Dijital Pazarlamaya Giriş – 1 | Pazar Analizi 

Dijital Pazarlama yazı serimizin 2. sinde, dijital pazarlamanın temellerini ve aksiyona geçmeden önce yapılması gerekenler ve hazırlanması gerekenleri öğreniyor olacağız. Planlama temelleri, rakip analizi, piyasanın durumları ve bütçelendirmeyi iyi hazırlamış olmak sizlerin yolda daha hızlı aksiyon almasını, potansiyel müşterilerinize / takipçilerinize daha kolay erişebiliyor olmanızı ve pazarda konumlanmanızı hızlandıracak ve kolaylaştıracak önemli noktalardır.

Yıllardır süregelen dijital pazarlama furyasının temelinde aslına bakarsanız, geleneksel pazarlama methodlarının dijitale dönüştürülmüş halleri bulunmaktadır. Tek farkı ise plan ve programlamayı dijital pazarlama tarafında çok daha iyi yapmak durumunda olmamız.Unutmayın ki geleneksel pazarlamaya nazaran rakipleriniz çok daha fazla olacak, onların önünde kalabilmeniz her şeyden çok daha önemli. Rekabet piyasalarını en çok hissedeceğiniz alan ise SEM tarafı olacak.

Peki, dijital pazarlamanın girişinde neler yapılmalı ve nasıl başlanmalı ?

1. Hedef | Amaç

Öncelikle yapılandırılması ve karar verilmesi gereken en önemli şeylerden birisi, Dijital pazarlamadan beklentiniz nelerdir ? Amacınız nedir ? Nasıl bir geri dönüş istiyorsunuz ?

Öncelikle yaptığınız işi tanımlayın. Örnek vermek gerekirse, bir e-ticaret sitesi sahibiyseniz, satışlarınızı arttırmak istersiniz veya bir dil kursu iseniz, fiziksel ortamınıza insan çekmek veya bilinirlik sağlamak veya siteye tıklanma oranınızı artırmak istersiniz.

Dijital pazarlama bir çok alanda kullanılabilmektedir. Maddi veya Manevi bir çok geridönüş için pazarlama kampanyaları yürütebilir veya oluşturabilirsiniz. Öncelikle dijital pazarlamanın sizler için nasıl bir geridönüşü olduğunda tatminkar olacaksınız bunu belirlemeniz gerekiyor. Aşağıda bazı beklendik geridönüşleri bulabilirsiniz.

Site Trafiği Arttırmak

Lead Generate ( Üye formu toplamak )

Satış Artırmak

Sosyal Medya Trafiği Arttırmak

Sosyal Medya Takipçi Artışı

Etkinlik Katılımını Arttırmak

Marka Bilinirliği Sağlamak

Listeyi daha çok uzatabiliyor olsak da, en popüler geridönüş beklentileri yukarıdaki gibidir.

Geri dönüş beklentinizi oluşturdak sonra, kendinize bir sınır çizin.

Örnek vermek gerekirse, 3 ay içerisinde site trafiğimi %40 oranında artıracağım.

Bu motivasyonel yapılandırmanızdan sonra artık yola koyulabilirsiniz. ?

2. Müşteri Segmenti Belirleme;

Müşteri segmenti, müşteri segmenti, müşteri segmenti…

Dijital pazarlama’nın geleneksel pazarlamayla ayrıştığı en keskin nokta olarak tanımlayabiliriz müşteri segmentini. Eskiden her türden insan ürününüzü kullanabilecek potansiyele sahipken artık rakiplerinizin de artışıyla birlikte segmentinizi daraltmanız ve çok nokta atışı pazarlamalar yaparak satış aşamasına geçmeniz gerekmektedir. Daha öncelerde bahsettiğim müşteri segmentinden biraz daha farklı olarak aslında dijital pazarlama da müşteri segmenti biraz daha insanların ilgi alanlarına yönelik yapılmaktadır.

Örnek vermek gerekirse, Lokal bir kadın kuaförü olarak müşterilerinize bilinirlik sağlamak ve dönüşüm oranlarını bu sayede artırmak istiyorsanız. Bulunduğunuz lokalde bulunan kadınları hedeflemeniz yetmeyecek. Aynı zamanda bu insanların ortak noktasını bulmanız ve bu ortak noktanın dijitalde varlığını üretmeniz gerekecek.

Üsküdar lokasyonunda bulunan ve Akşam heberlerini izleyen kadınlar.

Bulduğunuz ortak noktanın dijitalde varlığını ortaya çıkartmayı unutmayın. Örnek vermek gerekirse, Ana Haber programlarının Sosyal mecralar veya bloglar üzerindeki varlıklarını araştırmayı ihmal etmeyin. Kuaföre giden kadınlar ile bir bağlantısı olacağına inanmayabilirsiniz ama gerçekten dijital medya’nın varoluşu aslında farklı kutupları birleştiren bir çok silsile bütünüdür. 

3. Potansiyel Müşteriyi Analizleme;

Potansiyel müşterilerinizi belirlemek için 2 farklı yolunuz bulunmaktadır. İlki organik büyümenin getirdiği istatistikler, ikincisi ise reklam modelinin getirdiği istatistikler. Reklam modeliinin getirdiği istatistikler daha suni olsa da veriyi analiz etmek için daha kolay olacak. Şuan reklam modeline geçiş yapmadığımız için organik istatistiklerinizi nasıl ölçümleyebileceğinizden bahsedelim.

