Yeni Yıl Hedefleriniz İçin Buna İhtiyacınız Var: 9 Adımda Kişisel Eylem Planı Nasıl Oluşturulur?

Hedeflerin gerekli olduğu inkar edilemez. Sonuçta hedefler hayattaki anlam ve amacın bütünlüğüdür. Ancak hedefler sadece ulaşılmak için değildir. Hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacak bir eylem planına her zaman ihtiyacınız vardır.
Bir eylem planıyla, gitmek istediğiniz yere nasıl ulaşacağınız, oraya ulaşmak için ne yapmanız gerektiği ve ileriye doğru devam etmek için motivasyonu nasıl bulacağınız konusunda net bir fikir elde edebilirsiniz. Bir plan yapmadığınız sürece tereddüt etmeniz ve dikkatinizin dağılması olasıdır. Bu yüzden birçok insan yeni yıl kararları konusunda tutarlı davranamaz. Eğer bir planınız yoksa muhtemelen işler pek yolunda gitmez.
Bunu göz önünde bulundurarak, belirlediğiniz herhangi bir kişisel hedefe ulaşmanıza yardımcı olacak bir eylem planı nasıl oluşturabilirsiniz beraber bakalım.




1) “Neden”inizi Belirleyin

İşte hızlı bir deneme: Daha önce belirlediğiniz hedefleri düşünün. Şimdi ulaştığınız ve ulaşamadığınız hedefleri düşünün. Burada ortak bir tema fark edeceksiniz. Başarılı olmanın ve hedeflerinin bir amacı vardı. Aslında ulaşamadığınız hedefler olmadı. Başka bir deyişle, bu hedefleri “neden” yerine koyduğunuzu biliyordunuz ve bu da sizi takip etme noktasında motive etti.
NEDEN’iniz anladıktan sonra, sizi tatmin olmuş hissettiren şeyi açıkça ifade edebilecek ve doğal olarak en iyisindeyken davranışınızı neyin tetiklediğini daha iyi anlayabileceksiniz. Bunu yapabildiğinizde, ileride yapacağınız her şey için bir referans noktanız olacak.



Bu da daha iyi karar verme ve daha net seçimler yapılmasını sağlar. Simon Sinek bu konuda diyor ki:

“İşiniz, kariyeriniz ve yaşamınız için daha bilinçli seçimler yapabileceksiniz. Sizden satın alma, sizinle çalışma ve amacınıza katılma konusunda başkalarına ilham verebileceksiniz. ”



Bir eylem planı oluşturmaya başlamadan önce, neden yeni bir hedef belirlediğinizi düşünün. Aksi takdirde bu yolculukta size yol gösterecek ve işler zorlaştığında size ne yapmanız gerektiğiniz gösterecek bir Kuzey Yıldızına ihtiyacınız olacak.


2) Hedefinizi Yazın

Şimdi aklınızda bir hedefiniz olduğuna göre bunu kafanızdan çıkarmanın ve bir kağıt parçasına aktarmanın zamanı geldi. Bunu bir uygulama aracılığıyla elektronik olarak da yapabilirsiniz, ancak araştırmalar kalem ile yazılan hedeflerinize ulaşma olasılığınızın % 42 daha yüksek olduğunu söylüyor.



Bunun neden ise beynin çalışma şekli. Fiziksel olarak bir hedef yazdığınızda beynin sol tarafına erişirsiniz, bu da gerçeksel ve mantıksal taraftır. Yani bu tarz bir yazma biçimi, beyninize bunun ciddi olarak yapmak istediğiniz bir şey olduğunu bildirir. Hatta bilinçaltınızı açmanız için sizi cesaretlendirir, böylece hedefin gerçekleşmesi için fikirler geliştirebilirsiniz.


