Önemli Bir Soru: Kişisel Farkındalıktan Kişisel Gelişime Nasıl Geçilir?

Çalıştığınız yerde bir işi yaparken alışkanlıklarınıza göre mi hareket ediyorsunuz yoksa her iş için düşünüp, farklılıklarını ele alarak mı davranıyorsunuz? Bazen yaptığımız işler öyle alışkanlık haline gelmiş oluyor ki davranışlarımızın farkına bile varamıyoruz. Davranışlarımızla ilgili bir geri dönüş aldığımızda “Ben öyle mi yapıyorum?” tepkisi verebiliyoruz. Çünkü farkında değiliz. Harvad Business Review’den Jennifer Porter kişisel farkındalığın nasıl bir gelişime dönüşebileceğini kaleme almış. Gelin ondan dinleyelim:
Liderlerin etkili olabilmeleri için öz farkındalığa ihtiyaç duyduklarını biliyoruz. Yani güçlü yanları, zayıf yönleri, duyguları, düşünceleri ve değerleri ile çevrelerindeki insanları nasıl etkilediklerinin anlaşılmasına ihtiyaçları var. Ama bu hikayenin sadece yarısı. Öz farkındalık, öz yönetim olmadan işe yaramıyor.
Bir müşterimi bu konu üzerinde örnek olarak kullanacağız. Ona Ali adını verelim. Toplantılarda çok sık ve çok uzun süre konuştuğu konusunda kendisine tekrar tekrar geri bildirim verildi. Ekibinin daha iyi kararlar almasına yardımcı olmak için bu davranışı iyileştirmek ve daha üretken bir katılımcı olmayı öğrenmek istediğini söyledi.
Son zamanlarda 15 kişiyle yaptığı ve %30’unu konuştuğu bir toplantıdan sonra, katılımını değerlendirmesini istedim. “Çok konuştuğumu biliyorum ama yapmam gereken çok şey vardı” diye yanıtladı. Sonra bana fikirlerinden daha çok bahsetmeye devam etti. Ali kendinden çok haberdar, ancak kendi kendini yönetemediği için olabileceği kadar etkili değil.

Öz yönetim, bir tercih veya alışkanlığa direnmek ve bunun yerine daha üretken bir davranış sergilemek için bilinçli bir seçimdir. Bu dört aşamalı bir süreçtir:

1) Hazır Olun: Şu anda ne olduğuna dikkat edin. 15 dakika önce söylenenlere veya bir sonraki toplantınızda ne olacağına değil.
2) Kendinizin Farkında Olun: Ne görüyorsunuz, duyuyorsunuz, hissediyorsunuz, yapıyorsunuz ve düşünüyorsunuz?
3) Bir Dizi Davranışsal Seçeneği Belirleyin: Daha sonra ne yapmak istiyorsunuz? Her eylemin olası sonuçları nelerdir? Seçimlerinizi etkileyebilecek ne tür geri bildirimler aldınız? Yapmak istediğiniz veya genellikle yaptığınız şey olmasalar bile, yapabileceğiniz bazı alternatif seçimler nelerdir?
4) En Üretken Olduğuna İnanılan Davranışları Bilinçli Olarak Seçin: Size en kolay gelen davranış olmasa bile, en iyi sonucu hangi davranış üretir?


Ali için öz yönetim şöyle görülecektir:

1) Hazır Olun: “Bu sohbete odaklandım, herkesin yorumlarını gerçekten dinliyorum ve neler olduğuna dikkat ediyorum.”
2) Kendinizin Farkında Olun: “Fikirlerimi paylaşmak için heyecanlandığımı ve istekli olduğumu fark ettim. Ayrıca odada konuşmaya çalışan pek çok insan olduğunu da biliyorum ve toplantılarda çok sık konuşma eğilimim olduğunu biliyorum, bu da başkalarının katılmasını engelleyebilir.”
3) Bir Dizi Davranışsal Seçeneği Belirleyin: “Fikirlerimi açıklayabilir, faydalı bir soru sorabilir, başkalarını fikirlerini paylaşmaya davet edebilir veya sessizce dinleyebilirim.”
4) En Üretken Olduğuna İnanılan Davranışları Bilinçli Olarak Seçin: “Yorumlarımı saklayacağım ve bunun yerine başkalarının söylediklerini dinleyeceğim. Fikirlerimi gerçekten paylaşmak istememe rağmen, bana defalarca çok fazla konuştuğum ve başkalarına katkıda bulunma şansı vermediğim söylendi. Şimdi dinlersem, sonunda başkalarına bu şansı vermiş olacağım.”


Öz yönetimi bu kadar zor kılan şey, tanıma geri dönüyor. En üretken davranışlar genellikle alışkanlıklarımız ve tercihlerimizle uyumlu değildir. (Öyle olsalardı, kendimizi yönetmemize gerek kalmazdı.)

