Cannes Lions 2016’da Öne Çıkanlar

Cannes Lions yaratıcılık rüzgarlarının estiği uluslararası bir reklam festivali. “Reklam Olimpiyatları” olarak adından bahsettiren ve bu yıl 63.sü düzenlenen bu prestijli organizasyon, Cannes şehrinin akıllardaki ilk çağrışımının sinema olmasına paralel olarak başlarda sadece sinema filmleri reklamlarını ödüllendirirken şimdilerde TV, basın, açıkhava, medya planlama, internet ve doğrudan pazarlama alanlarında en yaratıcı reklam kampanyalarının ödüllendirildiği bir platform haline geldi.

Reklamlar hayatımızın büyük bir kısmını kaplayan ve biz farkında olmadan bilinç altımıza da bir takım mesajlar gönderebilecek nitelikteyken Cannes’da yer alan bu reklamlar inanın sadece bir reklam olmanın çok ötesinde.

Barındırdığı ilhamı bir de teknolojiyle süsleyen bu çalışmalardan bazılarına göz atalım.

Mobile kategorisinin Grand Prix kazananı The New York Times için yürütülen “NYT Virtual Realty” adındaki cep telefonu uygulaması oldu. Bu yıl büyük ses getiren sanal gerçeklik kavramını haber portallarına ekleme fikriyle yola çıkmış olan bu uygulama ortaya Sanal Gerçeklik Haberciliği şeklinde yeni bir kavram da atmış oldu.

Bize yaşatmak istediği farklı deneyimlerin bir örneği de Plüton yüzeyinde geçen bu video:

Bu sene Lions Health kategorisinde ödül alan, alfabe yoluyla dünya sorunlarına dikkat çekmeye çalışan Project Literacy çok güzel bir örnek. Hazırladıkları kısa reklam filmi cehalete karşı insanları bilinçlendirmeye çalışırken aynı zamanda insani değerler için ırkın, cinsiyetin, dini inançların bir kriter teşkil etmediğinin de altını çiziyor.

Projenin videosuna da göz atılmalı:

Creative Data kategorisinde ING’nin “The Next Rembrandt” kampanyası ödüle layık görüldü. Microsoft’un da işbirliği içerisinde olduğu bu proje Rembrandt’ın tablolarının sanal ortama aktarılmasıyla elde edilen datalarla ortalama bir Rembrandt tablosu oluşturulabilecek bir algoritma yazılıyor. Böylelikle Rembrandt ölümü üzerinden 347 yıl geçmesine rağmen hala dolaylı yoldan da olsa bir eserin oluşmasında rol alabiliyor.

Bu projeden detaylıca bahseden harika video:

Cinsiyet eşitsizliği, adaletsizlik konularına pozitif dikkat çekmeyi amaçlayan kampanyaların değerlendirildiği Glass kategorisinde bu yıl ödüle hak kazanan Unilever Hindistan için gerçekleştirilen “6 Pack Band” kampanyası oldu. Transeksüel bireylerin ötekileştirilmesini ele alan bu kampanya büyük ses getirdi.

İnovasyon kategorisinde ödüle layık görülen proje Google Deepmind Londra tarafından yaratılan “Google Deepmind AlphaGo” projesi oldu. Yapay zeka çalışmaları yapan bu şirket hatalarından ders alan ama insana ait zaafları olmadığı için o hatayı bir daha asla tekrarlamayan ve elde ettiği bilgiyi insan beyninden binlerce milyonlarca kat daha hızlı işleyebilen bir bilgisayar peşindeler.

Lee Sedol vs AlphaGo’nun birbirlerine meydan okuduğu o video:

Direct Lions kategorisinde ödüle hak kazanan “The Swedish Number” kampanyası bize İsveç’in gönüllü telefon elçilerinden biriyle kontak kurma şansı tanıyan bir projeydi.  Bu proje basit gibi görünse de çok farklı ve değişik etkileşimlerin doğmasına katkı sağlamıştır.

Bu projenin videosu ise şöyle:

Sadece reklam dersek haksızlık etmiş olacağımız bir başka kampanya da Promo & Activation kategorisinde ödül alan Amerika’daki Black Friday adı verilen çılgın alışveriş gününe tepki olarak o gün insanlara kapılarını kapatan REI adlı şirketin “OptOutside” adlı cesur kampanyası. 170 farklı şirketin takip etmesiyle de ivme kazanmış ve bunun sonucunda insanların o gün alışveriş yapmak yerine parklarda müzelerde gezmesini sağlamak adına kültürel yerler o güne özgü giriş ücreti almamış bu sayede bu proje farklı bir misyon daha kazanmıştır. Sonuç olarak insanların sınırlarını zorlayarak ürettikleri geleceğe dönük projelerin ödüllendirilmesi insanlarımıza yeni bir vizyon kapısı açarken sıradaki projelere de ışık tutarak cesaret veriyor. Çağımızın gücü teknoloji ile yaratıcı fikirler cesur ve özgür bir platformda buluştukça ortaya harika işler çıkıyor, çıkmaya da devam edecek.

facebook-paylas2  new-twitter-paylas2

Kategoriler: Gündem, Kreatif, Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/