Hepimiz biliyoruz ki ebeveynler her zaman çocuklarının başarılı ve mutlu bir hayatı olmasını ister ve bunun için ellerinden geleni yaparlar. Bir işe atılmaya karar verdiğimizde bunu başarmak için bir dizi engelleri aşmamız gerekir. Çocuklarımıza erken yaşta girişimcilik becerileri kazandırmak ise ilerleyen yıllarda meyvesini vererek onların karşılaşacakları engelleri kolayca aşmasını sağlar. Çocuklarınızın geleceğin Steve Jobs’ı olmasını istiyorsanız onlara öğretmeniz gereken 8 temel beceri var.
1) Dayanıklılık
Hayat yenilgilerle doludur ve bunun üstesinden gelebilmek için biraz duyarsız olmalısınız. Aldığı darbeleri etkisiz hale getirmek isteyen her girişimci dayanıklı ve kararlı olmalıdır. Çocuklarınızın duygularını açıklamasına izin verin ve hislerini hafife almayın.
2) Yenilikçilik ve Yaratıcılık
Girişimciler karşılaştıkları karmaşık problemlere zeki çözümler bulabilmek için atik bir zihne sahip olmalıdır. Yaratıcı düşünce, başarılı bir işin temel taşıdır. Çocuklarınızın oyun oynamasına izin verin, bir çocuğun en yaratıcı olduğu zaman oyun oynadığı zamandır. Ancak oyunların bilgisayar oyunlarıyla sınırlı kalmamasına dikkat edin.
3) Çalışkanlık
Ne kadar yükselirlerse yükselsinler, başarılı girişimciler gün be gün çok çalışmaktan asla utanmaz ve şikayet etmezler. Küçük girişimcilerinize güçlü bir iş ahlakı kazandırmak istiyorsanız onlara sıkı çalışmanın ne kadar değerli olduğunu öğretmelisiniz. Çocuklarınıza çöpü çıkarmak ya da toz almak gibi ev işleri verip bu işlerin tamamlanması için sorumluluğun kendilerine ait olduğunu söyleyebilirsiniz.
4) Meraklılık
Dünyanın nasıl işlediğini merak etmek yeni yollar bulmanın öncüsüdür. Girişimciler hayatları boyunca sürekli öğrenme halindedir ve sürekli kendilerini geliştirmeye çalışırlar. Çocuklarınızı yeni hobiler edinmeye teşvik edin ve ne kadar sıradışı olursa olsun ilgilendikleri şeyin peşinden gitmelerine izin verin.
5) Kendine Güven
Kendinize ve yeteneklerinize inanmak başarılı bir hayatın temelidir. Böylece fikirlerinize inanır ve risk alırsınız. Çocuklarınızın fikirlerine önem verdiğinizi gösterin ve bazı şeyler hakkında karar vermelerine izin verin. Bazı kararlar istediğiniz gibi olmasa da bırakın deneyerek öğrensinler.
6) Empati
Başkalarıyla ilgilenebilmek ve onlara destek olabilmek liderlik becerileri arasında çok önem verilmeyen becerilerdendir. Ancak başarılı girişimciler pozitif ilişkiler kurmaya ve karşısındaki kişiyle empati yapabilmeye özen gösterir. Çocuklarınızın fikirlerine önem verdiğinizi göstererek onlara birey olduklarını hissettirin. Böylece duygularını dışa vurmayı ve kendilerini başkalarının yerine koymayı öğreneceklerdir.
7) İyimserlik
Girişimciler, iyimserliğin en güzel örneğidir. Dünyanın daha iyi bir yer olabileceğine inanır ve bunu gerçekleştirmek için çalışırlar. İyimser olmak ise hem sağlık açısından hem de sosyal hayatta birçok avantajı beraberinde getirir. Çocuğunuza ilham verici öyküler anlatın ve dünyaya daha güzel bakmalarını sağlayın.
8) Topluma Yarar Sağlamak
Girişimciler sosyal sorumluluğun önemini kavramış kişilerdir. İleri görüşlü insanlar dünyayı yalnızca kendileri için değil herkes için daha iyi hale getirmek için çalışırlar. Çocuğunuzu mahallenizdeki ihtiyaç sahiplerine yardım etmeye teşvik edin. Onlara, yaşlı insanları karşıdan karşıya geçirmek ya da tutkulu oldukları bir şey için para toplamak gibi görevler verin.
Küçük girişimcilerinizin dünyayı değiştirmesine daha birkaç yıl var. Ancak onlara kazandıracağınız bu beceriler dünyayı değiştirme yolunda onları oldukça avantajlı hale getirecektir.
Yorumlar (0) Yorum Yap