ALİ KAYASI

ALİ KAYASI
YER :KAHRAMANMARAŞ/ONİKİŞUBAT
BÖLGE :BULUTOĞLU MAHALLESİ KARRUT MEZRASI
MESAFE :KAHRAMANMARAŞ-KAYSERİ KARAYOLUNUN 25. KİLOMETRESİNDE
RAKIM :
COĞRAFİ ÖZELLİĞİ :SARP VE YALÇIN KAYALAR
ULAŞIM ZORLUK DERECESİ :3 (5 ÜZERİNDEN)

Hz. Ali’nin tasavvur edildiği Ali Kayasından Menzelet barajını ve çevrelediği alanın eşsiz büyüsüne kapılacağınız garanti ediyoruz. Yerden yaklaşık 150 metre yüksekte olan bu dik kayanın üzerinde Hz. Ali’nin atının ayak izi olduğu rivayet edilmektedir. Kayanın bıçakla kesilmiş gibi dik olması dağcılar için cazip bir rota haline gelmiştir. Gerek hikayesi gerekse eşsiz manzarasıyla insanın başını döndüren yer gök maviyi bulabileceğiniz bu yer doğrusu görülmeye değer.

Zorlu sayılabilecek dağ yürüyüşü rotasından dolayı bölgeye bir dağcılık kulübü eşliğinde gitmek daha keyif almanızı sağlayacaktır. Ancak ailenizle de kendi imkanlarınızla da gidebilirsiniz.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Menzelet mesire alanından tekne turları düzenlemektedir.

Kısaca Ali Kayasını efsane yapan Hz. Ali tasavvurundan da bahsedelim.

“Efsaneye göre Hz. Ali küffarla savaşa giderken yolu bu sarp ve yalçın kayaya düşer ve burada bir süre mola verir.Sonra kendi adıyla anılan kayanın üzerine geldiğinde, kayanın Güredi Kalesi’yle bitiştiğini ve aynı adı taşıyan Güredi(Tekir) suyunun da yine Ali Kayası tarafından tıkanıp bir gölhaline geldiğini görür. Bu duruma müdahale etmek isteyen Hz. Ali, kılıcı Zülfikar’ı çekip kayaya vurduğunda kaya düz bir şekil alır ve Güredi suyu yol bulup Ceyhan Nehrine karışır.Bu sırada Güredi Kalesi de kılıç darbesinden dolayı yaklaşık 1,5 km. kuzeye uzaklaşır. O sırada kalenin küffarın eline geçtiğini gören Hz. Ali, Düldül’ü şaha kaldırır ve Ali
Kayası’ndan Güredi Kalesi’ne atlayıverir. Kalede çetin bir savaş veren Hz. Ali, kaleyi kısa zamanda teslim alır ve kale kumandanı olan Keşiş’in başını Zülfikar’ın ucuna takıp söz konusu kayaya doğru fırlatır. Keşişin başı kayanın kuzeyyüzüne isabet eder ve başın değdiği kaya parçası derhal oyuluverir.

Söylenceye göre günümüzde “Keyiş/Keşiş”in Oyuğu (deliği)” denilen bu yerdeki beyazlık, Keşişin saçları veya kafatasına ait parçalardır. Ancak kayanın düz ve yerden takriben 150 m. kadar yükseklikte olması dolayısıyla söz konusu
oyuğa ulaşmak pek mümkün değildir.”

Kaynak: KSÜ İlahiyat Fakültesi Dergisi 26 (2015)
Anadolu’da Hz. Ali Tasavvurları: Kahramanmaraş Örneği
Yrd.Doç.Dr. Hamza KARAOĞLAN

https://www.marastayasam.com/ali-kayasi/
Kategoriler: Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/