Ödülü Satan da Var, Hapishanedeyken Alan da: Nobel Ödülleri Tarihine Damga Vurmuş 5 İlginç Olay

Dünyanın en prestijli ödüllerinden biri olan Nobel Ödülleri kimi zaman adaylıkları ve kazananları yönüyle eleştiri oklarının hedefi haline gelirken kimi zaman ise ödül sahiplerinin ilginçliğiyle dikkat çekiyor. İşte Nobel Ödülleri tarihine damgasını vurmuş en ilginç 5 olay ve kişi:

1) Ödülünü Satan Adam: Leon Lederman

2018 yılında hayatını kaybeden, tanrı parçacığının kaşifi Lederman, 1983 yılında Nobel Fizik Ödülü’nün kazananı oldu. Keşfettiği Muon Nötrino isimli atomaltı parçacığı sayesinde kazanmış olduğu altın madalyayı, 2015 yılında açık artırmaya koyan bilim insanı bunu sağlık giderlerini karşılamak amacıyla yaptığını söyledi. Madalya tam 765,002 dolara satıldı. Lederman, almış olduğu en prestijli ödülü satmasının arkasındaki neden sorulduğunda ise, on yıllardır rafta duran bir ödülü satmayı mantıklı bulduğu açıklamasını yaptı.

2) Hapishanedeyken Ödül Alan 3 İsim: Liu Xiaobo, Aung San Suu Kyi, Carl von Ossietzky

Nobel Barış Ödülü’nü kazanan üç isim, ödülü aldıkları sırada hapishanedeydi. 2010 yılında Çin insan hakları aktivisti Liu Xiaobo, 1991 yılında Birmanyalı aktivist Aung San Suu Kyi ve ödülü kazandığı 1939 yılında Naziler tarafından toplama kampında tutulan Alman gazeteci ve pasifist Carl von Ossietzky bu ödüllerin sahibi olarak tarihe geçen isimler oldu.

3) Şarkıcı Bob Dylan’ın Nobel Edebiyat Ödülü

Edebiyat ödülü söz konusu olduğunda, Nobel Ödül Komitesi’nin oldukça eskiye dayanan şok edici bir geçmişe sahip olduğunu söylemek yanlış olmaz. Edebiyatın devleri komite tarafından hiçe sayılırken, az bilinen yazarların ödül sahibi olduğu sık görülen bir durum. Yakın zamanda komitenin en beklenmedik hamlesi ise, muhtemelen şarkıcı Bob Dylan’ı Edebiyat Ödülü’ne layık görmeleri oldu. Swedish Academy, Amerikan şarkı geleneğinde “yeni şiirsel ifadeler” yaratması sebebiyle Dylan’ın ödülün kazananı olduğunu açıkladı.

4) Barack Obama’nın Nöbel Ödülü

Amerika Birleşik Devletleri’nin bir önceki başkanı Barack Obama, 2009 yılında Nobel Barış Ödülü’nü kazandığında, ödülün verilme nedeniyle ilgili birçok spekülasyon ortaya çıktı. Kendisi dahi, haberi aldığında çok şaşırdığını ve inanamadığını belirtirken, komite bu ödülün ABD Başkanına “Uluslararası diplomasiyi ve halklar arasındaki işbirliğini güçlendirmek için gösterdiği olağanüstü çabalardan dolayı” verilmiş olduğunu vurguladı. Bununla beraber bazı eleştirmenler ve kendisini destekleyenler Obama’nın bu ödülü hak ettiği noktasında kuşkularını dile getirdiler.

5) Avrupa Birliği’nin Nobel Ödülü

Nobel Barış Ödülü 2012 yılında, “barış, uzlaşma, demokrasi ve Avrupa’da insan hakları” konusunda ciddi adımlar atması sebebiyle Avrupa Birliği’ne verildi. Karar, AB’nin bölgedeki ekonomik krizin yol açtığı siyasi engellerle karşı karşıya kalması nedeniyle, dünyadaki medya kanallarında tartışmalara sebep oldu. Ayrıca, AB üye ülkelerinin iç savaş halindeki ülkelere silah sattıkları ve satmaya devam ettikleri konusuna değinmektense, Suriye mülteci krizini ele almaları yönüyle eleştirilerin odak noktası haline geldi. Buna rağmen Avrupa Birliği, ödülü 2 milyon Euro’ya katlayarak dezavantajlı çocuklar için eğitim programları gerçekleştirilmesi amacıyla bağışladı.
Kategoriler: Kültür

Yorumlar (0) Yorum Yap

/