Kendimizi Engellemeye Son Verip Mesleki Potansiyelimizi Nasıl Geliştirebiliriz?

Kafamızın içinde, kendi kendimizi engellediğimiz, kendimizi olduğumuzdan daha fazla küçülttüğümüz ya da büyüttüğümüz, gerçek arzu ve olanaklarımızı yadsıdığımız bir tür paralel evren var sanki. Bazen tam olarak ne istediğimizi bile bilmiyoruz. Bütün bunlar ve daha fazlası, kendi kendimizi engellediğimiz belirli düşünce kalıplarıyla ilgili. Almanya’nın en başarılı koçlarından biri olan Dr. Petra Bock bu düşünce kalıplarına MINDFUCK adını veriyor. Haydi, gerçek potansiyelimize açılan kapıları kilitleyen 7 düşünce kalıbıyla teker teker tanışalım ve bunlardan hangilerini iş yaşamımıza ilişkin düşüncelerimizden tanıdığımızı aklımızdan geçirelim. En az birine yabancı değilseniz, yalnız değilsiniz!

1) Felaket Tarzı MINDFUCK.

Felaket tarzı MINDFUCK’lar aracılığıyla kendimizi korkutur, onlar aracılığıyla felaket senaryoları yazarız. Kendi kendimize şantaj yaparız. Örneğin; işimizi kaybedersek maddi var oluşumuzu ve saygınlığımızı da yitireceğimiz tehdidiyle kendimizi çalışmaya zorlarız. Temel prensip şudur: Tehlike her yerdedir, her zaman en kötüye hazır ol!
Çözüm Önerisi: Şalteri merak etme korkusundan cesaret pozisyonuna çevirirseniz karşınıza bir patlamayı andıran etkinlik ve yaşama sevinci çıkar.

2) Kendini İnkar Tarzı MINDFUCK.

İş hayatında kendimizi bloke etmenin bir diğer türü de her durumda kendimizden önce başkalarını ve onların çıkarlarını düşünmektir. Kendini inkar tarzı MINDFUCK modunda kendimizi zorla diğerinin yerine koyarız, hep geri adım atar, olduğumuz yerde sayarız ve sonunda kendimize olan saygımızı yitiririz. Temel prensip şudur: Kendini sakın önemseme. Bırak öncelik diğerlerinde olsun.
Çözüm Önerisi: Kendini yitirmeden başkalarıyla mükemmel bir işbirliğine girebilme ve kendi çıkarlarını ciddiye alma becerisi geliştirirsen özgünlüğünü ve bireyselliğini kaybetmeden yoluna devam edersin.

3) Değer Biçme Tarzı MINDFUCK.

Değer biçme tarzı MINDFUCK devrede olduğunda, durmadan kendimizi eleştirme ve yargılama alışkanlığında oluruz. Ben yeterince iyi miyim? Daha iyi olamaz mıyım? Yolunda gitmeyen ne var? Mesleki olarak ideal standartları belirlediğimiz anda içinden çıkılmaz sürekli memnuniyetsiz sarmalın içine düşeriz. Temel prensip şudur: Yalnızca mükemmel olan iyidir!
Çözüm Önerisi: Değer biçme tarzı MINDFUCK’ın ardında gizlenen şeye ihtiyacın var; açıklık, cömertlik, adil olmak, çok duyarlı bir algı ve bunu izleyen doğal ve sağlıklı muhakeme gücü.. Kendim için, yaşam kalitem için, çalışma arzum için, müşterilerim için, şirketim için daha iyiyi nasıl başarabilirim?

4) Baskı Tarzı MINDFUCK.

Bu MINDFUCK türü o kadar yaygındır ki artık klasikler arasında sayılabilir. Baskı kurma, kendimizi baskı altına alma alışkanlığıdır. Kendimize karşı bir köleye davranır gibi davranırız, kendimizi boyunduruk altına alırız. Bu arada kendimize olan saygımızı, öz bilincimizi, kendimize ve başkalarına yetişkin bir insan olumluluğunda davranma özgürlüğümüzü yitiririz. Temel prensip şudur: Eğer düzgün çalışmazsan korkunç şeyler olabilir!
Çözüm Önerisi: Baskının ardında bir insan olarak gerçekte sahip olduğun yetenekler gizlidir. Bu, kendi güç kaynaklarının farkına varıp, kendi zaman dilimi içinde olağanüstü işler başarmak demektir.

