Türkiye ekonomisinin bel kemiği, 12 yıldır üst üste ihracat şampiyonu otomotiv sektöründe katma değerli ürün ve teknolojilerin geliştirilmesini amaçlayan 7. Ar-Ge Proje Pazarı ve Komponent Tasarım Yarışması için geri sayım başladı.
Birleşmiş Milletler kayıtlarına göre dünyada yer alan 193 ülkenin tamamına ihracat yapma başarısı gösteren Türkiye otomotiv sektöründe yılın en büyük etkinliği olan 7. Ar-Ge Proje Pazarı ve Komponent Tasarım Yarışması, 22-23 Mart tarihleri arasında Özyeğin Üniversitesi‘nde gerçekleştirilecek.
Ekonomi Bakanlığı desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi koordinatörlüğünde Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından düzenlenecek olan etkinlik, geniş bir kitlenin yaratıcı fikirlerini ortaya koyması bakımından adeta mihenk taşı rolü üstleniyor.
Sektörde çalışan profesyonellerden araştırmacılara, akademisyenlerden ilgili dallarda eğitim gören öğrencilere yaratıcı fikri olan pek çok kişinin katılabileceği her iki yarışma için başvurular, 25 Şubat 2018 günü saat 17.00’a kadar sürecek.
OİB vizyoner etkinliklere imza atıyor.
Küresel otomotiv devlerinin yanında, teknoloji ve bilişim şirketlerinin de kendi araçlarını üreterek doğrudan otomotiv endüstrisine giriş yaptığı, sürücüsüz ve yapay zekaya sahip araçların giderek yaygınlaştığı bir çağda OİB, Türkiye’nin sadece bir üretim değil, aynı zamanda Ar-Ge, Yenilik ve Tasarım Merkezi olması vizyonuyla öncü etkinliklere imza atıyor.
Otomotivde sürdürülebilir rekabetin en önemli dinamiğinin yenilikçi etkinliklerden doğacağına inanan OİB, bu anlayışın bir göstergesi olarak 2012 yılından bu yana aralıksız düzenlediği Türkiye Otomotiv Sektöründe 7. Ar-Ge Proje Pazarı ve Komponent Tasarım Yarışması ile her sene olduğu gibi bu yıl da muhteşem bir organizasyona ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.
Küresel rekabette güç kazanmak adına yaratıcı fikirleri endüstriye kazandıran etkinlikte birbirinden yaratıcı aday projeler sergi alanında ziyaretçilerle buluşacak. Yerli ve yabancı başarılı isimler de panel ve konferanslarda tecrübeleri ile sektörün geleceğine ışık tutacak.
Hazırladıkları projelerle dereceye girmek için kıyasıya yarışacak adaylar arasında kazananlara ödülleri de törenle takdim edilecek.
Profesyonellerden öğrencilere geniş katılım ağı Türkiye otomotiv sektöründe 7. Ar-Ge Proje Pazarı; sektörde çalışan profesyoneller, araştırmacılar, akademisyenler ile ilgili dallarda eğitim alan yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin tamamına açık durumda.
Bununla birlikte Ar-Ge Proje Pazarı, sektör açısından sıradan bir yarışmanın çok ötesinde bir anlama sahip. Ar-Ge Proje Pazarı, aynı zamanda tüm adayların sanayicilerle birebir görüşmelerine zemin hazırlaması bakımından da büyük değer taşıyor.
Türkiye otomotiv sektöründe 7. Komponent Tasarım Yarışması da endüstride katma değeri yüksek ürünlerin geliştirilmesi, endüstriyel tasarım etkinliklerinin yaygınlaştırılması ve özendirilmesi, bu sektörlerin ihracata yönelik rekabet gücünün artırılması için söz konusu sektörlerde yenilikçi projeleri ortaya çıkarmak ve desteklemek amacıyla düzenleniyor.
Komponent Tasarım Yarışması, profesyonel kategoride otomotiv komponent konusunda ilgisi bulunan tüm sektör profesyonellerinin, akademisyenlerin, serbest çalışanların, Ar-Ge merkezi ve Teknopark çalışanlarının katılımına açık bulunuyor.
