Oryantiring Nedir? Nasıl ve Nerede Yapılabilir?

Oryantiring, son derece ayrıntılı bir harita kullanarak yönünü bulma üzerine kurulu bir spordur. İster deneyimli bir yürüyüşçü ister bir koşucu, isterse bir aile veya bir parkta bir aktivite için dışarı çıkmış bir grup olun, bu spor her seferinde yön bulma becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olacaktır!


Oryantiring Nasıl Yapılır?

oryantiring

Oryantiring haritalarında, bir parkur; üçgen, daireler, bir çift daire ve bazen hepsi mor renkte bağlantı çizgilerinden oluşur. Üçgen başlangıçtır. Çift daire bitiştir. Aradaki tüm daireler kontrol noktalarıdır. Doğru yere ulaştığınızı göstermek için araziye numaralandırılmış turuncu ve beyaz bayraklar yerleştirilmiştir. Her kontrol noktasında, doğru konumu bulduğunuza dair kayıt yapacaksınız. Kontrol noktaları arasında istediğiniz rotayı kullanabilirsiniz. Etkinliğin sonunda, geri dönenlerin sayısının başlayan sayıyla eşleşmesi gerekmektedir.

Etkinlikleri sürelidir. Bir koşucu iseniz, zamana karşı koşmak tanıdık bir deneyimdir, ancak oryantiring, siz koşarken kendi parkurunuzun nereye gideceğine karar vermek ve kademeli bir başlangıç ​​için ek zorluklar sağlar. Ancak koşucu değilseniz, kontrolden kontrole otomatik zamanlama, rotalar arasında navigasyon etkinliğinizi ölçmenin ve daha sonra farklı seçimler yapan diğerleriyle karşılaştırmanın bir yolunu sağlar. İyi rota seçimi genellikle ham hızı yener.


Haritalar

haritalar

Oryantiring haritaları, çoğu topografik haritaya kıyasla büyük ölçekte çizilen haritalardır. En yaygın olarak 1:15000 veya 1:25000 ölçekli haritalardır. Ancak parklarda oryantiring için 1:5000 ölçeğinde çizilmiş bir harita da kullanabilirsiniz. Tüm haritalar, uluslararası kabul görmüş bir dizi sembol kullanır. Bu semboller mantıklı ve öğrenmesi kolaydır. Birkaç etkinliğe katılarak bilgilerin çoğunu edinebilirsiniz. Çoğu oryantiring haritası, haritayı anlamanıza yardımcı olacak ayrıntılı bir açıklama yer almaktadır.

Haritaları, ‘ızgara’ veya ‘gerçek’ kuzey yerine manyetik kuzey kullanılarak çizilir. Eş adede kadar standart renkte yazdırılır. Renkler, harita sembollerinin ayrılmaz bir parçasıdır.


Kurallar

oryantiring

Sporcular kendilerine verilen yarışma haritasında belirlenmiş hedeflere erişmeye çalışırlar. Ayrıca, en kısa müddette ulaşmaya çalışırlar. Kontrol noktalarında turuncu-beyaz bayraklar bulunur. Yarışmacılar bayrağın oradaki zımbayı ellerindeki fişe basar ve kontrol noktasına ulaştıklarını gösterirler. Bazen elektronik sistemler de kullanılmaktadır. İki hedef içinde hangi rotayı izleyeceğine yarışmacılar kendileri karar verir. Amaç hedefleri en kısa müddette tamamlamaktır.

Oryantiring araçları ise şu şekildedir:

  • Oryantiring haritası
  • Kontrol kartı
  • Pusula

Oryantiring Türleri

oryantiring türleri

1) Skor Oryantiringi

Amaç, belirlenen müddette azami sayıda hedef bulmaktır. Zaman dolduğunda ekip yahut bireylerin bulmuş olduğu hedef sayısına nazaran puan değerlendirmesi yapılır.


2) Bayrak Oryantiringi

Takımlar halinde yapılır. Her yarışmacı bulması ihtiyaç duyulan hedefe vardığında aynı takımdan başka bir sporcu sonraki hedefi bulmak için çıkar.


3) Gece Oryantiringi

Karanlıkta, kafa lambası benzer biçimde bir ışıklandırma aparatı kullanılarak yapılır.


4) Park Oryantiringi

Şehir içerisindeki park, kampüs vb. yeşil alanlarda yapılır. Kent içinde yapılan oryantiring yarışmaları, labirentimsi mekânlarda da yapılabilmektedir. Bu şekilde yarışmalar oryantiring sporuna meraklı olan kişilere farklı bir edinim sunmuş olduğu benzer biçimde, bu doğa sporunu kente taşıyarak popüler hale getirmekte ve farklı gruplara tanıtmaktadır.


5) Macera Yarışları

Oryantiring, macera yarışlarının önemli bir ögesidir. Macera yarışlarını oryantiringin farklı biçimlerde yapılabilir.


6) Dağ Maratonu

Klasik oryantiringden farklı olarak daha geniş ve zorlu arazide yapılan bir dayanıklılık sporudur. Birkaç gün sürebilir. Buna bağlı olarak, yarışmacılar belirli kamp malzemelerini taşımaları gerekmektedir.

 

İlginizi çekebilecek ilgili içerik:

Başarılı İsimlerin Spor Rutinleri ve Sporun Başarıya Etkileri

This post is also available in: English

Kategoriler: Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/