Bisiklet sürmek, çoğu kişinin zihninde oluştuğu gibi sadece spor yapmak amaçlı değil pek çok farklı alanda size faydası olan bir aktivitedir. Doğada da sürüyor olabilirsiniz ya da şehir sokaklarını bisiklet ile arşınlıyor olabilirsiniz.
Bisiklet üzerinde zaman geçirmeniz; size daha fit vücut sağlayabilir, vücut direncinizi artırabilir, kilo vermenize yardımcı olabilir ve hatta daha mutlu hissetmenizi sağlayabilir.
Dünyanın pandemiyle verdiği mücadelede bisiklet satışlarındaki patlamalara şahit olduk. Ülkemizde de satış artışı olarak yansısa da, yurt dışındaki kadar yaygın bir kullanım henüz maalesef hala yaygın değil. Biz de bisikletinizi tozlu kilerinizden çıkarmanız veya yeni bir bisiklet almayı istemeniz için sebepler hazırladık.
1) Bisiklet sürmek kalbe iyi gelir
Aerobik hareketler yapmak kalp sağlığınıza iyi gelir. Bisiklet sürmek de aerobik hareketlerinden biridir. Kaslardaki oksijen tükenmesi, kalbinizi daha fazla oksijenli kan pompalamaya zorlar ve bu sayede kalbinizin daha hızlı çalışmasını sağlar. Ayrıca kan damarlarınıza ve akciğerlerinizi de aktif çalıştıran bu aktivite, kalp sağlığınıza dolaylı yoldan da fayda sağlar.
2) Bisikletler meydana çıksın, depresyon ve kaygı kaybolsun
Bisiklete binmek, yoğunluğu orta dereceli olan egzersizlerden biridir. Bu seviye de vücuttaki stres düzeyini, depresyon ve anksiyete semptomlarını azalttığı gözlemlenmiştir. Vücuttaki stres hormonlarını, adrenalin ve kortizol seviyelerinde yaptığı düşürmeler sonucu bu durum yaşanıyor. Bununla birlikte bisikletin sosyalleşmeyi artırması, grup ve kulüp bilincinin gelişmiş bir spor dalı olması da ruh sağlığı açısından kişilerde olumlu etkilerinin artması olarak gözlemleniyor.
3) Haydi hep birlikte dünyayı kurtarıyoruz
20 tane bisikletin tek bir otomobilin kapladığı yere sığdığını biliyor musunuz? Bununla birlikte bir bisikleti üretmekte kullanılan materyal ve enerji, bir arabada kullanılan materyal ve enerjinin %5’i kadardır. Atık üretimi ise tahmin edebileceğiniz gibi bisiklette sıfırdır. Bütün bunlarla birlikte, düzenli bisiklet kullanıcıları hava kirliliğine savaş açan çevreci de insanlardır.
4) Ölümsüzlük olmasa da daha uzun yaşamanın sırları bisikletinizde saklı olabilir
Araştırmalara göre, bisiklet sürmenizin hayatınıza tam olarak “yıllar” ekleyebileceğinizi gösteriyor. Bisiklet sürenler ve bisiklet sürmeyenler karşılaştırıldığı zaman, günde 60 dakikaya kadar orta yoğunlukta bisiklet süren insanlar; tüm nedenlere bağlı ölüm riskinde yüzde 20’lik bir azalma gösteriyor.
5) Kilo vermek mi istiyorsunuz? Bisiklet sürmek tam size göre
Kilo vermek istiyor olabilirsiniz. O zaman bisiklete binin. Bisiklet sürmek; bir saatte yaklaşık 300 kalori yakmanızı sağlarken, daha hızlı sürmeniz kalori tüketimimizi de artırır. Mesela, 68 yaşındaki bir birey; eğer hızı saatte 20-22 km civarında sürerse, 30 dakikalık bir yolculukta bile neredeyse 300 kalori yakabilir.
6) Çağın vebası kansere çağların çözümü bisikletle cevap verin
Araştırmalara göre, düzenli bisiklet sürmenin genel olarak kanser riskini azaltabileceği öngörüldü. Yetişkin erkekler üzerinde yürütülen araştırma; haftada 60 dakika bisiklet sürmenin kanser riskinin yüzde 20 azalttığı ortaya çıkmıştı. Yine aynı araştırma doğrultusunda haftada 90 ila 100 dakika bisiklet sürmenin, kanser riskinde 40% ila 45% oranında azalmaya yol açtığı gözlemlendi.
