Mülakatlarda Sıkça Soruluyor: Masum Gibi Görünen 10 Kritik Soru ve Cevapları

Berk Tezkoşar

Berk Tezkoşar

Calibration Engineer, Tech Editor, DJ

İlk kez bir iş görüşmesine gidecek olanlar ya da biraz daha tecrübe kazanmış olup yeni iş görüşmelerine gidecek sizler için ufak bir derleme yapmak istedim. Malum okullar bitti, yaz tatilinin de sonuna geldik, işe alımların yoğunlaştığı bir döneme girmiş bulunuyoruz.
İş görüşmelerinde kendinizi tanıtma aşamasından sonra, İnsan Kaynakları çalışanının birtakım sorularına maruz kalırsınız. Bunlara genelde mülakat soruları diyoruz. Kimileri gerçekten sıkıcı ve klişe olsa da kimi sorular nutkunuzun tutulmasına neden olabilir ve böyle bir durumda en son isteyeceğiniz şey ise ortamda derin bir sessizliğin olmasıdır.
İş görüşmelerinde en sık karşılaşabileceğiniz, biraz klişe ama bir o kadar da zorlayıcı 10 soru ve cevapları;

1) Diyelim ki işvereniniz sizin için yıl dönümü partisi hazırladı. Pastanın üzerinde sizi tanımlayacak beş kelime ne olurdu?

İlk bakışta çok anlamsız gibi gözükse de sorunun asıl amacı, sizin gözünüzden yöneticinizin sizi nasıl gördüğünüzü ölçmektir. Bu soruyu cevaplamadan önce kendinize şunu sorun: çalışma arkadaşlarınız sizi nasıl tanımlar?
Yaratıcı cevaplar vermekten çekinmeyin, ama laf kalabalığından da uzak durun. Yıl dönümü pastanızda koca bir paragraf yazı görmek istemezsiniz.




2) Geçmişten kiminle bir akşam yemeği yemek isterdin ve neden?

Bu soruya cevap vermeden önce ise geçmişte ve günümüzde kime hayranlık duyduğunuzu düşünün. Bir yazar, bir oyuncu, bir bilim insanı, hatta çalıştığınız sektörden biri dahi olabilir. Ardından “Onun yaptığı şeylerden hangilerini takdir ediyorum? Bana ilham veren özellikleri neler? Neden arkadaş olabileceğini düşünüyorsun? Yemekte olsan neler konuşurdun? ” sorularını kendinize sor.


3) Seni tanımlayan bir marka söyle.

Evet soruyu doğru duydunuz. Sevdiğiniz değil, sizi somutlaştıran bir marka. İlk duyduğunuzda sizi uzun uzun düşündürecek bir soru olsa da, soruyu cevaplarken kişisel değerlerinizi düşünmeniz yeterli olacaktır. Örneğin aile ve etik değerlere önem veriyorsanız bu değerler ile özdeşleşen ve özünde bu değerleri barındıran şirketleri düşünün. Bu ortak değerleri paylaştığınız şirketleri sayın ve sizin için bu değerlerin neden önemli olduğunu da vurgulamayı unutmayın.




4) Gerekli tüm bilgilere sahip olmadığınız bir anda yapmak zorunda olduğunuz bir kararı açıklayın.

Görüşmeye hazırlanarak gittiğinizi varsayalım, bu da demek oluyor ki bu güne kadar gerçekleştirdiğiniz her türlü başarılarınızı anlatmaya ve bunları fırsata çevirmeye hazırsınız. Bu başarılardan birini kullanarak sorudaki duruma benzer bir durumu anlatabilirsiniz. O işin üstesinden gelirken hangi bilgiler eksikti, neler yapılması gerekti ve nelerin üstesinden geldiniz? Bu sorunun asıl amacı böylesi zor durumlarda nasıl tahammül ettiğiniz ve zorluklar karşısında ne gibi önlemler aldığınızı gözlemlemektir.


5) Beni savunduğun bir fikre ikna et, sonra da bu fikrin tam tersine.

