FED’in merkezi Washington’da bulunur ve toplam 12 şubeden oluşmaktadır, yönetim kurulu ABD başkanı tarafından belirlenmektedir ve senato tarafından onaylanmaktadır. Yöneticiler 14 yıl görev yaparlar FED yönetimi 7 kişiden oluşur.
Bu kurumun amacı para politikaları yönetimi ve döviz piyasasında istikrar sağlamaktadır bunun yanında bankacılık sektörünün düzenlenmesi ve denetlenmesi, döviz ve altın rezervlerini yönetme, faiz oranlarını belirlemek ve para basmak gibi önemli görevleri yürütmektedir.
FED’in beş farklı organı vardır bunları şu şekilde sıralayabiliriz ;
● Yönetim Kurulu
● Danışma Komisyonu
● Federal açık piyasa işlemleri komitesi (FOMC)
● 12 adet federal rezerv bankası
● Üye Bankalar
FED’in amaç ve işlevlerini ise şöyle sıralayabiliriz ;
● Yerel likidite ihtiyaçlarına cevap vermek
● ABD ekonomisini Dünya üzerinde güçlü kılmak
● Finansal sistemin istikrarını sağlamak
● ABD devletleri ve yabancı resmi kurumlara finansal destek sağlamak
● Bankacılık faizlerini düzenlemek
● Ülkenin para arzını yönetmek
● Tüketicilerin kredi haklarını korumak
● Kriz yönetimini sağlamak
● ABD merkez bankası olarak hizmet vermesi
Fed’in faiz kararları uluslararası ve yerel tüm yatırımcılar tarafından takip edilmektedir, yapılacak faiz artırma kararı ABD ekonomisinin büyüdüğünü göstermektedir bunun sonucu olarak da Dünya piyasalarında doların değer kazanacağını anlaşılır bu durumda yatırımcının dolara olan ilgisini artıracak ve doların tüm piyasalar da yükselmesini sağlayacaktır. ABD para birimi tüm yatırımcılar tarafından uzun yıllardır güvenli bir para birimi olarak tercih sebebidir. FED’in faiz artırma kararı her zaman doların yükseleceği anlamına gelmeyebilir istikrarsız ekonomi, adil işlemeyen bir yargı sistemi vs. gibi konuların doların değer kaybetmesine sebep olabilir. FED’in alacağı kararlar küresel piyasalar için büyük önem arz etmektedir.
Yorumlar (0) Yorum Yap