Öğrenci kategorisinde ise yurtiçinde ve yurtdışında eğitim veren otomotiv sektörü ile ilgili en az 2 yıllık ön lisans programları ile Mühendislik, Endüstriyel Tasarım, Eğitim ve Teknoloji Fakültelerinin otomotiv sektörü ile ilgili bölümlerinin lisans ve yüksek lisans programlarına kayıtlı öğrenciler katılım sağlayabiliyor.
Altı yılda toplam 949 bin TL nakdi ödül ve yurt dışında eğitim ayrıcalığı İhracatın lokomotifi otomotiv sektörü, yeni fikirlerin ve yeni projelerin desteklenmesi konusunda altı yıldır düzenlenen etkinlikler ile Ar-Ge proje pazarında 412 bin TL ve Komponent Tasarım yarışmasında 537 bin TL olmak üzere toplam 949 bin TL nakdi ödülü proje sahipleri ile buluşturdu.
Geçen yıl altıncısı gerçekleştirilen etkinlikle birlikte bugüne kadar 10 proje sahibi 2008/2 sayılı Tasarım tebliği kapsamında Ekonomi Bakanlığı desteğiyle iki yıl süresince yurtdışında eğitim görmeye hak kazandı.
OİB, son üç yıldır da nakdi ödüllere ek olarak, projelerin hayat bulması ve yeni girişimciler yetişmesi için İTÜ ARI Teknokent ile iş birliğine giderek dereceye giren projelerin kuluçka merkezinde geliştirilmesine destek oluyor.
…
OİB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan SABUNCU: “Türkiye, küresel otomotiv endüstrisinin zirvesinde yerini almalı”
“Dünya otomotiv sektörü hızla kabuk değiştiriyor. Konvansiyonel içten yanmalı motora sahip, mekanik parça ağırlıklı araçların yerini, hibrit ve elektrik motorlu, yazılım ağırlıklı araçlar alıyor.
İleri düzeyli sensör, lazer, kamera, GPS, ağ bağlantısı ve otonom karar veren cihazlar araçlara entegre ediliyor.
Otomotivde güçlü bir üretici olan Türkiye de tam da bu noktada düğmeye basmış durumda. 2021 yılında kendi tasarladığımız ve ürettiğimiz yerli otomobilleri satışa sunmayı planlıyoruz.
Bu kapsamda, ülkemizin Ar-Ge, inovasyon, marka ve tasarıma yatırım yaparak hem üretim hem ihracatını orta-ileri ve ileri teknoloji ürünler içeren yapıya kavuşturması konusunda gerek otomotiv endüstrisine gerekse gençlere büyük görev düşüyor. OİB olarak 2012 yılından bu yana kesintisiz sürdürdüğümüz Ar-Ge Proje Pazarı ve Komponent Tasarım Yarışması ile de yegane arzumuz; Türkiye’nin küresel otomotiv endüstrisinin zirvesinde yerini almasıdır. Gençlerden de dünyadaki bu gelişmeleri takip eden değil, bu gelişmelerin bizzat içinde yer alan, hatta gelişmelere öncülük eden bireyler olmasını bekliyoruz.”
…
OİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ömer BURHANOĞLU: “Projelerden altısı yatırım alarak sanayiye kazandırıldı”
“Hızla gelişen dünyada en önemli değişiklik; toplanabilen datanın erişilebilirliği ve bunun etkileşiminin yarattığı sürat. Nesnelerin interneti, bağlantı, Endüstri 4.0, hareketlilik paylaşım ekonomisi, hepsi bunun üzerine inşa oluyor. Gençlere önerimiz; özgüven sahibi olmaları ve başkalarını taklit etmemeleri. Eskiden akıl parayı arardı, şimdi para aklı arıyor. Yeter ki iyi bir iş modeliniz, inovatif bir fikriniz olsun.
2030 yılında araçlardan elde edilen gelirlerin yüzde 50’si bağlantı, paylaşım ekonomisi ve nesnelerin internetinden gelecek. Türk otomotiv sanayinin 60-70 yıllık birikimini yeni nesil işlerle 5 ila 10 yıl içinde yakalamak mümkün. Şimdiden düzenlediğimiz etkinliklerde altı yenilikçi proje yatırım alarak sanayiye kazandırılmış durumda.”
Otomotiv Tasarım Yarışması hakkında detaylı bilgiye buradan, Otomotiv Proje Pazarı hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Yorumlar (0) Yorum Yap