örneğin; eğitim, ortak ve geniş kitlelere ulaşabileceğimiz bir proje olarak planlanabilecekken; epilepsi hastalarının ve yakınlarının bilgilendirilmesi ve hastalık sürecinde destek olunabilecek yolların aktarılması projesi daha spesifik bir kesimi ilgilendirmektedir.

Proje İsmi ve Logosunun Önemi

Konuyu belirledikten sonra, proje ismini seçerken dikkat etmemiz gereken en önemli şey; proje isminin, konuyu kısa ve net olarak anlatabilecek ve algıyı hızlı bir şekilde oluşturabilecek vurguda olmasıdır. Logo ise hafızada kolay bir şekilde yer edinebilecek ve proje ismini destekleyecek özellikte olmalıdır.

Hedef Kitleye Doğru Kanallarla Ulaşmak

Sosyal sorumluluk projelerinin hedef kitleye aktarılması için izlenebilecek yöntemler bir veya birden fazla olabilir. Bunun için konuya bağlı kalarak gerçekçi hedefler üzerinde ilerlemek, hem zaman hem de emek kaybını önleyerek süreci verimli geçirmemize yardım olacaktır.

Görsel ve Yazılı Geleneksel Medya

Özellikle ülkemizde televizyon izleme ve gazete okuma oranlarına baktığımızda ulaşabileceğimiz kişi sayısı hala epey fazla. Teknolojik haberleşme yöntemlerinin çok fazla yaygın olmadığı şehirlerin sayısı da dikkate değer seviyede. Bu mecralarda yer almak, projenin bütçesinde önemli bir yer ayrılmasını gerektiriyor. Bu nedenle, medya kuruluşlarının desteğini almak ya da farklı sektörlerden kazanılabilecek sponsorların maddi desteğine sahip olmak önem arz ediyor.

Sosyal Medya

Başlangıç olarak projeyi sosyal medya hesapları ile duyurma fikri çok kolay ve hızlı. Ancak etkileşim kazanmak ve bunu sürekli kılmak için çok emek harcamak gerekiyor. Çünkü sosyal medyada konular sabun köpüğü gibi birden büyüyüp birden patlayabiliyor. Başlangıçta bunu gözardı etmeden, görselleri ve içerikleri hazırlayıp diğer kanallarla sosyal medya hesaplarını sürekli beslemek çok fayda sağlayacaktır.

Ünlülerle İşbirliği

Projenin en önemli network ayağı bu kısım. İnsanların ünlülere olan güveni sayesinde proje markası hızlı bir şekilde değer kazanabiliyor. Tabii ki, bunun için iletişime geçtiğimiz ünlüyü de ikna edebilecek hedeflerimizin ve içeriklerimizin olması gerekiyor. Ayakları yere basan bir proje için doğru ünlülerin desteğini kazandığımızda, diğer ünlülere ulaşmak ve sponsor desteği kazanmak için bir yol açmış oluyoruz.

Derneklerle İşbirliği

Dernekler, mevcut üyelerine sunabilecekleri yeni fikirler ve projeler üreten kişi ve kurumlarla işbirliği sağlama konusunda oldukça verimli bir mecra. Ancak bunu yaparken, hem projenin hedefleri hem de içeriği konusunda doğru eşleşme sağlamak ve işbirliği yapılan derneğin toplumda bıraktığı izlenimi önceden araştırmak gerekiyor. Böylece marka ve proje birliği içinde daha fazla kişiye ulaşmak ve sosyal sorumluluk projeleri için ağı genişletmek mümkün olabiliyor.

Bazı Örnek Sosyal Sorumluluk Projeleri
Baba Beni Okula Gönder

Kardelenler – Çağdaş Türkiye’nin Çağdaş Kızları

Belki de Sensin #donörolhayatkurtar

Çocuğum Büyüyünce #annediyebilsinyeter

Bonus

Adgager ile Bağış Yap

Eğer bir “Gager“sanız ve değerli fikirleriniz karşısında GAG kazanmaya başladıysanız, kazandığınız her 1 GAG karşılığında Hayata Renk Ver Derneği‘ne 5 TL’lik bağış yapabilirsiniz.

İyilik düşünmek, bizi cesaretle yaşatır.



WoIfgang Van Goethe

Daha fazla içeriğe ulaşmak için Blogager adlı blog sitemizi ziyaret edebilirsiniz…
Kategoriler: Girişimcilik, İlham, Pazarlama

Yorumlar (0) Yorum Yap

/