Proaktif Nedir? Nasıl Proaktif Olunur?

proaktif kelimesi

Proaktif sözcüğü, günlük yaşantıda pek karşımıza çıkmaz. Ancak belirli sektörde ve bazı kaynaklarda da rastlamak oldukça olası. Bu nedenle de en sık aratılan kelimelerin başında geliyor. Pek bilinmese de, bilen kişiler tarafından yanlış kullanılabilen bir kelimedir. Latince kökenli bu kelime, İngilizce ve Fransızca etkisinde bulunuyor. Pro ön eki, Yunanca ve Latincede “önceden” anlamını vermektedir. Aktif kelimesinin kökeni ise, hareket etmek ile ilintilidir.


Proaktif Ne Demektir?

proaktif

Proaktif sözcüğü bilinçli veya bilinçsiz, olumlu veya olumsuz oluşan koşulların neticesini değiştirmek için inisiyatif almak anlamına gelir. İyi olan bir durum karşısında bireysel inisiyatif ile durumu çözüme kavuşturma niyeti içeren bir tabirdir.

Sözcük meali itibariyle proaktif, bilinçli ya da bilinçsiz olarak vuku bulan hatayı düzeltme amacıyla alınan inisiyatif olarak belirtiliyor. Ancak bu, yanlış olarak bilinmektedir. Zira proaktivite, herhangi hatalı durum adına sorumluk almak değildir. Yaşanacak olası durumların, eksiklerini önceden görüp, buna bağlı olarak mevcut durumu iyileştirilmiş hâle getirmektir.

Yani, olası bir riske karşı potansiyellerin uygulanmasıdır. Daha iyi açıklamak gerekirse; olay gerçekleştikten sonra değil, gerçekleşmeden önce önlem almaktır.

Proaktif sözcüğü, olaylar karşısında; durumun kendiliğinden, organik olarak gelişmesine izin vermeksizin “ne yapabilirim” motivasyonuyla hareket demektir. Bunun tersi olan reaktif davranışın aksine, proaktif bakış açısı ile eyleme geçen kişi olumsuzluklara hayıflanmak yerine harekete geçer.

Reaktif olmanın tam tersidir. Ki reaktifi de anlatmak gerekirse; karşı karşıya gelinen olumsuzluklardan kurtulmanın nasılıdır. Olaylar gerçekleştikten sonra çözüm üretmektir.


Proaktif Nasıl Olunur?

proaktif

Bu bakış açısını yakalamak, sonradan edinilebilir. Algınızı bu yönde geliştirebilmek için yapılabilecek bazı eylemler mevcut. Öngörülü olarak proaktivite açısını yakalamak mümkün. Her vakit geleceğe uzun vadeli bir perspektifle bakmaya odaklanmak gerekir. Mevcut durumun gidişatını öngörmek, muhtemel sonuçlara ulaşmaya destek olacaktır.

Hedeflerle tavırların, ayrıntılı bir şekilde düşünülmesi gerekmektedir. Örneğin; başkalarının bir davranışa verebileceği tepkileri hesaplamak, yardımcı olacaktır. Düşünmenin yanı sıra, eyleme geçmek de proaktif bakış açısını yakalamak için gereklidir. Stratejisi iyi düşünülmüş bir eylemi harekete geçirmek elzemdir. Durum değişikliklerinden ve daha önce olan hatalardan hızlı bir şekilde ders çıkararak ve bu dersi mevcut duruma adapte ederek proaktif olma yolunda ilerlemek mümkün.

This post is also available in: English

Kategoriler: Fayda, Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version