Tercihlerinize uygun olmayan şekillerde davranmak sizi rahatsız edebilir. Alışkanlıklarımızla çelişen şekillerde çalışmak, benzer olumsuz tepkilere neden olabilir. Bir alışkanlıkla beynimiz bir kestirme yaratır ve düşünmeden uyarandan tepkiye geçerek hem zamandan hem de emekten tasarruf sağlar. Ancak alışılmadık davranışlar, bir durum hakkında düşünmemizi, seçimleri değerlendirmemizi, bir seçim yapmamızı ve ardından bu seçimle uyumlu davranışı göstermemizi gerektirir. Bu çalışma gerektirir. Alışkanlıkların otomatik pilot verimliliği, onları değiştirmeyi bu kadar zor kılan şeydir. Eski bir alışkanlıktan vazgeçmek, enerjiyi yeni bir alışkanlık yaratmak için harcamaktan daha kolay ve daha keyiflidir.


Bu engellere rağmen, öz yönetim öğrenilebilir bir beceridir. Şu şekilde başlayabilirsiniz:

1) Nerede kendi kendinizi yönetmek istediğinize karar verin: Genelde nasıl çalıştığınıza yani ne söylediğinize, yaptığınıza ve yapmadığınıza dikkat edin. Mevcut yaklaşımınızın istediğiniz kadar iyi çalışmadığı ve kendi kendine yönetimin faydalı olabileceği örnekleri belirleyin.
2) Öz yönetim eksikliğinize neyin sebep olduğuna dikkat edin ve üzerinde düşünün: Kendi kendinizi yönetmediğiniz, ancak nasıl hissettiğinizi, ne istediğinizi ve çevrenizde olup biteni nasıl yorumladığınızı fark ettiğiniz anlarda eylemlerinizi yönlendiren nedir?  Farkındalık eksikliği, iyi görünmek istemek, beceri eksikliği, güvensizlik veya başka bir şey mi? Örneğin toplantılarda çok konuşuyorsanız bunu neden yaptığınızı düşünün. Belki kendi fikirlerinizi diğerlerinden daha çok seviyorsunuzdur ya da daha az konuşmak hiç aklınıza gelmemişti. Eylem için önyargılı olanlarımıza, bu derinlemesine düşünme adımını atlamak ve doğrudan planlama ve uygulamaya geçmek cazip gelebilir. Ama yapmayın! Yaptığımız seçimleri neden yaptığımızı anlamak, bu seçimleri değiştirmek için çok önemlidir.
3) Seçimlerinizi ve bu seçimlere tepkinizi düşünün: Varsayılan davranışlarınız yerine, kendi kendinizi yönetiyor olsaydınız başka ne yapabilirdiniz? Bu seçeneklere tepkiniz nedir? Tercihlerinizin ve alışkanlıklarınızın burada nasıl göründüğüne dikkat edin ve kendinize bu alışkanlıklara ve tercihlere uymadığınızda neyden kaçınmaya çalıştığınızı sorun. Toplantılarda çok fazla konuşma örneğine bağlı kaldığınızda, düşünebileceğiniz bir seçenek, bakış açınızı sunmadan önce başkalarının konuşmasını beklemektir. Şimdi, bu seçeneğe tepkinizi düşünün. Başka birinin amacınızı söyleyeceğinden ve bunun için övgü almayacağınızdan veya başkalarının sizinki kadar alakalı fikirlere sahip olmayacağından ve kötü bir karar alınacağından mı korkuyorsunuz?
4) Plan yapın: Artık neyi değiştirmek istediğinizi bildiğinize, sizi neyin yönlendirdiğini daha iyi anladığınıza ve bazı seçenekler belirlediğinize göre, atabileceğiniz somut adımları düşünün.  Çok fazla konuşuyorsanız planınız bir toplantıda kaç kez ve ne kadar süreyle konuşacağınıza veya hangi toplantılarda yalnızca dinleyip konuşmayacağınıza karar vermeyi içerebilir.
5) Pratik yapın: Eski alışkanlıklar beynimizin içine gömülüdür. Onları değiştirmek için yeni sinir yolları (yeni alışkanlıklar) yaratmalıyız ve bu pratik gerektirir. Toplantılarda çok fazla konuşma örneğini sürdürürsek pratik, yorumlarınızı saymak ve maksimum seviyenize ulaştığınızda durmak gibi görünebilir.  Bu davranışı tutarlı bir şekilde kendi başınıza yönetene kadar bunu tekrar tekrar yapın. Aynı zamanda, uygulamanıza gelen tepkileri keşfedin.
6) İşlemi tekrarlayın: İkinci adıma geri dönün ve çabalarınızı gözlemleyin. Seçimleriniz üzerinde düşünün, planı gözden geçirin ve biraz daha pratik yapın. Birbirini izleyen her yinelemede, nasıl çalıştığınız, davranışınızı neyin yönlendirdiği ve onu nasıl geliştirebileceğiniz hakkında biraz daha fazla bilgi edineceksiniz.


Kendimizi yönetmemek için iyi ve tanıdık gelen şekillerde davranmak doğaldır. Ancak bunu her zaman yaparsak, hiçbir şeyde asla daha iyi olamayız. Mümkün olduğunca etkili olabilmek için öz farkındalığın ötesine geçerek öz yönetime giriş yapmak gerekir. Mevcut eylemlerinizi tanıyarak, alternatif seçenekleri göz önünde bulundurarak işe başlayın. Ardından en tanıdık veya rahat olabilecek şeye direnmek için gereken sıkı çalışmayı yapın. En üretken olanı etkin bir şekilde uygulamaya adayın.

This post is also available in: English

Kategoriler: Gelişim

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version