1. İlk Tank: “Caterpillar”; Lombard ve Roberts tarafından geliştirilmiştir.
2. Paravanların Burney ve Usborne tarafından keşfedilmesi
Teğmen Charles Dennis Burney, İngiliz bir havacılık mühendisi ve bir muciddir.
Teğmen Burney; 28 Aralık 1888’de İngiltere’de Amiral Sir Cecil Burney ve Lucinda Marion Burnett’in oğlu olarak dünyaya geldi.
Babasının ardından, İngiliz ordusunda hızla yükseldi ve Lusitania olayından derinden etkilendi.
Alman ordusu tarafından yapılan bu vahşi zafer yüzünden, o ve Usborne, okyanus mayınlarını yok etmek için bir parazit modeli geliştirdiler.
20 yaşındayken uçmayı öğrendi ve Berlin’deki Johannisthal’deki ilk uçak fabrikasını kurdu.
ABD’de çeşitli şirketlere sattığı kırk uçak projesi ile tanınır.
1915 yılında Müttefikler, havadan savaşı ilk kez mümkün kılan büyük bir mühendislik gelişimi olan “kesintili dişli” için basit bir model geliştirdi.
En başarılı Fransız havacılarından Roland Garros, 18 Nisan 1915’te Almanlar tarafından yakalandı.
Anthony Fokker kesintili dişli sisteminin teknolojisini aldı ve daha iyi geliştirilmiş bir dişli sistemi tasarladı; bunun adı “Fokker Scrouge” olarak tarihte kaydedildi.
Öte yandan, tarihsel kayıtlar, Fokker’ın Roland Garros’un yakalanmasından altı ay önce kesintili dişliye benzer bir icat üzerinde çalışmakta olduğunu gösteriyor — ancak Müttefikler, uçak teknolojilerini 1916’da geliştirmeye devam ediyorlardı.
Almanlar havadaki üstünlüklerini artırmak için, Blackburn Havacılık Şirketi tarafından, uçakların kalkışı için bir denizüstü platformunun iki prototipini tasarladı ve inşa etti.
Bununla birlikte, 1918 başlarında yapılan test sonuçları Almanlar ve Müttefikler için hayal kırıklığı yarattı.
Fokker uçak modellerini Amerika Birleşik Devletleri ve Amerikan ordusuna sattı.
Amerikan filosu 1914 yılında 49 adet uçağa sahipti ve I. Dünya Savaşı’nın sonunda 21.000’den fazla uçak inşa etmişti.
Fokker, Hollanda’daki bir uçak fabrikasını da elinde tuttu ve Fokker T-2‘de ABD genelinde ilk duraksız uçuşu gerçekleştirdi.
1926’da Richard Byrd ve Floyd Bennett, Fokker’ın Trimotor düzlemi sayesinde Kuzey Kutbu’ndan ilk başarılı uçuşlarını gerçekleştirdi.
Daha sonra 1931’de yayınlanan The Flying Dutchman adlı kitabında tüm hatıralarını paylaştı.
4. Charles Henry Wordingham, Elektrik Sistemlerini Yenileyen Adam
Birinci Dünya Savaşı döneminin en etkili Elektrik Mühendislerinden biri olan Charles Henry Wordingham, 14 Nisan 1866’da Londra’da doğdu.
1882’den 1885’e kadar King’s College’de Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler okudu.
1889 yılında United Telephone ve London Electric Supply Coordination’da Bakım Mühendisi olarak çalıştı. Kısa bir süre sonra ise Standardizasyon Bölümünde Şefliğe terfi etti.
Onu popüler yapan şey, 1. Dünya Savaşı’nda İngiliz Deniz Kuvvetleri’ndeki elektrik işleri açısından neredeyse her bölümün arkasındaki itici güç olma üne sahip olmasıdır. Tersane ve diğer deniz kuruluşlarındaki çalışmalarından sonra, Büyük Londra bölgesine yüksek kapasiteli enerji hatları sağladı.
Çoğunlukla, elektrik sistemlerinin standardizasyonu ve modernizasyonu üzerine çalıştı.
1903’ten sonra Londra’daki Amirallik Elektrik Mühendisliği Bölümü Başkanı olarak sisteme pek çok yeni özellik kazandırdı.