3) Bir SMART Hedefi Belirleyin

SMART, işletme yönetiminde kullanılan popüler bir yöntemdir. Çünkü belirlediğiniz hedefin hem gerçekçi hem de ulaşılabilir olmasını sağlar. Ayrıca, eylem planınızda size yol göstermesi için bir referans olarak da kullanılabilir. Bir SMART hedefi belirleyerek eylemlerinizi etkili hale getirmek için ihtiyacınız olan adımları, görevleri ve araçları beyin fırtınası yaparak keşfetmeye başlayabilirsiniz.
Spesifik (Specific): Neyi başarmak istediğiniz hakkında belirli fikirlere sahip olmanız gerekir. Başlamak için sorularını yanıtlayın: kim, ne, nerede, ne zaman ve neden?
Ölçülebilir (Measurable): Hedefe ulaştığınızdan emin olmak için ilerlemenizi ölçmek adına somut metrikler oluşturun. Verileri nasıl toplayacağınızı belirleyin.



Ulaşılabilir (Attainable): Hedefinize ulaşmak için gereken araçları veya becerileri düşünün. Onlara sahip değilseniz, onları nasıl elde edebileceğinizi öğrenin.
Gerçekçi (Realistic): Hedef sizin için neden önemli? Diğer hedeflerle uyumlu mu? Bu tür sorular, hedefin gerçek amacını ve peşinden gidilip gidilmeyeceğini belirlemenize yardımcı olabilir.
Süreli (Time Based): İster günlük, ister haftalık, isterse aylık bir hedef olsun. Son teslim tarihleri ​​bizi daha erken harekete geçme konusunda motive edebilir.


4) Her Seferinde Bir Adım Atın

Hiç yolculuk yaptınız mı? A noktasından B noktasına gitmek için büyük olasılıkla eski bir kağıt harita veya telefonunuzdaki bir uygulama olsa da bir harita kullanmanız gerekiyordu. Aynı fikir bir eylem planına da uygulanabilir.
Bir harita gibi, eylem planınızın da hedefinize nasıl ulaşacağınıza ilişkin adım adım talimatları içermesi gerekir. Başka bir deyişle, bunlar gitmeniz gereken yere ulaşmanıza yardımcı olan daha küçük hedeflerdir.



Örneğin, kilo vermek istiyorsanız tüketilen ve yakılan kaloriler, egzersiz dakikaları, atılan adım sayısı ve uyku kalitesi gibi daha küçük faktörleri göz önünde bulundurursunuz. Her biri kilo kaybında rol oynar ve hatta stres gibi diğer yönlere bakmanız bile ilham verebilir. Çünkü stres hormonu olan kortizol vücudumuzun kilo tutmasına yardımcı olur, stres seviyelerinizi azaltmak kilo kaybına neden olabilir.
Bu çok fazla iş gibi görünebilir, ancak eylem planınızı daha az ezici ve daha yönetilebilir hale getirir. En önemlisi, her aşamada gerçekleştirmeniz gereken belirli eylemleri veya hangi davranışları değiştirmek isteyeceğinizi belirlemenize yardımcı olur.


5) Görevlerinizi Öncelik Sıralamasına Göre Gerçekleştirin

Eylem adımlarınız çözüldükten sonra, listenizi gözden geçirmek ve görevlerinizi en anlamlı sırayla yerleştirmek isteyeceksiniz. Bu şekilde en büyük etkiyi yaratmak için en önemli adımla işleri başlatacaksınız.



Örneğin hareketsiz bir işiniz varsa ve kilo vermek istiyorsanız, ilk adım biraz daha aktif hale gelmektir. Oradan, egzersiz planınıza daha fazla zaman ekleyebilirsiniz. Bir sonraki adım, aşırı yemekten kaçınmak veya akşam yemeğinden önce salata yemek gibi diyetinizi değiştirmek olabilir.


