İŞ HAYATINDA ETKİLİ BİR SUNUM NASIL YAPILIR?

Sunum yapmamızın temel amacı, bir konuyu açıklamak, bilgi vermek, önceden belirlenmiş olan bir fikrin, benimsenmesi için ikna etmek yada ürün veya hizmetin satın alınmasını sağlamaktır.
Maalesef birçok insan yapılan sunumların başarılı olmasını, uzun ve bilgi dolu olmasına bağlar. Ancak bu düşünce yanlıştır. Uzun uzadıya yapılan birçok sunumun, amacına ulaşamadığı ve insanların sunumdan sıkılmasına neden olduğu görülmüştür. 
Etkili ve başarılı sunum için yapılması gerekenler;

1- Sunuma kendinizden bir şeyler katarak, güncel ve akılda kalabilecek örneklerle süsleyin

Hazırladığınız sunumun içerisine, güncel ve akılda kalabilecek şekilde örnekler vermeniz ve bu örnekleri kendinizden bir şeyler katarak desteklemeniz gerekmektedir. Dikkat edilmesi gereken diğer bir önemli husus ise kullanılan cümlelerin sade, basit ve anlaşılabilir olmasıdır.

2- Kısa olmasına dikkat edin! 

Yapılacak sunum ne kadar kısa olursa, o kadar iyidir. Birçok insan yapılan sunumlardan bir şey anlamaz. Bunun nedeni, yapılan sunumun haddinden fazla uzun sürmesidir. Yapılacak sunumun, ortalama 20 ile 25 dakika sürmesine özen gösterin. Satış odaklı ve birebir yapılacak bir sunum ise bu süre 15 dakikayı geçmemelidir. 

3- Sunumun yanında, size yardımcı olabilecek küçük notlar hazırlayın 

Sunum sırasında yaşanabilecek aksiliklere karşın önceden almış olduğunuz küçük ve kilit başlıklar, oluşabilecek aksiliklere karşı sunumunuzun iyi geçmesine ve akşın bozulmadan devam etmesine neden olacaktır. 

4- Yapacağınız sunuma insanların dahil olmasını sağlayın 

Sunum sırasında insanlara, konu hakkında yanıtları olumlu, kısa ve kolay olacak sorular sorun. Bu sorular genelde “doğru mu? “ yada “öyle değil mi?” gibi olumlu, evet alabileceğiniz sorular olmalıdır. Özellikle sunumunuz satış amacı ile hazırlanmış ise bu soruların sorulması, kesinlikle amacınıza hizmet edecektir. Ayrıca sorulan bu sorular ile cevapların verilmesi arasında geçen süre zarfında, bir önceki cümlenize hazırlanmanız daha kolay olacaktır. Sorulan sorularla insanların sunuma katılması, sunumunuzun daha keyifli geçmesine neden olacaktır. 

5- Mizah ekleyin 


Yaptığınız sunumu aktarırken, konuyu çok fazla dağıtmayacak şekilde mizah eklemeniz, dinleyici ile etkileşime geçmenizi sağlayacaktır. Bu sayede sunumun sıkıcı ve tekdüze olmasını engellemiş olacaksınız. 

6- Beden dili 

Sunumun aktarılması esnasında yine dikkati çok dağıtmayacak şekilde, beden dilini kullanmanız daha etkili sunum yapmanıza ve konunun daha iyi ve anlaşılır olmasına neden olacaktır. Yaptığınız sunum, insanların sizi bir sahne eşliğinde izlediği bir platformda ise mümkün oldukça, sahnenin her tarafını, çok fazla gezmemek şartıyla kullanmanız, sunumun başarılı geçmesini sağlayacaktır. 

7- Geri bildirim 

Sunum sonunda insanların sorularını almamız, bir sonraki sunumda daha hazır ve etkin olmamıza neden olacaktır. Üst kademedeki insanların karşısında sunum yapıyorsanız, eğer çok iyi hazırlanmadıysanız ve sorulan sorulara cevap veremeyeceğinizi düşündüğünüz durumlarda şöyle bir kurnazlık sizi kurtarabilir; “Sorularınız yok ise bu slayttan sonra bitireceğim” diye ifade ederseniz. Genelde birçok insan, bir yerde çok fazla beklemeyi sevmez. Bu yüzden soru sormak yerine, gitmek isteyeceklerdir. Buda üst kademedekilerin gözünde yaptığınız sunumun başarılı olması demektir.
Kategoriler: Kariyer

Yorumlar (0) Yorum Yap

/