Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarım bölümü 2. sınıf öğrencisi olan Furkan Kasap, Apple MacBook Pro için öyle bir klavye tasarladı ki, geliştirdiği bu ürün ile dünya teknoloji basınının gündemine oturdu.
Furkan tasarımında, MacBook’ların klavyesinin üzerinde yer alan touch bar’a akıllı telefon uygulamalarını konumlandırdı.
Bu tasarım başta İngilizce, Fransızca ve İspanyolca olmak üzere 11 farklı dilde yayın yapan 27 tasarım sitesinde ve haber sitesinde haber oldu. Furkan’ın geçen senenin Ağustos’unda tasarladığı Apple MacBook Pro Touch 2018 konsepti, web siteleri tarafından okurlarına “akılalmaz bir Mac klavye” gibi ilgi çekici başlıklarla duyuruldu. Bu internet sitelerinin aralarında Yanko Design, Forbes, Yahoo, Design Taxi, The Next Web ve 9to5Mac gibi önemli platformlar yer alıyor.
“Otomobil tasarımcısı olmak istiyordum. Lise sonda endüstriyel tasarım bölümünü okumam gerektiğini keşfettim.”
Furkan, tasarım merakının ilkokulda iki boyutlu araba çizerek başladığını ve ortaokulda da Photoshop’u kullandığını ifade ederek, yaptığı çizimleri dijitale aktarmaya başlamasının ardından 3 boyutlu animasyon programlarını öğrendiğini anlattı. Sözlerine şu şekilde devam etti:
“Otomobil tasarımcısı olmak istiyordum. Lise sonda endüstriyel tasarım bölümünü okumam gerektiğini keşfettim. Daha sonra da Mimar Sinan Üniversitesi’nin yetenek sınavlarına hazırlandım. O dönemde aynı zamanda çalıştığım için ilk 2 yıl olmadı, üçüncü yıl okula girdim.”
“Şu an çok küçük bir touch bar var. Bunu daha iyi hale, daha büyük bir hale nasıl getirebilirim diye düşündüm.”
Apple’ın MacBook Pro’larda uygulamadığı touch bar’ları, “Bunları nasıl bir tasarımla daha özgün kılabilirim?” şeklinde düşünerek yaptığı çalışmasını anlattı ve şunları ekledi:
“Yeni özellikler eklesem nasıl olur diye düşündüm. Mesela, şu an çok küçük bir touch bar var. Sadece ses açma kapama ya da kapatma gibi şeyler yapılabiliyor. Bunu daha iyi hale, daha büyük bir hale nasıl getirebilirim diye düşündüm. Bilgisayarda çalışırken telefonla da ilgilenmemiz gerekebiliyor. Hem bilgisayarla hem telefonla uğraşmamak için klavyelerin üzerinden, dokunmatik klavyenin üzerinden nasıl telefondaki uygulamalara erişebileceğimizi düşündüm. Klavyede yazarken ekrandan projemizi kapatmadan, klavyenin üstünden Instagram gibi sosyal medya hesaplarımızı kullanabilmeyi öngördüm.”
“Arkadaşlarıma Apple yapmış gibi ilettim, beğenip beğenmediklerini sordum”
Genç tasarımcı Furkan bu çalışmayı 2 günde tamamlamış ve çalışmayı önce kendi sosyal medya hesabından paylaşmış. Sonra da çalışmayı yakın arkadaşlarıyla paylaşıp “Bunu Apple yapmış, sizce nasıl olmuş?” sorusunu sormuş ve tepkileri ölçmüş.
Yakın çevresinden “tam not” almasının ardından bunu, dünyaca ünlü teknoloji tasarım blogu Yanko Design’a gönderdiğini, blogun da bunu takipçileriyle paylaştığını anlattı.
“Konsept çalışmalarımdaki asıl amaç markalara ilham vermek, var olan bir şeyin gelişmiş bir versiyonunu tasarlayıp nasıl kullanılabileceğini göstermek.
Bir tasarımcı olarak insanların yaygın olarak kullandığı cihazları üreten tasarımcılara alternatif önerdiğini ifade eden Kasap, “Konsept çalışmalarımdaki asıl amaç markalara ilham vermek, var olan bir şeyin gelişmiş bir versiyonunu tasarlayıp nasıl kullanılabileceğini göstermek.” dedi.
Kasap, projenin ardından çeşitli iş birliği talepleri aldığını ifade ederek, “Amaç bunu üretmek değil. Bunu üreterek yazılımını yapamam. Amacım fikir vermek, fikrin çalıştığını göstermek. Bunu yapabilecek olan yine Apple’dır.” dedi.
Tasarıma ilgi duyan öğrencilere “uygulama öğrenin” tavsiyesinde bulunan Kasap, projelerin tasarım ihtiyacı için birilerine bağımlı olmamak adına her girişimcinin, tasarım programlarından birini ya da birkaçını öğrenmesi gerektiğini söyledi.
Diğer tasarımlarını görmek isterseniz kendisinin Behance’deki portfolyosuna
buradan⇗ ulaşabilir, sosyal medya hesaplarına aşağıdaki bağlantılardan erişim sağlayabilirsiniz.
Yorumlar (0) Yorum Yap