7 Adımda Karar Verme Sürecinizi Yönetin

Her gün uyandığınız andan itibaren; o gün ne giyeceğinize dair yapacağınız seçim, saate göre okula giderken tercih edilecek vasıta, piyasaya süreceğiniz ürünle ilgili finansal tercihler gibi hem basit hem komplike birçok kararla karşı karşıya geliyorsunuz.

Hayat akışında otomatik pilota aldığınız seçimleriniz dışında bazen çok daha kritik kararlar vermeniz gereken bir noktada olabilirsiniz. İşte tam da o noktadayken alacağınız kararı iyileştirebilmek adına göz önünde bulundurmanız gereken faktörlerden bahsedelim.


1) Dikkatinizi alacağınız karardan uzaklaştırın.

Yapılan bilimsel araştırmalara göre alacağınız bir karar, çözmeniz gereken bir sorun veya ilhamın sizi terk ettiği bir anda yetiştirmeniz gereken bir işiniz varsa odağınızdaki o noktadan uzaklaşıp daha sonra geri dönmek size çok daha sağlıklı ve taze bir bakış açısı kazandırıyor. Kısacası, bu noktada bilinçli bir efor sarf etmeye odaklanmak o konu üzerinde düşünebilme kapasitenizle beraber belli bir noktadan sonra motivasyonunuzu da düşürecektir.


2) Deneyimlerinizi doğru okuyun ve gerekli filtrelerden geçirin.

Tecrübeleriniz bazı cevaplar barındırıyor olsa da geleceğe yönelik şekil vereceğiniz yolu sadece bunlara dayandırmak da çok sağlıklı bir yol değil. İnsanoğlunun doğasında var olan “doğrulama eğilimi” yüzünden deneyiminizi yanlı bir bakış açısıyla ele alırsanız o noktada kendinizi aldatmış olursunuz. Deneyimlerinizi hem doğrulayın hem de çürütün. Zihninizde geçmişe değil geleceğe gidin, işlerin ters gitmiş olduğunu düşünün ve hangi faktörün bu sonucu doğurduğunu irdeleyin.


3) Kaybolan diğer seçenek hakkında derinlemesine düşünün.

Başa çıkmanız gereken kararla ilgili hala ne yapacağınızı bilmediğiniz ve muhtemelen bu süreçte kendinizi en çaresiz hissettiğiniz o dönem gri bölge diye tabir ediliyor. Bu noktada sahip olduğunuz tüm seçeneklerin getireceği en net sonuçları gerçekçi ve objektif bir bakış açısıyla değerlendirmeniz gerekiyor. Gri bölgedeyken bu değerlendirmeyi doğru yapabilmek için; acele etmeden sakince düşünmeniz, toplayabildiğiniz kadar veri toplayıp analiz etmeniz, seçenekler ve doğuracağı sonuçları şema halinde kağıda dökmeniz size yardımcı olacaktır.


4) Alacağınız kararın kısa vadeli değil uzun vadeli sonuçlarını baz alın.

Sigarayı bırakmak, düzenli spora gitmek, derslerinize günü gününe çalışmak gibi hayatınıza dair size fayda sağlayacağını düşündüğünüz kararlar almak istiyor olabilirsiniz. Genelde bu kararların uygulanamayışı, kararların pozitif etkilerinin belli bir zaman sonra ortaya çıkacak olmasındandır. Arkadaşlarınızla birlikteyken spora gitmek veya ders çalışmak için yanlarından kalkmak o an cazip gelmiyor olabilir fakat kararınızın arkasında durmak istiyorsanız uzun vadede elde edeceğiniz faydaları düşünmeniz gerekmektedir.


5) Eyleme yönelik ön yargıları ortadan kaldırın, karar vermeye istekli olun.

Seçim aşamasındayken duruma iç perspektifinizden bakmak kişiliğinize göre ya fazla iyimser ya da çok karamsar bir tablo çizmenize neden olabilir. Bu noktada ön yargılara teslim olmamak için daha geniş aralıklarla üç tahminde bulunun ki aklınızda yalnızca en iyi ya da en kötü sonuca doğru bir eğilim oluşmasın. Buna ek olarak vereceğiniz kararı bir zorunluluk veya bir yükmüş gibi düşünmek yerine daha iyi bir yol çizerken atacağınız bir adım olarak görmek de sizi daha istekli kılacaktır.


6) Vereceğiniz karar doğrultusunda varmak istediğiniz hedefi doğru belirleyin.

Gerçekçilikten çok uzaklaşmamak adına belirtmek isterim ki her zaman tüm hedefleri karşılayan tek bir yol yoktur fakat o yola en yakın optimum rotayı oluşturabilmeniz mümkündür. Hedeflerinizi ortaya koymak, karar alırken daha iyi organize olmanızı sağlar fakat dar bir amaç kümesiyle yola çıkmayın. Hedeflerinizi net bir şekilde belirledikten sonraki aşamada gerekirse tavsiye almaktan çekinmeyin.


7) Kafanızda her zaman yedek bir plan şekillendirin.

İyice analiz ettiniz, enine boyuna düşündünüz, tavsiye de aldınız, iç sesinize de kulak verdiniz fakat işler yine de planlandığı gibi gitmeyebilir. Bu durumla her zaman karşı karşıya kalabileceğinizi varsayarak karar verme aşamasındayken kendinize yedek bir plan oluşturmanın trafiğe çıkarken emniyet kemerinizi takmak kadar önemli olduğunu unutmayın. Böylece hatalı bir karar aldığınızı düşündüğünüzde hemen endişeye kapılıp karamsarlığa düşmenizi de engelleyebilirsiniz. Sonuç olarak alternatif yollar üretmeyi alışkanlık haline getirmeniz size her aşamada farklı bir çıkış yolu sunacaktır.

facebook-paylas2 new-twitter-paylas2

Kategoriler: Gelişim, Psikoloji, Strateji

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version