Ailenizden size doğduğunuz anda bırakılan miraslar vardır. Bilim buna “genetik miras” diyor. Her birimiz, birbirimizden oldukça farklıyız. Kimi özelliklerimizi sonradan, kimilerini ise kalıtsal olarak ediniyoruz. Kalıtsal özelliklerin çoğunun dış görünüşümüzle ve vücudumuzda var olan hastalıklarla ilgisi olduğunu biliyoruz. Peki, günlük yaşamda karşımıza çıkan problemleri veya olayları çözerken yaptıklarımızın, beceri ve kullanım alışkanlıklarımızın genetik mirasla ilgisi olduğunu söylesem?
1) Kahve Tüketim Alışkanlığı
Bilim insanlarının yaptığı araştırmaya göre, kahve tüketiminin az veya çok olması ya da kahveyi seviyor oluşunuz tamamen genlerinizle ilgili. Bilim insanları, bir grup insanı kahveyi çok tüketen ve az tüketen olarak ikiye ayırarak bir çalışma başlattı. Çalışma sonucunda kahveyi az tüketen insanlarda bir gen kümesi keşfettiler. Bu gen kümesi sayesinde kahve emilimi daha yavaş gerçekleşiyor ve bu yüzden de kafein ihtiyaçları diğerlerine göre daha az. Kısacası kahve sevginiz tamamen ailenizden kaynaklı.
2) Popüler Olmak Ya Da Olmamak
Girdiğiniz ortamda dikkat çekip tüm ilgiyi üzerinizde toplamınızın asıl sebebi tamamen siz değilsiniz. Bu özellik de çoğunlukla genlerinizin size kattığı bir miras. Harvard Üniversitesi’ndeki bilim insanlarının yaptığı araştırmaya göre, çok eski çağlarda insan yaşantısının sadece gıda bulma ve tehlikeleri atlatma üzerine olduğu dönemlerde dikkati en çok üzerine çekebilenlerin ve sosyal olanların bu özelliğinin kuşaktan kuşağa aktarmasından kaynaklı.
3) Tembellik
Tüm gün evde yatma ve yatağın güzel bir kahveyle keyfini çıkarmak isteyenlerin harika bir bahanesi var. Canınız tembellik yapmak istediğinde bu bana genlerimin bir mirası diyerek gelen tepkileri savuşturmanız oldukça mümkün. Çünkü, American Journal of Physiology Dergisi’nde yayınlanan makalede bilim insanlarının fareler üzerinde yaptığı bir araştırma yayınlandı. Bu araştırmada, az hareket eden 26 fare ve oldukça hareketli diğer 26 fare iki ayrı gruba alındı. İki ayrı gruptaki fareler kendi aralarında çiftleştikten sonra doğan yavrular incelendi. Fizyolojik olarak hiçbir farkları olmayan farelerin, hareket konusunda kendi grubundaki yetişkin farelerle aynı oldukları tespit edildi.
4) Araç Kullanma Becerisi
Herkes araç kullanabilir mi sorusunun cevabı bilim insanlarından geldi: Herkes araç kullanmayı en iyi şekilde beceremeyebilir. Bilim insanları motor becerilerimizin genlerimizle olan ilgisini incelediler. Çıkan sonuçta ise %30’a sahip olabilecek bir kesimin iyi bir hafıza ve yavaş reflekslere sahip olabileceği belirlendi. Bu tür genetik özellikler ise araç kullanımı ciddi anlamda etkiliyor. Bilim insanlarına göre, kuralları ve sürüş tekniğini ne kadar iyi öğrenseler de bu genetik özellikler sebebiyle araç kullanma konusunda yeterince iyi olamayacak bir grup var.
5) Okul Başarısı
Nature Communications dergisinde yayınlanan bir araştırma makalesine göre, çocukların matematik ve okuma becerilerinin genlerle olan ilişkisi oldukça fazla. Öyle ki, kişinin akademik başarısının %55’i genlerle alakalı. Araştırmaya göre, eğer ebeveynleriniz akademik olarak yüksek performans gösterdiyse sizin başarınızın çoğu da onların başarısıyla ilgili. Fakat yine de akademik başarı için birçok ölçüt ve özelliği de kişisel olarak sizin barındırdığınızı unutmayarak yola devam etmelisiniz.
Yorumlar (0) Yorum Yap