Öğrenmenizi geliştirecek en önemli şeylerden birinden bahsedeceğiz. Hafıza, dikkat ve enerji seviyeleri üzerindeki etkisi bilimsel olarak kanıtlanmış bir teknikten. Yine de çok ihtiyacımız olmasına rağmen maalesef birçoğumuzun büyük sınavlara hazırlanırken önemsemediği bir şey.
En güçlü öğrenme tekniği
Bu teknik uykudur.
Geceleri 7-8 saat uyumak, öğrenebilme yeteneğinin üzerinde çok büyük bir etkiye sahiptir. Uykuyu kesmek (bir gece bile olsa) hem öncesi hem sonrasında öğrendikleriniz üzerinde geri dönüşü olmayan etkiler yaratabilir.
Uyku pasif bir faaliyet değildir. Dinlenmek dışında hiçbir şey yapmıyormuş gibi görünse de zihin, uykuda oldukça aktiftir.
Uyku, çoğunlukla REM (hızlı göz hareketi, rüyalar) ve NREM (derin uyku içeren, REM olmayan) olmak üzere iki kategoriye ayrılır.
Başınız yastığın üzerindeyken beyniniz önemli işlerle meşguldür. Örneğin, uykunun bellek için önemini gösteren ilk çalışmalardan biri John Jenkins ve Karl Dallenbach tarafından 1924 yılında yapılan çalışmadır. Çalışma, kişilerin aynı zaman zarfında uyanıkkenki ve uyurkenki unutkanlık oranlarını karşılaştırdılar. Sonuçlar ise oldukça çarpıcı:
Uyurken bir şeyleri unutmamız yavaşlarken uyanık olduğumuz zamanlarda bir şeyleri unutmaya devam ederiz.
Bu durumda NREM uykusu özellikle önemli bir rol oynar. Uyku araştırmacısı Matthew Walker bunu şöyle açıklıyor:
“Gerçekten de eğer böyle bir çalışmaya katılsanız ve elimdeki tek bilgi o geceki derin NREM uykusunun miktarı olsaydı, öğrendiklerinizin ne kadarını hatırlayacağınızı yüksek doğrulukla tahmin edebilirdim.”
Uyku hapları, alkol, kafein ve dahası
Eğer sağlıklı bir uyku çekmek istiyor ve gece uykusunun öğrenmeyi hızlandırıcı faydalarından yararlanmak istiyorsanız, tükettiğiniz maddelere karşı dikkatli olmanız gerekiyor.
Örneğin alkolün uykuya yardımcı olduğuna inanılmakta. Ancak alkolün yatıştırıcı etkileri, NREM uykusunun bellek birleştirme etkilerini inhibe eder. Bu nedenle, bir gece dışarıda içmek anılarınız üzerindeki etkileri açısından uyumadan geçirdiğiniz bir gece kadar kötü olabilir.
Uyku hapları, düzenli uykunun sağlıklı yararlarının çoğunu önler. Bu nedenle uykusuzluk sorunlarınızı arttırabilir ve daha da kötüleştirebilir. Bunun yerine uykusuzluk için bilişsel davranışçı terapiler daha faydalı olabilir, araştırmalar haplardan ziyade birinci basamak tedavinin bu terapiler olması gerektiğini gösteriyor.
Yüksek odak seviyesine ulaşmak için öğrenciler tarafından yaygın olarak kullanılan ilaçlar da özellikle öğleden sonra alındıklarında uykuyu olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle, içtiğiniz kafein veya daha iyi çalışmanıza yardımcı olacağını düşündüğünüz uyarıcılar öğrenmenizi daha az verimli hale getirebilir.
Yapay ışık, biyolojik saatinizi bozabilir ve uygun bir şekilde dinlenebilmeniz için yeterince erken bir saatte uykuya dalmanızı zorlaştırır.
Peki bunların yerine neler yapılabilir?
Sadece hafızayı sağlamlaştırmak için değil, aynı zamanda enerjinizi, dikkatinizi, duygusal istikrarınızı ve ruh halinizi iyileştirmek için uyumanın faydalarını elde etmek için iki yönlü bir yaklaşım uygulayabilirsiniz.
Birincisi, uykunun öğrenmenin aktif bir parçası olduğunu kabul etmektir. Çalışmaya daha fazla zaman ayırmak için uykudan fedakarlık yapmak verimsizdir. Öğrenmeye yönelik hiçbir yaklaşım, gecede 7-8 saatten daha az uyumayı planın bir parçası yapmamalıdır.
İkincisi, daha iyi uyumak için bir plan yapmaktır. Uykunun önemli olduğunu kabul etseniz bile, alışkanlıklarınızın idealin altına düşmesi kolaydır. Uygun uyku süresi ile öğrenme kalitenizi en üst düzeye çıkarmak için yapabileceğiniz birkaç adım vardır:
1. Alkol ve kafeini sınırlandırın.
2. Akşam 9’dan sonra ekranlardan ve parlak ışıklardan kaçının.
3. Tatil günleri de dahil olmak üzere aynı saatlerde uyuyun ve uyanın.
4. Daha fazla çalışmak için uykudan ödün vermeyin.
Uyku ile öğrenme arasındaki bağlantı, bir sporcu için egzersiz ve toparlanma arasındaki bağlantı gibidir. Güçlenebilmeleri için kaslara iyileşmeleri için zaman vermeniz gerekir.
Beyin kas olmasa da uyku ve öğrenme arasında benzer bir durum var. Uykusuz kaldıkça öğrendiklerinizi pekiştiremezsiniz. Kalıcı anılar oluşturmak yerine, daha önce öğrendiklerinizin üzerine yazma olasılığınız daha yüksektir.
Yorumlar (0) Yorum Yap