Özgürlüğe Ulaşmak İçin Kendinizle Yapmanız Gereken 4 Anlaşma

Don Miguel Ruiz Dört Anlaşma adlı kitabında cehennem rüyası yaşamak yerine bireysel cennet rüyamızı yaratmanın koşullarından bahsediyor.
Ruiz, doğumumuzdan itibaren bize öğretilen çoğu şeyin bizi ehlileştirmek için olduğunu söylüyor. Nasıl yaşayacağımız, kararlarımız, cezalarımız, ödüllerimiz… Hepsini öğrenerek bir ehlileştirme sürecinden geçeriz ve içinde bulunduğumuz artık toplumsal bir rüyadır. Kendi rüyamız içinse yapmamız gereken 4 anlaşma vardır.




1) Birinci Anlaşma: Kullandığın Sözcükleri Özenle Seç

Ruiz, sözcüklerimizin yaratma gücümüz olduğunu söyler. Kullandığımız sözcüklerde kusursuz olabilmek bu anlaşmada dikkat etmemiz gereken en önemli noktadır. Dedikodu yapmamak, iletişimimizde yalan bulundurmamak, küfretmemek, suçlamamak, utandırmamak ve yok etmemek; en önemlisi de bunları hem kendimize hem de başkasına karşı kullanmadan sözlerimizi seçmek.




2) İkinci Anlaşma: Hiçbir Şeyi Kişisel Algılama

Bu anlaşmada ise Ruiz hiçbir şeyi, olumlu veya olumsuz, kişisel algılamamamız gerektiğini anlatıyor. Bir gün, bir arkadaşımızın “gülümsemen ne kadar hoş” demesiyle ertesi gün “gülmesen daha iyi” demesi arasında hiçbir fark yoktur. Çünkü ettiği iltifatlar da söylediği olumsuz şeyler de aslında bizle değil kendisiyle ilgilidir. Kişisel algılamama anlaşmasını yaptığımız an birinin söylediği bir sözle tüm günümüz veya haftamız bundan etkilenmeyecek ve huzurumuz bozulmayacaktır.


3) Üçüncü Anlaşma: Varsayımda Bulunma

Yaşamımızdaki üzüntülerin kaynağından biri de varsayımda bulunmaktır. Ruiz, varsayımlarımızdan kurtulmamız için soru sormayı öneriyor. Başkaları bizim gibi düşünmeyebilir ve hissetmeyebilir. Soru sorarak ve iletişimimizin açık olmasına özen göstererek konuyu netleştirebiliriz. İletişimde karşılıklı açıklık gerektiğinden herkesin evet veya hayır deme hakkı vardır. Özenli ve duygusal zehirden ayrılmış iletişime varsayımlarımızdan kurtularak ulaşabiliriz.




4) Dördüncü Anlaşma: Daima Yapabildiğinin En İyisini Yap

Son anlaşma ise yaptığımız diğer üç anlaşmayı hatırlayıp daha çok pratikle hayatımıza katabilmektir. Elimizden gelenin en iyisini yaptığımıza emin olursak kendimizi yargılamayız ve özgürlüğümüze, bireysel cennetimize ulaşabiliriz. Ruiz’in de dediği gibi ” Anda yaşayın. Her günün hakkını vererek yaşayın. Bu anlaşmalara uymak için yapabileceğinizin en iyisini yapın. Her şeyin gittikçe kolaylaştığını deneyimleyeceksiniz. Bugün yeni bir rüyanın başlangıcı olsun.”


Editörün Notu ve Son Düşünceler

Sürekli iletişimde kalmak zorunda olduğumuz bu dünyada, Dört Anlaşma kuralları hepimizi için bir rehber niteliğinde. İpleri elimize almak hem de hayatımızı daha iyi haline çevirmek istiyorsak bu anlaşmaları yapmalıyız. Geçmişe takılı kaldığınızda veya geleceğe çok fazla odaklandığınızda anda yaşamak ve özgür kalabilmek için bu pratikleri hatırlayın. Bu arada bir anlaşmayı bozduğunuzu fark etseniz bile önemli değil, bunu değiştirmek sizin elinizde. Hatta iyi haber, farkındalığınız gelişiyor ve daha iyi olmaya başlamışsınız demektir.
Eğer daha detaylı öğrenmek isterseniz, Don Miguel Ruiz’in Dört Anlaşma: Toltek Bilgelik Kitabı’nı okumanızı öneriyorum.

This post is also available in: English

Kategoriler: Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version