Her Gün Kısa Şekerlemeler Yaparsanız Vücudunuza Ne Olur? (Gün Gün, Ay Ay Değişimler)

İnsanların hiç de azımsanmayacak bir kısmının yeteri kadar uyumadığı bir gerçek. Genellikle daha fazla işi tamamlamak, arkadaşlarla takılmak ya da bir bölüm daha dizi izlemek için kendimizi sık sık uykusuz bırakıyoruz. Çoğumuz uykumuzu açmak konusunda fincanlarımızdaki kahveye güveniyor olsak da kısa sürelerle kestirmek gün içindeki uyku ihtiyacımızı sağlıklı yollarla gidermemizi sağlayabilir.
Eğer bu yoğunlukta bir de programınıza şekerleme eklemek sizi daha da strese sokuyorsa bu kısa uykuları gün içinde enerji toplamanın doğal bir yolu olarak düşünebilirsiniz. The Sleep Solution’ın yazarı ve uyku uzmanı W. Chris Winter “Kestirmek uyku döngünüzü geliştirebilir, sempatik sinir sisteminizi düzenleyebilir, strese neden olan şeyleri düşünmenize ve bırakmanıza yardımcı olabilir. Tıpkı meditasyon gibi, kaotik bir günün ortasında dingin bir zaman olarak değerlendirilebilir ”diyor.
Ancak öğle uykusu gün boyu uyuyabileceğiniz anlamına gelmez. Eğer gün ortasındaki kestirmelerden faydalanmak istiyorsanız sürelerine dikkat etmeniz ve uzun sürelerce uyumamanız gerekir. Uyku bilimi uzmanı ve Happy Sleepy Head’in kurucusu John Breese, “Bazı çalışmalar, uykudan en fazla verimi alabilmeniz için kendinizi bir tam uyku döngüsüne (yaklaşık 90 dakika) sokmanızı öneriyor. Buna ek olarak “derin uyku aşamasında uyanmaktan kaçınmalısınız.” diyor.
İster saatleri ayırmak için, ister sorumluluklarınızdan birkaç dakika uzaklaşmak için şekerleme yapacak olun, vücudunuzun her gün kestirerek elde edebileceği tüm faydaları bu içerikte bulabilirsiniz. Hazırsanız başlayalım!

1. Gün

Diyelim ki gün içinde küçük bir şekerleme yapmak istiyorsunuz ancak buna alışkın değilsiniz. Bu durumda uykuya dalmakta biraz zorlanabilirsiniz. Breese “İlk gününüzde (özellikle de her gece sekiz saatten az uyuyorsanız) uykuya dalmakta muhtemelen hiç sorun yaşamayacaksınız. Ancak uykudan uyandığınızda, ilk faydayı hissedeceksiniz; net bir zihin ve yeniden uyanıklık.” diyor.



Ancak uykuyu fazla kaçırmadığınızdan emin olmalısınız. Önerilen süreden fazla uyumak olumsuz etki yaratabilir ve kendinizi sersem ve yorgun hissetmenize neden olabilir. Breese, “Önerilen şekerleme süresi 20 ila 30 dakika” diyor ve ekliyor: “İlk gününüzde daha fazla uyursanız olumsuz etkilerle uyanmanız muhtemeldir, bu da sizi gün içi şekerlemeleri sürekli hale getirmekten vazgeçirebilir.”

Dur, bırak, kestir.


Bir Hafta Sonra

Breese, “Günlük rutininizi gün içi uykulara uyacak şekilde ayarlamanız gerekeceğinden bu dönem en zor döneminiz olacak. Vücudunuz, rutininize eklenen bu yeni aktiviteye alışmakta zorlanabilir.” diyor. İyi haber şu ki günlük 20 veya 90 dakikalık kestirmeyi rutininize dahil etmek için ideal programı belirlediğinizde faydaları hemen fark etmeye başlayacaksınız.



Breese “Konsantre olmanın daha kolay hale geldiğini, dikkat sürenizin arttığını, motor becerilerinizin ve hassasiyetinizin geliştiğini ve genel ruh haliniz ile enerji seviyenizin normalden daha yüksek olduğunu fark etmeye başlamanız çok da uzun sürmeyecek.” diyor.


Bir Ay Sonra

Breese’e göre bir ay boyunca yaptığınız şekerlemeler, profesyonel ve kişisel yaşamınızda büyük bir fark yaratabilir. Doğru şekilde uygulandığında gün içindeki kısa uykular hafızayı geliştirebilir, yaratıcılığı artırabilir, duygusal kontrolü ve dayanıklılığı artırabilir. “Tüm bunlar iş veya okul hayatınızda daha fazlasını başarmanıza ve sosyal hayatınızda da sağlıklı ilişkiler kurmanıza yardımcı olabilir.” diye açıklıyor Breese. Peki bu şekerlemeler bizleri daha üretken hale getirebilir mi? Kesinlikle evet!


Altı Ay Sonra

Günlük rutininize bu tatlı kısa uykuları entegre etmeye başardığınızda sağlığınızda ciddi bir gelişme yaşanacak. Altı ay sonra ise bu gelişmelerin uzun vadeli olanlarını görmeye başlıyoruz. Breese, gün içindeki kısa bir şekerlemenin kalp hastalığından ölme riskini azalttığını ve cinsel dürtülerinizi artırabileceğini tespit eden bir araştırmaya dikkat çekiyor. Breese, “Şekerleme daha tutarlı bir günlük rutine girmenize yardımcı olabilir ve araştırmalar rutininizdeki tutarlılığın uykunuz için son derece yararlı olduğunu tespit etmiştir.” diyor.

This post is also available in: English

Kategoriler: Uncategorized @tr

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version