Her Gün İşe Gitme Motivasyonu Nasıl Bulunur?

Arzu Dokuzoğlu

Arzu Dokuzoğlu

İTÜ-Kimya Müh.

Yapılan araştırmalara göre, dünya üzerinde çalışanların %85’i işlerinden nefret ediyor. Nefret etme sebebi olarak ise, iş yerlerine duygusal olarak bağlılık hissedememeleri gösteriliyor. Bu iç karartıcı araştırma, dünya çapında çok sayıda insanın işe gitmek için mutsuz ve depresif uyandıklarını gösteriyor. Peki bizi işimizle ilgili bu kadar mutsuz eden nedir? Neden birçok insan kendini işine bağlı hissedemiyor? İşimizle ilgili yetersiz hissetmemize sebep olup bizi ondan nefret ettiren nedir?

Neden yaptığınız işten nefret ediyorsunuz?

Bir insanın işinden nefret etmesi için açık olan bazı sebepler vardır:
• Fırsatların ve olanakların yetersiz kalması
 • İş arkadaşlarıyla uyumsuzluk
 • Saygı eksikliği
 • İş yerlerinde hüküm süren bazı tavırlar
• Güvenlik endişesi
• Makul olmayan istekler
 • Yetersiz ödemeler

Kendimize iş için yanlış sebepler seçmek motivasyonumuzu düşürüyor.

Bir işi seçme sebebi insandan insana göre farklılık gösteriyor. Kimisi saygın olmak için, kimisi özgür olmak için, kimisi zengin olmak için yaptığı işi seçiyor. Herkesin tercihleri farklı bu konuda aslında.

WorkItDaily.com sitesinin kurucusu ve CEO’su J.T. O’Donnel’in 15 yıldır bu konu hakkında araştırmalar yapıyor ve ulaştığı sonuçlar şöyle: Birçok insan kendisini mutlu eden işi değil, başkalarını etkileyebileceği işleri yapıyor. O’Donnel, işimiz ile ilgili tutkulu, motive ve mutlu hissedebilmek için öncelikle kalıcı bir içsel motivasyon yaratmamız gerektiğini ve bunu geliştirmeye odaklanmamız gerektiğini söylüyor.


Kısa süreli motivasyon kaynakları seçmek bizi mutsuzluğa itiyor.

Gerçek şu ki, çoğumuzun geçimini sağlayabilmesi için çalışması gerekiyor. O zaman hayatta kalabilmek için temel içgüdümüzün bizi her gün motive etmek için yeterli olacağını, ilkel beynimizin bir yönünün bizi yataktan ve kapıdan dışarı itmek için tekmeleyeceğini varsayabiliriz.
İlkel beynimiz aslında küçük bir çocuk gibi sabırsız. Uzun vadeli mutluluklar yerine anlık mutlulukları tercih ediyor. Bu da bizim yanlış seçimler yapmamıza neden oluyor.

Nasıl motive olacağız?

Herkesin kendine göre motive olma tarzı vardır. Ancak bazıları efektif olmayabilir ve aslında motivasyonumuzu daha çok düşürebilir.

Örneğin; bazıları işini son ana kadar erteler ve en sonunda işi yapmadığında oluşacak olumsuz sonuçları düşünerek kendini motive eder: “Bu işi iki gün içinde halletmezsem işten kovulacağım!” Bazıları kendilerine emir cümleleri kurarak motive olur. Yapmalısın, yapmak zorundasın gibi kelimeleri sık kullanırlar: “Tembelliği bırak ve raporunu zamanında bitir!”


Motivasyon stratejileri oluşturmak için birkaç ipucu

1) İçsel diyaloğu daha çekici yapmak: Kendimizin diktatörü değil, destekçisi olmalıyız. Pozitif kelimeler olaylara ve durumlara bakışımızı değiştirecektir. “Yapabilirim”, “yapmayı istiyorum”, “yapacağım” gibi kelimelerle kendimize güç verebiliriz.
2) Parçalamak: Yapacağımız işi daha küçük ve yapılabilir parçalara bölerek kolaylaştırmalıyız.
3) İçsel motivasyonumuzu keşfetmek: Bizi tatmin edecek işin ne olduğunu bulmak kolay bir süreç değil. Tecrübelerimizin verdiği acılı farkındalıkları görerek bunlara uygun değişiklikler yaratmalıyız. İşe gitmek için ihtiyacımız olan içsel motivasyonu keşfetme ve geliştirme çabası göstermek, bize dış baskılar ve beklentilerden çok daha faydalı olacaktır.

This post is also available in: English

Kategoriler: Kariyer

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version