Oyunculuktan Milyon Dolarlık Girişime: Jessica Alba’dan İş Hayatında Başarı İçin 12 Tavsiye

Gülderen Yaşar

Gülderen Yaşar

İTÜ İşletme Müh. | Editör @CEOtudent

Jessica Alba, 2012’de The Honest Company adında şirketin kurucu ortağı olarak girişimcilik dünyasına adım attı. Multi milyon dolarlık bu şirketin amacı içeriği bilinen ve etik kaynaklardan elde edilmiş bebek ve ev ürünleri üretmek.
Alba, bir röportajda girişimcilik konusunda tecrübelerini ve nasıl milyon dolarlık bir girişime sahip olduğunu şöyle anlatıyor:

1) Sürekli Gelişim

“Phil Knight’ın Ayakkabı Gurusu kitabını okumak iş modellerinin değişmesi gerektiği konusunda tam anlamıyla gözlerimi açtı. Bir şirketin ne kadar başarılı olduğuna bakılmaksızın model, bu başarıyı korumak için sürekli geliştirilmeli. En başarılı şirketler bile kırılgan olabilir. İnsanların bir ürüne bel bağlamak asla mantıklı değil. Tedarik zinciri ve operasyonlar şirketin büyümesini desteklemek için yerini almalı.”


2) Hayat Hikayelerinden İlham Al

“Her şeyden önce Roosevelt çok güçlü bir kadın. Aşılmaz zorluklar karşısındaki sarsılmaz dürüstlüğü ve sabrı oldukça ilham verici. Sosyal adalet ihtiyacına kendini adamış. Onun bıraktığı etkiyi görmek bana başarılı olabileceğime dair umut ve azim verdi.”


3) Anı Yaşa

“Çocuklarımla birlikteyken iş hakkında düşünmemeye çalışıyorum. İşte ise tamamen ofiste ne olduğuna odaklanıyorum. Beynime küçük molalar için izin vermeyi seviyorum. Arka arkaya olan toplantılara katılmam gerekiyorsa molaya çıkıyorum. Ofisin çevresinde yürüyorum ya da lavaboya gidiyorum. Hiç fırsatım yoksa da enerjimi geri kazanmak için kendime bir dakika veriyorum.”


4) İnsanlara Değer Gördüklerini Hissettir

“Kibarlık çok yardımcı oluyor. Sizi küçümseyen insanlarla çalışmak gelişiminizi oldukça kısıtlayan bir durum. Sesinizin duyulmadığını düşündüğünüzde motivasyonunuzu korumanız imkansız. Bu tip insanlarla çalışmak unvanına bakılmaksızın herkese söz hakkı vermenin ne kadar önemli olduğunu öğrenmemi sağladı.”


5) Gelişim Sürecini Destekleyecek Bir Akıl Hocası Bul

James Cameron ilk mentörlerimden biriydi. Bana en tecrübeli ya da nitelikli olup olmamayı umursamadan sorunlara çözüm bulmanın ne kadar önemli olduğunu öğretti. Beni istediğim ve inandığım her şeyin peşinden gitmem için motive etti. The Honest Company’i kurmaya karar verdiğimde iş dünyasıyla ilgili hiçbir tecrübem yoktu. Endüstride bir ihtiyaç görmüştüm ve bu konuda tutkuluydum. James’in tavsiyesini dinledim ve kendi şirketimi kurdum.”


6) Bakış Açını Genişlet

“Bir genç olarak Avustralya’ya yaşamaya gitmek gözlerimi açıp bana evrensel bir bakış açısı kazandırdı. Dünya vatandaşı olmanın anlamını o zaman anladım. BBC izlemeye ve yabancı gazeteler okumaya başladım. Günden güne gözlemlediklerimiz dışında dünyada ne kadar çok şeyin olduğunu fark ettim.”


7) İnan ve Vazgeçme

“Bu benim ilk iş fikrimdi. Tipik bir iş geçmişim ve eğitimim yoktu. Bu durumla ilgili kaygılarımı aşmam gerekti. Her şeyi süreç içinde öğrenmem gerekti. Benim bilmediğim alanlarda tecrübesi olan insanlarla çalışmaya çok önem verdim. Tüm endişelerime rağmen bunun gerçekleştirilmesi gereken bir fikir olduğuna inanmıştım ve başarana kadar durmadım.”


8) İşinde Uzman İnsanlarla Görüş

“Etrafını farklı alanlarda uzman olan insanlarla çevir. Bir startup olarak hepimiz her şeyi yaptık ve oldukça derme çatmaydı. Büyüyen bir şirket olarak ise her işi uzmanına vermeye özen gösteriyoruz. Herkes her işte iyi olamaz. Bunu hatırlamak ve uygulamak oldukça önemli.”


9) Herkes Her Zaman Hata Yapabilir

“Daha önce alanında başarılı olmuş bir kişiye bile koşulsuz güvenmemelisin. İş dünyası çok hızlı değişiyor. Bu yüzden daha önceki başarılarınız ileride başarılı olacağınızın garantisini asla veremiyor.”


10)  Kendini İhmal Etme

“Üretkenlik için dikkat ettiğim iki ana şey var: çok su içmek ve uykumu almak. İş özel hayat dengesi benim için verimli çalış ve o an ne yapıyorsan ona odaklan demek. Kendinizle ilgilenmeniz ve kafanızı toplamanız için özel molalar vermeniz oldukça önemli. Önceliğiniz kendiniz olmazsa tükenirsiniz. Zaman yönetimi ise tükenmişliği önlemenin anahtarı. Hayır demeyi öğrenmeniz gerekiyor.”


11) Sor ve Öğren

“Çıkmazda olduğumu düşündüğüm zamanlarda insanlara soru soruyorum. Farklı alandaki insanlarla görüşüyor ve onların sorunların üstesinden nasıl geldiklerini öğreniyorum. Kendi sektörünüz dışındaki bakış açılarını gözlemlemek oldukça önemli. Düşüncelerdeki çeşitliliğe her zaman önem verilmeli.”


12) Zorlukların Seni Geliştirmesine İzin Ver

“Öğrenme her zaman devam ediyor. Şirketi büyütme konusunda çok şey öğreniyorum. Büyüme hızı oldukça önemli. Büyümeyle birlikte zorluklar da geliyor. Zorluklar sizi tanımlamaz ama size gelişmeniz ve öğrenmeniz için bir şans verir. Ayrıca gelecek krizler için hazır olmanızı sağlar.”

Kategoriler: Başarı, Girişimcilik

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version