5) Kuralcılık Tarzı MINDFUCK.

Çalışırken işlerin belirli bir şekilde yapılması gerektiğini, onun dışındaki yolların yanlış olduğunu düşünüyorsanız bunun muhtemelen kuralcılık tarzı MINDFUCK’la ilgisi vardır. Belki siz bir iş yerinde en az iki yıl çalışmak, kendi işinizi kurmuşsanız tek başına ve sürekli çalışmak gerektiğini düşünüyorsunuzdur. Temel prensip şudur: Her şey için net kurallar vardır. Bu kurallara uy, yoksa mahvolursun!
Çözüm Önerisi: Sizi sınırlayan, hedeflerinizden ve çalışma azminizden uzaklaştıran kuralları ciddiyetle sorgulamanız gerekir. O zaman kendinize şu soruyu sormalısınız: Bu işi başka nasıl yapabilirim? Sizi hedeflerinize götüren başka bir yol bulabildiğiniz anda, o işi yaparken yepyeni bir etkinliği, başarıyı ve zevki tadacaksınız.

6) Güvensizlik Tarzı MINDFUCK.

Bazı insanlar kendilerine güvenmemeyi öylesine alışkanlık haline getirirler ki bunu kişiliklerinin bir parçası saymaya başlarlar. Bu insanların kendilerinden, becerilerinden ve hayattaki imkanlarından beklentileri yüksek değildir. Ne zaman kendi hakkınızda kötü düşünseniz, imkanlarınızın sınırlı olduğuna inansanız, bilin ki güvensizlik tarzı MINDFUCK’ın etkisi altındasınız. Temel prensip şudur: Kendine güvenme. Sen güvenilecek biri değilsin!
Çözüm Önerisi: Güvensizliğin ardında, gerçekte olduğunuz kişi saklıdır. Yapabileceklerine itimadı olan, kendine, hayata ve iş ortamında yeni şeyler öğrenebileceğine güveni olan bir insan. Bu insan’Yapabilir miyim?’ diye sormak yerine ‘Nasıl yapabilirim?’ diye sorar.

7) Aşırı Motivasyon Tarzı MINDFUCK.

Deli gibi coşkulu ve ölümüne kederli. Eğer bunu iş dünyasında sıkça yaşıyorsanız, aşırı motivasyon tarzı MINDFUCK size tanıdık gelen bir düşünce kalıbıdır. Bir iş, bir görev, bir fikir, bir iş arkadaşı, yeni bir eleman ya da yönetici bizi önce coşkuya boğar. İşte bu! Kurtarıcımız geldi! Ya sonra? Bunu kaçınılmaz olarak düş kırıklığı izler ve şöyle düşünürüz: ‘Doğru olan bu da değilmiş! Bu bir tanrı değil, bir insanmış.’ Temel prensip şudur: Doğru olan şey coşkuyu da beraberinde getirir.
Çözüm Önerisi: Aşırı motivasyonun gerisine bakarsak, kendi potansiyelimizi görebiliriz: Uyanık, açık, meraklı ve iş dünyasında akılla hareket edebilir olmak. Kendimize doğru soruları sorup, büyük bir duyarlılıkla doğru yanıtları ararız. Sorular şunlardır: ‘Burada beni ilgilendiren ne? Buna değer mi? Bu soruları bir yetişkin olarak ciddiyetle yanıtlarsanız bu mesele karşısında duyduğunuzun gerçek bir motivasyon mu, yoksa bir dürtü mü olduğunu anlarsınız.
Kendi kendinizi bloke ettiğinizde tam olarak nelerin meydana geldiğini bilmeniz gerekir. MINDFUCK’ların 7 inanç kalıbının yanı sıra, belirli bir dile ve mantığa sahip olduğunu göreceksiniz. Bunun farkına varmak, kendinize yönelik duygularınızda benzersiz bir değişime yol açacaktır. Kişisel blokaj kodunuzun deşifresiyle birlikte bu sizin kişisel gelişim sürecinizin merkezini oluşturur.
Kategoriler: İş, Kariyer

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version