En güzel örneklerden biri, İngiliz Deniz Kuvvetleri tarafından I. Dünya Savaşı sırasında etkin şekilde kullanılan daha büyük gemilerdeki ana şebeke için kurşunla kaplı kağıt izoleli kablolardır.
Bugünkü modern elektrik sistemlerinin temelini oluşturan daha sonraki projelerini Manchester Corporation ile geliştirdi.
5. Gizli Mühendislik Kahramanları: Hertha Ayrton ve Verena Holmes
1854’te Hampshire’da doğan Hertha Marks Ayrton, İngiliz bir matematikçi, mühendis, fizikçi ve mucittir.
1906’da Royal Society tarafından elektrik arkları ve kum ve sudaki dalgalar üzerine çalışması ile Hughes Madalyası ödülüne layık görüldü.
Hertha Marks Ayrton, Cambridge’de eğitim gördü ve 1884’ten 1923’teki ölümüne kadar matematiksel bölücüler, ark lambaları ve elektrotlar üzerine 26 adet patent kazandı.
Bilim dünyasındaki yükselişi, başarılı buluşlarına atfedilebilir. Ayrıca, sürekli kendini hırs ve hayal gücüyle geliştirmiştir.
Ayrton, hasta kocasını bir sahil beldesinde tedavi ederken, suyun kumda nasıl hareket ettiğini fark etti.
1899’da, Elektrik Mühendislerinin ilk kadın üyesi oldu.
Maalesef projeleri, evlilik statüsünden dolayı 1902’de Kraliyet Cemiyeti tarafından reddedildi.
Ayrton, bir hendekten gaz geri itmek ve onu dışarıya atmak amacıyla Baston ve tuvalden yapılmış bir fan geliştirmek için girdapları araştırmaya devam etti.
Birinci Dünya Savaşı sırasında Ayrton’un 100.000’den fazla gaz itici fanı Batı Cephesindeki askerlere gönderilmiştir.
Verena Holmes: Mühendis, Mucit, Teknik Ressam ve Öğretmen
Verena Holmes diğer bir kadın mühendistir ve Mucitliği savaşın önüne geçmiştir.
23 Haziran 1889’da bir okul müfettişinin kızı olarak Ashford’da doğdu.
Birinci Dünya Savaşı patlak verdiğinde, başlangıçta Shoreditch’e ahşap uçak pervanelerini inşa etti ve daha sonra Lincoln’da bir havacılık motoru firması için çalıştı.
Akşamları, öğrencilerini Shoreditch Teknik Enstitüsünde ve Lincoln’da bir teknik kolejde eğitirdi.
Birinci Dünya Savaşı sırasında düzinelerce tıbbi güvenlik cihazı ve içten yanmalı motor gelişimine öncülük etti.
Tüberkülozdan mustarip olan hastaların tedavisi için Holmes ve Wingfield pnömo- toraks aparatı gibi sayısız buluşunun yanı sıra, pek çok ve çeşitli motor projeleri (Deniz, lokomotif, yağ, dizel, vb.) ve patenti alınmamış buluşları vardı.
Savaşın bitiminden önce teknik ressam olarak çıraklık eğitimini tamamladı ve 1922’de bir Bachelor of Science ödülünü aldı.
Hayatını kadınların ilerlemesine adadı, 1919’da Kadın Mühendisliği Topluluğu’nu kurdu.
Birinci Dünya Savaşı Sırasında Kadın Mühendisler
1918 yılına gelindiğinde, cephane talebinin karşılanmasında yaşanan yetersizlikten dolayı neredeyse bir milyon kadın mühimmat fabrikalarında ve mühendislik mevkilerinde çalışıyordu.
1.Dünya Savaşı’ndaki Diğer Buluşlar
Bazı önemli buluşlar ve onların geliştiricilerine inanılmasa da, bunlarda bahsedilmeyi hak ediyor.
Dikkate değer gelişmeler, Alman ve Avusturyalı bilim adamları tarafından uyarlanmış ve klor gazından yapılmış, hardal gazıdır.
Zamanın tanınmış bir diğer icadı alev makinesidir.
Bu çok daha patentli fikirlerin ötesinde bilimin gelişmesine katkıda bulunan şeylerdir ve 1920’lerde ele alınmışlardır, ancak yukarıdaki isimler ve projeleri olmaksızın günümüz teknolojisi şuan ki konumunda olamazdı.
Yorumlar (0) Yorum Yap