Şehrin kalabalığından kaçıp küçük bir şehre yerleşsek. Kendimiz eker biçeriz, bir de koyun bakarız. Tertemiz havada doğal bir yaşam süreriz.
Kalabalıklaşan şehirler gün geçtikçe yaşanmaz hale geliyor. Balkondan baktığınızda gökyüzünü görebiliyor musunuz? Peki, ya geceleri yıldızları seçebiliyor musunuz? Şehirler fırsatlarla ve yeniliklerle dolu yaşam alanı olarak görülebilirler. Ancak temiz havanın ve doğanın içinde de fırsatlar var. Örneğin yılda 50 koyun ile zengin olabilirsiniz. Çalışmadan zengin olabileceğiniz bir fırsattan söz etmiyorum ancak değerlendirirseniz zengin olabilirsiniz. Gelin birlikte bakalım.
Veteriner hekim Yasin Eymen Çelik sosyal medyada platformlarında kendi deneyimlerini paylaşıyor. Bu gelir-gider mali hesaplamalar da kendisine ait.
Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi mezunu olan Yasin Eymen Çelik bilinçli hayvancılık yapmak isteyenler için kendi deneyimlerini ve bilgisini çeşitli platformlarda anlatıyor.
Evet, sıra geldi hesap yapmaya!
Yapmamız gereken ilk şey 50 damızlık koyun almak. Şimdi ortalama bir hesap yaparsak bir Karacabey damızlık koyununun ücreti 1.800 lira ile 2.200 lira arasında değişiklik gösterebiliyor. Ortalama bir hesap yapacağımız için bir Karacabey damızlık koyununu 2.000 liraya aldığımızı varsayarak başlıyoruz hesaba. Bu durumda 100.000 lira ile 50 adet damızlık koyun alabiliyoruz.
Peki, bu hayvanlara nerede bakacağız?
50 adet koyunumuzu aldık ama bu hayvanlara bakabilmek için bir de küçükbaş damına ihtiyacımız var. Dam için çok farklı seçenekler var. Ancak başlangıç için en ideali ve ucuz olanı çadır. 50 koyunumuz ve sonrasında kuzularımız için ortalama 125 metrekare bir alan yeterli. Peki, çadır için ne kadar harcamamız gerekir? 1 metrekare alan için kullanacağımız çadırın ortalama fiyatı 130 lira tutuyor. Bu durumda 125 metrekarelik alanımız için 16.250 liralık çadıra ihtiyacımız olacak.
Koyunların beslenmesi için ihtiyacımız olan yemlik, suluk ve otluk.
Koyunların beslenebilmesi ve su içebilmesi için her birinin ayrı ayrı kullanabileceği yemlik, suluk ve otluğa ihtiyacımız var. Bunların da ilk etapta ortalama maliyeti 4.000 ila 5.000 lira arasında tutuyor. Ancak unutmayın, bu harcama uzun yıllar boyunca kullanacağınız ekipmanlar için olacak. Bir defa aldıktan sonra yıllarca bir daha bu ürünler için para harcamanız gerekmeyecek.
Bu maliyeti de eklediğimizde aşağı yukarı 120.000 lira ile bu işe başlayabiliyoruz.
120.000 lira harcadık. Peki, nasıl kazanacağız?
İlk etapta aldığımız 50 Karacabey koyunlarımızdan doğan kuzuları satarak bir gelir elde etmeye başlayacağız. Karacabey koyunlarının döl verimi %145 civarında olduğu için düzgün koşullar sağlandığında sayıları her geçen gün artacak.
5 aylık gebelik sürecinden sonra kuzulara yaklaşık 3 ay anneleri bakıyor.
Bir koyunun gebelik ve yavrusuna bakma süreci toplam 8 sürüyor. Yani 2 senede bir koyun toplam 3 kere doğum yapabiliyor.
Her koyunun yılda 1 yavru verdiği senaryoda 2 yılda toplam 150 kuzumuz oluyor.
Her koyunun 1 yavru verdiği senaryoyu düşündük ancak bu koyunların ikiz doğurma oranı %50. Yani bazı doğumlar ikiz olabilir ve beklediğimizin üstünde kuzumuz olabilir. Doğum kadar ölümün de olası olduğunu unutmadan şu oranı da verelim: Eğer salgın gibi bir durum olmazsa kuzuların ölüm oranı %10.
Doğumu ve ölümü birlikte düşünerek tekrar hesapladığımızda 1 yılın sonunda kuzu sayımız ortalama 100 oluyor. 100 koyunun getireceği kazanç ise 200.000 lira.
Tabi ki bu 200.000 liranın hepsi kar olarak elimizde kalmayacak. Elektrik, su, ısınma vb. giderleri ve yanımızda çalıştırdığımız personele verdiğimiz payı hesapladığımızda ise yıllık giderimiz ortalama 144.000 lira civarında oluyor.
Aylık ne kadar kazanacağız?
İlk senaryoya göre yanınızda personel çalıştırıp, dam olarak da çadır kullandığımız durumda aylık ortalama kazancımız 4.600 lira civarında olacaktır.
Koyunlara merada bakayım, otlatmaya çıkarırım derseniz aylık kazancınız ortalama 6.350 lira olacaktır.
Benim yanımda birini çalıştırmama gerek yok tek başıma tüm bakımı üstlenirim derseniz, aylık ortalama 10.350 lira kazancınız olacaktır.
Kuzuları satamaz ve kasaba yollamak zorunda kalırsanız…
Hep en iyi senaryodan bahsettik. Bu işin bir de üzücü kısmı var. Eğer kuzuları satamaz ve kasaba yollamak zorunda kalırsanız o zaman 1.100 liraya satabileceksiniz. Bu da aylık kazancınızın 2.850 liraya düşmesi anlamına geliyor.
Tüm bunları bir de veteriner hekim Yasin Eymen Çelik’in ağzından dinlemek isterseniz:
This post is also available in: English
Yorumlar (0) Yorum Yap