Hayatla İlgili Keşke 10 Yıl Önce Bilseydim Dediğim 25 Şey

kendi dünyasında

kendi dünyasında

Dünyamda yer tutan gelişmeleri uzay boşluğuna bırakıyorum.

Yazar Darius Foroux kendi deneyimlerinden yola çıkarak “10 yıl önce keşke bilseydim” dediği şeyleri bir araya getirmiş. Kendisinden dinliyoruz…
Batı felsefesinin kurucularından biri olarak kabul edilen Sokrates, bir zamanlar Delphi’nin Kahini tarafından yeryüzündeki en bilge adam olarak adlandırıldı. Sokrates, kahinin böyle bir yorum yaptığını duyduğunda, bu ifadenin yanlış olduğunu düşündü. Ve dedi ki:

“Bildiğim tek şey, hiçbir şey bilmediğimdir.”

Dünyadaki en zeki, en bilge adam nasıl hiçbir şey bilemez? Bu paradoksal bilgeliği ilk defa 14 ya da 15 yaşımdayken okul öğretmenimden duydum. Bu beni çok etkiledi, Socrates’in bu sözünü öğrenme stratejim olarak kullandım.
“Ben hiçbir şey bilmiyorum” demek bence şu anlama geliyor: eğitimli bir insansınız, ama yine de hiçbir şey bilmiyorsunuz. Her şeyden ve herkesten bir şeyler öğrenebilirsiniz.
Aşağıda bulacağınız şey, diğer insanlardan ve kitaplardan öğrendiğim en önemli şeylerin bir listesi. Bunlardan bazılarını öğrenmem uzun zaman aldı. Ama bunları tek başıma öğrenmek zorunda olsaydım inanın çok daha uzun sürerdi.
İşleri hızlı bir şekilde öğrenebiliriz, ancak çoğu zaman aynı oranda unuturuz. Dolayısıyla bazen öğrendiğimiz şeyleri kendimize hatırlatmamız gerekir.
İşte başkalarının bana öğrettiği bu hatırlatıcılardan 25’i:
1) Mücadele iyidir.
Asla “artık dayanamıyorum” demeyin. Onun yerine “gel bakalım!” deyin.
2) Şikayet etme.
Şikayet en büyük zaman kaybı. Ya bir şey yap ya da sus.
3) Sevdiğiniz insanlarla zaman geçirin.
Bu senin ailen ve en iyi arkadaşların olabilir. Eğer bir ailen yoksa, bir aile yarat. Çoğu insan geçicidir. Aile kalıcıdır.
4) Aşık değilseniz bir ilişkiye başlamayın.
Bunu bir kereden fazla yaptım. Birinden hoşlanıyorsunuz ve şöyle düşünüyorsunuz: “Bir şans verebiliriz.” Aslında bu pek de iyi bir fikir değil. Ya aşıksındır ya da değilsindir. Kendini kandırma.
5) Günlük egzersiz yapın.
Bunu yakın zamana kadar yapamadım. Sağlıklı bir vücut, yaşamdaki her şeye başlamanız gereken yerdir. Sağlıklı ve güçlü bir vücut inşa edin!
6) Bir günlük tutun.
Hayır, günlük tutmak çocukların yaptığı bir şey değildir. Daha iyi bir düşünür ve yazar olmanıza yardımcı olur. “Bir yazar olmak istemiyorum” diyebilirsiniz. Peki, günde kaç tane e-posta ve metin gönderiyorsunuz? Aslında herkes bir yazardır.
7) Minnettar olun.
Herkese ve her şeye teşekkür edin. “Bu güzel gün için teşekkür ederim”, “E-postan için teşekkür ederim”, “Orada olduğum için teşekkür ederim”… vb.
8) İnsanların ne düşündüğünü önemseme.
Hepimiz en sonunda ölmeyecek miyiz? Gerçekten insanların sizin hakkınızda ne düşündüğü önemli mi?
9) Daha fazla risk al.
Korkak olma.
10) Bir sektör seçin, bir iş değil.
Bir şeyde iyi olmak istiyorsanız, bunu yapmak için yıllar harcamak zorundasınız. Sektörden sektöre geçerseniz bunu yapamazsınız. Sevdiğiniz bir endüstri seçin ve en alt seviyeden başlayın. Sonunda sizin için mükemmel işi bulacaksınız.

11) Yol göster.
Kendinizi herkesin birbirine baktığı bir durumda bulduğunuzda, önderlik yapmanın zamanı gelmiş demektir. Lider olmaya karar verdiğin lider olmaya başlarsın. Bunun için bir başlama anı veya iş pozisyonu yoktur. Lider olmak sadece bir karar almaktır.
12) Para en önemli şey değil.
Parayı önemsememek ve bunun yerine değer sağlamaya odaklanmak için kendinizi eğitmeniz gerekiyor. Ayrıca, sahip olduğunuz eşyalara aşırı bağımlı hale gelmeyin. Aksi halde eşya size sahip olacaktır.
13) Nazik ol.
Daha kibar biri olabilirsin. İnsanlara hakaret etme.
14) Her gün öğren .
Her gün öğrenmek için günde bir kitap okumak zorunda değilsiniz. Hatalarınızdan ders alın. Etrafınızdaki insanların size öğretebilecekleri şeylere açık olun.
15) Yorulmadan önce dinlen.
İşine aşık biri olsan bile, dinlenmeye zaman ayırman gerekiyor. Sen bir insansın, Android değilsin, bunu asla unutma.

16) Yargılama.
İnsanlar sırf senden farklı seçimler yapıyor diye aptal değiller. Ayrıca insanlar hakkında her şeyi bilmiyorsunuz, bu yüzden onları yargılamayın, onlara yardım edin.
17) Diğerlerini düşün.
Sadece dikkatli ol, hepsi bu. Hepimizin aileleri, ödenecek faturaları ve kendi sorunları var.
18) Karşılıksız şeyler yap.
Skor tutma. Sadece iyilik yapmanın verdiği mutluluk için bir şeyler yap.
19) Oyunun sonu yok.
Her şeyi anlamaya çalışma. Yolculuğun tadını çıkar.
20) Küçük şeylerin tadını çıkar .
Klişeleri severim çünkü gerçektirler. Özellikle de bu madde. Neden biliyor musun? Çünkü herkes bunu bildiğini söylüyor, ama kimse yapmıyor. Sadece büyük şeylerin peşinde koşuyorlar.
21) Kendini ciddiye alma.
Evet, sen bir bireysin ve insanlar seni ciddiye almak zorunda, anlıyorum. Ama günün sonunda hepimiz aynı şeyleri kovalamaya çalışan bir grup karıncayız. Neşelen…

22) İnsanları suçlama.
Amaç ne? Onları cezalandırmak mı? Bunu insanlara yapma. Ayrıca kendini de yapma. Sen de sadece bir insansın.
23) Bir şey yarat.
Bir miras bırakmak için değil mutlu olmak için! Müzik yap, kitap yaz, masa yap, herhangi bir şey. Kendin için… Kendini iyi hissedeceksin.
24) Asla çok uzun süre geriye bakma.
Geçmiş sadece bir şey için iyidir: o da öğrenmek.
25) Harekete geç!
Sadece orada oturup durma. Hareket olmadan, sonuç yaratamazsın..
Çok fazla şey biliyor olabilirsin. Ama Socrates gibi, sen ve ben hiçbir şey bilmiyoruz. Bu yüzden öğrenmeye devam etmeliyiz.

This post is also available in: English

Kategoriler: Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/