Öncelikle var olan müşterileriniz ile başlayalım, bu müşterilerinizden bir form doldurmasını rica edin. ( Bu formu Typeform veya Google Forms aracılığı ile oluşturabilir veya yüzyüze de bu anketleri gerçekleştirebilirsiniz. ) . Bu forumda veya ankette var olan müşterilerine öncelikle size hangi kanal aracılığı ile ulaştıklarını sorun. Sosyal medya, tanıdıklar, internet sitesi, reklam, broşür, Tv reklamı, blog, youtube, tabela… Bu liste elbette uzayıp gidebilir ancak her müşterinizden bir veri toplamanız sizler için çok önemli olacak. Akabininde müşterilerinizin profillerini ortaya koyun ve hangi profildeki insanlar sizleri hangi kanallar aracılığıyla bulduğuna bakın.

Örnek vermek gerekirse;

– Ahmet ve Fuat bey, ikisi de emekli ve Ümraniye bölgesinde yaşıyor ve ikisi de ayakkabı tamiri için Balat’da yer alan bir ayakkabı tamircisine gidiyor. Balat’da bulunan ayakkabı tamircisini Facebooktan buldular.

Göründüğü gibi var olan müşteri profilinizi iyi bir tanımlamaya koyarsanız ilerleyen dönemlerde işleriniz çok daha rahat olacaktır.

Müşterilerinizi listelediniz, sizlere hangi kanala aracılığıyla ulaştıklarını buldunuz, sıra geldi bu kanalları var olmayan ancak potansiyel müşterilerinizde test etmeye. Var olan müşterilerinizden Ahmet Bey ve Fuat Bey sizlere Facebook üzerinden ulaştığına göre Ümraniyede yaşayan emekliler üzerinde ufak bir çalışma başlatmanız ve size Facebook üzerinden mi yoksa başka bir platform üzerinden mi ulaşmak istediklerini onlara sormanız gerekmektedir.

Bu süreci doğru sonuç verinceye kadar devam ettirmeniz ve hangi kanallar aracılığı ile en doğru müşteriyi ve en fazla müşteriyi kendinize çekebileceğinizi bulmanız gerekmektedir.

4. Pazar Analizi

Rekabet piyasalarının gelişimi ile birlikte trendler epeyce değişime uğradı, rakipleriniz artarken sektörel kırımlar ortaya çıktı, ekonominin getirdiği büyük buhran ile fiyatlandırma politikasında değişimler baş gösterdi ve politik faktörler yüzünden hukuki süreçler epeyce değişime uğradı. Değişime uğramayan tek bir şey vardı; Arz. Unutmayın ki bir yerlerde hala sizin ürününüzü alabilecek hizmetinizi satın alabilecek bir çok insan bulunmakta. Yapmanız gereken tek şey pazarı doğru analiz edip pazarlama kampanyalarınızı doğru konumlandırmanız.

Pazarlama kampanyalarını doğru konumlandırmak ne demek diye sorduğunuzu duyar gibiyim.

Pazarlama kampanyalarının temelinde aslına bakarsanız, doğru müşteriyi, doğru zamanda, doğru yerde yakalamak vardır. Bu üçgeni doğru tamamlarsanız eğer, pazarlama kampanyanız başarılı olur ve sonuç odaklı olarak satışı sağlarsınız.

Önce kendinize sormanız gereken soruları tamamlayalım.

Doğru Müşteri ?
Bu kavram aslına bakarsanız yüzyıllardır ortada var olan ancak günümüzde epeyce popülerleşmiş ve segmentinizi daraltmaya yönelik hareketler yaptıran bir kavramdır. Sokaktan geçen herkes sizin müşteriniz olamaz. Lokasyon, demografi, ekonomik durum, sosyal durum vb… bir çok faktörü doğruladığınızda gerçekten doğru müşteriyi ortaya çıkarmış olursunuz. Ancak pek çok çaba sarf etseniz de test etmeden müşterinizin doğru olup olmadığını bilemezsiniz. Doğru müşteri dediğiniz noktada satın alma kararından vazgeçebilir ve her süreci baştan yaşamak zorunda kalabilirsiniz, bu nedenden ötürüdür ki iyi bir planlama sizleri kurtaracaktır.

Doğru Zaman ?
Satın alma kararını verecek kişi sizden bu hizmet/ürünü hangi zamanda almaya meyillidir. Örnek vermek gerekirse otomobil yağı satıcısı iseniz. Test etmeniz ve öğrenmeniz gereken en önemli şey, doğru müşterileriniz otomobil yağını ellerindeki ürün bittikten sonra mı ? bitmeden hemen önce mi ? yoksa toptan mı alıyor. Bu neticeler size ne kazandıracak ? satın alma kararını verecek kişinin aklına düşüyor ve ne zaman ona özel pazarlama yapmanız gerekiyor olacak ?

Doğru Yer ?
Bu kelime öbeği aklınıza sakın fiziksel bir mekan getirmesin. Doğru yer dediğimiz olgu sadece müşterinizi belirlediniz, doğru zamanı da yakaladınız. Sadece görünürlülüğünüzü onlara nasıl sağlayacağınızdır önemli olan. Dijital mecraların sayısı her geçen gün artarken en iyi karar vermeniz gereken şeylerden birisi paranızı nereye harcayacağınızdır.

Sizlerin de anlayacağı üzere, dijital pazarlama yorucu ancak bir o kadar da keyifli ve öğretici bir süreçtir. Programlı ve dikkatli çalışmalar sonrasında hem sektörünüze hakimiyetiniz hem de geri dönüşlerinizi epeyce arttırmanız kaçınılmazdır.

Bir sonraki yazımızda, Dijital Pazarlamanın temeli olan , Web sitesi Trafiği Arttırmak ve Arama Motoru Optimizasyonları ( SEO ) ya başlayacağız.

Kategoriler: Girişimcilik, Pazarlama

Yorumlar (0) Yorum Yap

/