6) Görevlerinizi Programlayın

Hedefiniz için bir son tarih belirlemek şarttır; eylem planınızın başlamasını geciktirmenizi önler. Ancak burada önemli olan şey ise gerçekçi olmaktır. Örneğin, iki hafta içinde 20 kilo vermeniz pek olası değildir.
Dahası, oluşturduğunuz her eylem adımı için bir başlangıç ​​ve bitiş tarihi ile belirli görevleri tamamlayacağınız zaman çizelgesi de ayarlamanız gerekir. Bunları programınıza eklemek, başka bir şeyin dikkatinizi dağıtmasına izin vermemek için, gerektiğinde bu görevlere odaklanmanızı sağlar. Örneğin, spor salonu zamanını planlıyorsanız bu zaman dilimi boyunca başka bir şey planlayamazsınız. Kendinize çift rezervasyon yapmamaya dikkat edin.



Bir kağıt takvim veya planlayıcı kullanmanız yerine online bir takvim daha iyi bir seçenek olabilir. Her adımın ne zaman yapılması gerektiğine dair son tarihler veya hatırlatıcılar ayarlamak için kullanabilirsiniz ve bilmesi gereken diğer kişilerle; iş arkadaşınız veya mentorunuzla paylaşabilirsiniz.


7) Sağlıklı Alışkanlıklarla Yolda Kalın

Sağlıklı alışkanlıklar olmadan, hedefinize ulaşmak daha da zorlaşacaktır. Spor salonuna haftada beş gün gidebilirsiniz, ancak her gün öğle yemeği için hamburger alıyorsanız tüm sıkı çalışmanızı çöpe atarsınız. Kilo verme hedefinize ulaşmak için bu kötü yeme alışkanlıklarınızı daha besleyici bir yemekle değiştirmek zorundasınız.



Sizi sadece en kolay veya en rahat olanı değil, olmak istediğiniz kişiye dönüştürmeye neyin yardımcı olacağını düşünmelisiniz.


8) Listede Başardığınız Görevleri Kontrol Edin

Liste oluşturmak için çok zaman harcadığınızı düşünebilirsiniz. Fakat bu sadece hedeflerinizi gerçeğe dönüştürmeye yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda eylem planınızı düzenli tutar, aciliyet duygusu yaratır ve ilerlemenizi takip etme fırsatı verir. Listeler aynı zamanda kaygıyı azaltırlar, ne yapacağınızı ve ne zaman yapılması gerektiğini tam olarak bilirsiniz.



Listelerde özel bir şey daha var. Eylem planınızdaki bir görevi geçtiğinizde, beyniniz dopamin salgılar.
Bu ödül sizi iyi hissettirir ve bu duyguyu tekrarlamak istersiniz. Spor salonuna gittiğinizde spor sonrası yaşadığınız memnuniyeti yaşamaya devam etmek istersiniz. Bu, spor salonuna gitmeye devam edeceğiniz anlamına gelir.


9) Gerektiği Gibi Gözden Geçirin ve Sıfırlayın

Herhangi bir kişisel hedefe ulaşmak bir süreçtir. Bir gecede bir hedefe ulaşabilmeniz harika olsa da, zaman alır. Yol boyunca aksilikler yaşayabilirsiniz. Hayal kırıklığına uğramak ve pes etmek yerine, nasıl ilerlediğinizi görmek için günlük, haftalık veya aylık sık sık incelemeler yapın.
Olmayı umduğunuz yerde değilseniz, eylem planınızı değiştirmeniz gerekebilir. Belirlediğiniz hedefe ulaşmak için yeniden çalışın.


Hayatta ne elde etmek istediğinize bakılmaksızın (kilo vermek, yeni bir beceri öğrenmek ya da daha fazla para kazanmak) bir eylem planı oluşturmanız gerekir. Eylem planları hedefinize ulaşmak için gerçekçi adımlar ve zaman çerçeveleri oluşturmada size rehberlik edecektir. Hepsinden iyisi, yanıldığınızda sizi yolda tutacaktır.

This post is also available in: English

Kategoriler: Gelişim

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version