Kitap Okumak Beyninizin Yeniden Şarj Edilmesine Nasıl Yardımcı Olur?

Kitaplara adanmış bir değil iki şirketin kurucusu olduğunuzu ve okuma zamanı bulamadığınızı düşünün. LibriVox ve Pressbooks’un kurucusu Hugh McGuire’in birkaç yıl önce düştüğü durum budur. Birçoğumuz gibi, o da yoğunluktan dolayı okumaya zaman ayıramıyordu. Bir süre sonra, elinde bir kitapla geçirdiği sessiz zamanı özlediğini, her zaman yorgun olduğunu ve yaşamın her alanına odaklanmak için mücadele ettiğini fark etti. Ancak sonunda kitapların, aşırı bilgi yüklemesinin panzehiri olduğunu buldu. Böylece onları tekrar rutininin bir parçası haline getirdi.
Sinir bilimci Daniel Levitin’e göre, kitap okumak saatte yaklaşık 42 kalori yakarken, yeni bilgileri okumak (ör. Twitter gönderilerini veya haber başlıklarını vs.) saatte yaklaşık 65 kalori yakıyor.
Peki kitap okurken beynimizi yeniden şarj etmek için neler yapmalıyız?




1) Elektronik cihazlarınızı saklayın.

Basit görünse de telefon, tablet, bilgisayar gibi cihazlardan ayrılmamız zordur. Çünkü cihazlarımız bağımlılık yaratacak şekilde tasarlanmıştır. Nir Eyal yani kelimenin tam anlamıyla insanları bağımlı hale getirmenin kitabını yazan adam bile 180° dönüş yaptı. Eski kitabının tersine, insanları cihazların içine çekilmekten kurtarmak için bir rehber yazdı. Eyal’ın kitabında dikkatinizi korumak için akıllıca ipuçları var: Slack’te takılmayın, toplantılarınızı yalnızca bir dizüstü bilgisayarla sınırlayın ve telefonunuzu sessizde tutun. Hatta kesintisiz odaklanmak istediğinizde telefonunuzu bir çekmeceye bırakın. Mesajlarınızı sürekli kontrol ederken bir kitaba konsantre olmak imkansızdır.




2) Vaktiniz yoksa kısa aralıklarla okuyun.

Wharton profesörü Adam Grant’in yazdığı gibi:

“Okumak için zamanı olmayan liderler, öğrenmeye vakti olmayan liderlerdir.”



İşe giderken, kahve dükkanında sıra beklerken ya da yatmadan önce gereksiz içerikler izlemek yerine kitap okumak mümkün. Ayrıca araştırmalara göre, tüm kitabı tek seferde okumaya çalışmak yerine kısa aralıklarla okuyarak daha fazla bilgi öğreniyoruz. Konsantre olmak veya sadece bir gün geçirmek için uğraşıyorsanız, Pomodoro Tekniği oldukça etkili olabilir. Bu tekniğe göre bir zamanlayıcıyı 25 dakikaya ayarlayarak yapacağınız işe konsantre olup sonra 5 dakika mola vermelisiniz. Dört “pomodoro” yu tamamladıktan sonra kendinize daha uzun bir mola verebilirsiniz. Sadece bir veya iki pomodoro yapsanız bile, zamanın nasıl uçtuğuna şaşıracaksınız.


3) Size hitap eden kitaplar seçin.

Gerçekten hoşunuza giden bir kitap seçerseniz, takip etmeniz daha kolay olacaktır. Ayrıca, seveceğiniz bir kitaba tamamen dalmak size, zihniniz başka bir yerde dolaşırken bir düzine kitap okumaktan çok daha fazlasını verecektir. Sadece tamamen odaklandığımızda bu paha biçilmez akış durumuna ulaşabiliriz : “en iyi olduğumuzu hissettiğimiz ve elimizden gelenin en iyisini yaptığımız en uygun bilinç durumu”.



Kısacası: Üretken ve zeki liderler için kitap okumak kelimenin tam anlamıyla kitaptaki en eski numaradır. Beyninizi yeni bilgilerle şarj etme ve doldurma şansı verir. Bundan daha iyi bir çıkış yolu yoktur.

This post is also available in: English

Kategoriler: Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/