Bilim Dünyasını Heyecanlandıran Buluş ODTÜ’lü Bilim İnsanlarından Geldi

Melike Çalkap

Melike Çalkap

Editör @ceotudent

Gözlemsel olarak nötron yıldızları ilk olarak 1968 yılında keşfedildi. Bu yıldızlar, 10 kilometre çapında ve 1 kilometreden daha ince olan bir kabuğa sahip. Bu yıldızların süper akışkan bir sıvı içerdikleri de biliniyor.
ODTÜ’de bir grup fizikçi ise gözlemleri sonucunda, SXP 1062 isimli çift yıldız sisteminde bulundan bu nötron yıldızının 18 dakika olan dönme periyodunda kaymış olduğunu fark etti.
ODTÜ’lü bilim insanlarının bu keşfiyle bilim dünyası büyük bir heyecana kapıldı! Çünkü bu keşif, nötron yıldızının hem periyodunun hem de içerisindeki maddeye ilişkin soruların cevabını vermiş oldu.
Yakıtları tükenen yüksek kütleli yıldızların yarattığı büyük bir patlama yeni bir gök cisminin ortaya çıkmasına sebep oldu. Bu cisim ODTÜ Fizik Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Altan Baykal’a göre bir beyaz cüce, nötron yıldızı veya bir kara delik…
Aynı zamanda bu şekilde oluşan nötron yıldızlarının manyetik alanın oldukça güçlü olduğu da biliniyor. ODTÜ’lü bilim insanların 3 yıl süren gözlemleri sonucu nötron yıldızının yörünge periyodu 656 gün olarak saptandı. Zamanlama analizleri sonucunda 18 dakikalık dönme periyodunun büyük bir kaymaya yol açtığı fark edildi.
ODTÜ’lü bilim insanlarının bu keşfi ise bilim dünyası için bir ilk! Bilim literatürüne girmeyi başarmış olan bu buluşla ilgili bilim insanlarımızın makaleleri ise, 6 Eylül’de İngiltere’nin dünyaca üne sahip dergisi “Monthly Notices of Royal Astronomical Society” dergisinde yayınlandı.
Prof. Dr. Altan Baykal, yayınlanan makalesiyle ilgili şu bilgileri paylaştı:

“Makalemiz, TÜBİTAK tarafından desteklenmiş ve MFAG 114F345 kodlu TÜBİTAK 1001 projesi kapsamında tamamlanmıştır. Bu çalışma, son 25 yılda Royal Astronomical Society tarafından basın açıklaması yapılan ilk Türk ekibi çalışmasıdır.”

Kategoriler: Başarı, Bilim

Yorumlar (0) Yorum Yap

/