7) Zamanınız değerli, trafikte boşa harcamayın
Bisiklet sürmek, kent içi ulaşımda özellikle 3 ila 4 km mesafelerde her zaman otomobil, tramvay, otobüs ve bunlara benzer tüm araçlardan hızlıdır. Bunu en iyi trafiğin içinde sıkışık bir halde otomobilinizde dahi olsanız fark edebilirsiniz. Bu farkındalığa varmadan önce bir bisiklet alabilirsiniz.
8) Doğa sizi bekliyor, fazla bekletmeyin
Doğa yürüyüşlerini bir kenara bırakırsak, bisiklet dışında başka hiçbir araçla doğaya hiçbir zarar vermeden ve gürültüsüz şekilde gezemezsiniz. Bisiklet ile yapacağınız gezi ve kamplarda, tekerlek izinizden başka hiçbir iziniz kalmaz. Doğayı bisikletle keşfetmeyi deneyin.
9) Bisiklet sürmek cüzdanınızı da destekliyor
Bisiklete binmek, tahmin edeceğinizden çok daha fazla tasarruf aracıdır. Bisiklet sürmeniz için benzin kullanmanız gerekmez veya park yeri ücreti de ödemezsiniz. Arabanızı satıp bisiklet almayı tercih edersiniz, elinizde yüklü bir miktar para da kalır.
10) Hem spor hem eğlenceyi bir arada yaşayın
Yalnızca ulaşım aracı olarak bile bisiklet kullanmayı tercih eden kişi, günlük olarak egzersizini de yapmış olur. Bunun da ötesinde bir egzersiz programıyla çalıştığında ise bisiklet sürerek en etkin kardiyo çalışmalarından birini yapmış olur. Böylece spor yapmanın yanında, hayatınıza eğlenceli bir şekilde spor yapma kültürü de ekleyebilirsiniz.
11) Sosyalleşmek için sadece canlı arkadaşlarınıza gerek yok, bisikletiniz var
Bisiklet turları sayesinde kendi çevrenizle sabit kalmazsınız. Böylece pek çok farklı insanla tanışır ve ortak zevklerinizden başlayarak yeni bağlar kurabilirsiniz. Ülkenizde veya dünyanın farklı yerlerinde yepyeni insanlarla tanışabilirsiniz.
12) Bırakın bisiklet duruşunuzu geliştirsin
Dengede kalmak, bisiklet sürmenin temelleri arasında yer alır. Bu dengeleyici hareket, vücudunuzun duruşunu ve tüm koordinasyonunuzu geliştirir, üst vücut kaslarınız güçlenir. Her gün 30 dakikalık bisiklet sürüşü yapmanız; kas kuvveti, kondisyon, kilo vb. sorunların üstesinden gelmenize yardımcı olur.
13) Eklem ağrılarınız bisiklet sürmenizi bekliyor
Kafanızdaki soruyu biliyoruz. “Bisiklet sürmek bu kadar yorucu bir aktiviteyken, nasıl eklem ağrılarınız azaltabilir?” Bisiklet sürmenin mucizesi eklem ağrılarını, özellikle de diz ağrılarınızı azaltır. Düzenli bisiklet kullanımı eklem hareketlerinizi iyileştirmeye yardım eder.
14) Ehliyet almak için uğraşmaya ne gerek var
Ehliyet kurslarının bitmek bilmeyen çilesi, sınavlarının ürkütücülüğü derken bu işlere hiç girmek istemeyenlerden olabilirsiniz. İşte bisiklet tam size göre. Bisiklet sürmek için kimse sizden ehliyet veya bir belge istemez. Dikkatli ve ekipmanlarınız tam bir şekilde istediğiniz gibi sürebilirsiniz.
15) Yaratıcılığınızı en besleyici spor aktivitelerinden biri; bisiklet sürmek
Bisiklet sürerken beyninize giden oksijen miktarındaki artış sonucunda harekete geçen nöronlar, yaratıcılığınızı olumlu yönde etkiler. Bu sayede farklı bakış açıları kazanabilirsiniz. Sanatçıların düzenli olarak egzersiz yapmaları yaratıcı bakış açılarını beslemelerine yardımcı olur.
16) Yorgunluğu atmak için bisiklet sürmek mi? Evet!
Kulağınıza saçma gelebilecek bir neden daha. Fakat doğru. Bilimsel araştırmalara göre, kısa süreli de olsa fiziksel aktivitelerde bulunmanın vücutta uyarıcı etki uyandırdığı ve yorgunluk anlarında egzersiz gerçekleştirmenin yorgunluk hissine fayda sağladığı ortaya konmuş.
This post is also available in: English
Yorumlar (0) Yorum Yap