Her şeyden önce cevap vermeden önce bir fikir düşünmeniz gerekli.  Bu illa ki kendi fikriniz olmayabilir. Yöneticiye aklında bir fikir olup olmadığını sorun. Eğer sizden düşünmenizi isterse, önceki işinizde ekip arkadaşlarınızla tartıştığınız bir konu ya da günlük hayatta tartıştığınız bir başka konu hakkındaki fikrinizi söyleyebilirsiniz. Fikrinizi savunurken “hangi konumdaydınız, o konumun tam zıttı neydi” gibi soruların cevaplarını düşünün.
Bu sorunun sorulmasının asıl amacı fikirleriniz takımdaki diğer insanlarla uyuşmasa bile, kendi fikirlerinizi karşı tarafa aktarıp aktaramadığınızı görebilmektir.




6) Çalışma arkadaşınızın sinir bozucu bir huyu var ve bu davranış yaptığınız işin kalitesini düşürüyor. Bu sorunu nasıl çözersiniz?

Oldukça kafa karıştırıcı bir soru olsa da çalışma arkadaşlarınızla sorunları nasıl çözdüğünüzü gözlemlemek için güzel bir sorudur. Eğer daha önce böyle bir durum yaşadıysanız avantajlısınız. Eğer olmadıysa da “sizi ne sinirlendirebilirdi, benzer bir durumu engellemek ve çalışma arkadaşınızla aranızın bozulmaması için ne tür önlemler alırdınız” sorularını düşünün.


7) Gazetenin ilk hangi sayfasını okursun? Bu davranışın senin hakkında bize ne anlatır?

Bu sorunun da asıl amacı sizi bir birey olarak daha detaylı tanımaktır. Cevaplarken gazetedeki hangi tarz başlıkların ilginizi çektiğini düşünün; teknoloji, moda, güncel haberler gibi. Ardından ilginizi çeken alanın profesyonel hayatınız ile bağlantısını düşünün. Örneğin, teknoloji haberleri daha çok ilginizi çekiyorsa teknolojiyi sevdiğinizi ve bu alanda her gün yeni bilgiler öğrenmeyi sevdiğinizden bahsedebilirsiniz. Bu, değişime açık olduğunuzu ve trendleri yakından takip eden biri olduğunuzu gösterir.




8) Özgeçmişini bir kenara bırak ve seni sen yapan şeyleri söyle.

Mülakatta gittikçe gerildiniz ve karşınızdaki kişi böyle bir cümle söyledi. Daha da gerilmeye hiç gerek yok, ortamı yumuşatmak ve gerginliği azaltmak için söylenen cümlelerden biridir bu. Böyle bir durumda özgeçmişinizde yazan şeyleri tekrarlamamaya özen gösterin. Çünkü karşınızdaki çoktan sizi araştırmış ve kariyer hedeflerinizi, gelecek planlarınızı okumuştur. Onun yerine, neden bu sektörü tercih ettiniz, tercih etmenizin arkasında yatan hikaye nedir? Sizi bu sektörde farklı kılan şey nedir? Sizi değerli kılan ve sizin için önemli üç özellik nedir? Bu sorulara kendi içinizde cevap verip karşınızdakine aktarabilirsiniz.


9) Eski işvereniniz ile yaşadığınız sorunlar nelerdi?

Ne olursa olsun, ayrıldığınız veya daha önce çalıştığınız bir şirketttek yöneticinizi ya da çalışma arkadaşınızı küçümsememeli ve çok sert eleştirmemelisiniz. Sorunun tasarlanma amacı neden yeni bir iş aradığınızı anlamaktır. Cevabı şirketlerde ya da kişilerde aramak yerine kendinizde arayın. Size teklif edilenden daha yüksek bir kariyer hedefiniz mi var ya da daha zorlayıcı bir pozisyon mu istiyorsunuz?




10) Bana çalıştığınız en kötü yöneticiyi anlatın.

Aman dikkat. Tuzak soru. Eski yöneticinizi yermeden önce işe alımdaki kişinin özgeçmişinizi okuduğunu, çalıştığınız yerleri bildiğini hatta oradaki yöneticilerinizi tanıyor olabileceğini unutmayın. Bunun yerine ne tarz bir yönetim biçiminin sizin için uygun olmadığından bahsedebilirsiniz. Eğer hiç kötü bir yöneticiniz olmadıysa da yeni bir tane yaratmayın. Bırakın karşınızdaki kişinin sizin eski yöneticiler hakkında dürüstçe ne düşündüğünüzü öğrenmesine izin verin. Bu davranış sizin farklı pozisyonlarda ve farklı yöneticiler ile nasıl çalıştığınızı gösteren güzel bir referans olacaktır.

This post is also available in: English

Kategoriler: Kariyer

Yorumlar (0) Yorum Yap

/