6 Maddede Elon Musk’ın Çılgın Planı: Dünyaya Yenilenebilir Enerji ile Güç Sağlamak

Berk Tezkoşar

Berk Tezkoşar

Calibration Engineer, Tech Editor, DJ

Elon Musk dünyaca herkesin yakından takip ettiği ve yaptıkları ile her zaman gündemde olmayı başaran bir girişimci. Paypal, Tesla ve SpaceX, aslında Musk’ın son 20 yıldır ne kadar başarılı ve çevresini değiştirdiğinin bir kanıtı.
Kendi roketini üreterek bir Tesla’yı uzaya fırlatmak ya da dünyanın en sık kullanılan çevrimiçi ödeme sistemini yaratmak dışında Musk’ın şu anki hedefi, gezegenin enerji üretim problemine yeni bir soluk getirmek.
Teknoloji girişimcisi kimliği dışında Musk, aynı zamanda geleceğin yenilenebilir enerji ile mümkün olduğuna inanlardan. Peki milyarder bir girişimci nasıl olur da bütün gezegene yetecek enerjiyi üretebilir?

1) Elektrikli araçlar için güç istasyonlarının sayısını ikiye katlamak

Musk’ın ilk öngörülerinden biri 2019’un sonuna kadar Supercharger’ların sayısını iki katına çıkartmaktı(Normal elektrikli araç şarj istasyonları gibi saatler süren şarj süresinin aksine, ücretsiz olan bu sistem dakikalar içerisinde aracınızı şarj etmenizi sağlıyor). Bu hedefinin endüstriye etkisi ile birlikte 2017 sonunda dünya genelinde üç milyondan fazla elektrikli araç satışı gerçekleşti. Bu hedefini bu kadar çabuk gerçekleştirmesini sağlayan etmenlerden biri de endüstrideki bu arz talep dengesindeki artıştı.

2) Gigafactories ve bataryaları geleceğin enerji üretim biçimine yön verecek

Girişimcinin ikinci öngörüsü ise Tesla’nın vizyonunu dünya çapındaki enerji dönüşümü ile birleştirerek sürdürülebilir enerjinin elektrikli araçlar ve diğer enerji ürünleri ile birlikte, gün geçtikçe artan enerji talebine yetebilecek duruma gelmesi.




3) 100 Adet Tesla Gigafactory bütün dünyanın enerji ihtiyacını yenilenebilir enerji ile karşılayabilir

Bu öngörü Gigafactories’in ve bataryalarının gelecekte enerji ihtiyacına cevap vereceğini ileri sürüyor. Gündelik hayatta enerji ihtiyacımızı karşılamak için kullandığımız doğal gaz yerine, 25000 evin enerji ihtiyacını karşılayabilecek Lithium-ion piller kullanılabilir. Tesla’nın yaptığı hesaplamalara göre tüm dünyanın yenilenebilir enerjiye geçmesi için gerekli olan tek şey tamı tamına 100 adet Gigafactory.




4) Musk, dünyanın en büyük sanal enerji üretim tesisini kurmayı planlıyor

2022 yılına doğru baktığımızda ise Musk’ın diğer hedefinin dünyanın en büyük sanal enerji tesisini inşa etmek olduğunu görüyoruz. Nasıl mümkün olacak diye sorduğunuzu fark ediyorum. Günay Avustralya’daki 50000 eve dört yıl içerisinde ücretsiz güneş paneli dağıtmak planın sadece ufak bir kısmı. Elde edilen enerjinin kullanılmayan kısmı ise ülkenin ana hattına geri beslenerek ülkenin günlük enerji tüketiminin %20’sinin yenilenebilir enerji ile elde edilmiş olacak.

5) Tüm dünyanın enerji ihtiyacını güneş enerjisi ile karşılamak için ufak bir kara parçası yeterli

Güneş’ten Dünya’ya yalnızca bir saatte gelen enerji miktarı, insanlığın tüm bir yılda harcadığından fazla olmasına rağmen sadece %0.39’u Amerika’da üretilip kullanılmakta. Musk’ın dediğine göre yalnızca İspanya büyüklüğünde bir kara parçası 2030 yılında tüm dünyaya yenilenebilir enerji ile güç sağlayabilir.

“Elimizde enerji üretmek için yalnızca güneş enerjisine muhtaç olduğumuzu düşünelim. İspanya’nın ufak bir bölgesini kullanarak tüm Avrupa’ya yetecek kadar enerji sağlayabilirsiniz. Amerika’ya bakarak konuşursak da Nevada’nın ufak bir köşesi ya da Utah, tüm ülkenin enerji ihtiyacını karşılayabilir.”




6) 15 yıl içerisinde çatıların büyük bir çoğunluğu güneş enerjisi üretebilen kiremitler ile yapılacak

Son öngörüsü ise şu an hepimizin alışık olduğu düz çatılar. Bu çatılar 2032 yılına gelindiğinde hepimizin garipseyeceği geçmişe ait bir parça olacak. Çünkü Tesla’nın güneş panelleri (Tesla Solar Roofs), ev sahiplerinin ömür boyu elektrik ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri bir sisteme sahip olmalarını sağlıyor. Metrekaresi yaklaşık 220 dolar olan bu kiremitlerin ileride tüm evlerin çatılarında olacağı öngörülüyor.

This post is also available in: English

Kategoriler: Girişimcilik

Yorumlar (0) Yorum Yap

/