Tatil Depresyonu Nedir? Tatil Depresyonuyla Başa Çıkmanın 9 Yolu

Arzu Dokuzoğlu

Arzu Dokuzoğlu

İTÜ-Kimya Müh.

Tatil zamanı geldiğinde hissedilen boşluk duygusunu ve can sıkıntısını bilirsiniz. Yoğun bir maratonun ardından bir anda boş kalınca düzenimiz bozulur, ne yapacağımızı bilemez ve umutsuzluğa kapılırız. Tatil depresyonu adı verilen bu durum, baş ağrısı, stres, uykusuzluk gibi olumsuz etkiler de yaratabilir.

Tatilde depresyona girmeyi hiçbirimiz istemeyiz. Tatiller, dinlenmemiz, huzur bulmamız ve güçlü bir şekilde toparlanmamız için vardır. Hazır yaz tatili de yaklaşmışken tatilde depresyon ve stresle nasıl başa çıkacağımızın yollarına bakalım:


1) Kendinizi yormayın.

Tatilin tadını çıkarmak gerekiyor. Yüz kişilik bir partiye ev sahipliği yapıyor olsanız bile, eğlenmenin bir yolunu bulmalısınız. Günün sonunda hissettiğiniz tek şey yorgunluk ise, bu yorgunluğu takip eden şey depresyon olacaktır.

Yılın en güzel zamanlarında gevşeyin, tadını çıkarın ve herhangi bir stresin veya kaygının sizi etkilemesine izin vermeyin.

2) Beklentilerinizde aşırıya kaçmayın.

Canlandırıcı ve stressiz bir tatil geçirmenin anahtarı, beklentilerinizi en aza indirmektir. Her şeyin mükemmel olmasını beklemeyin ve işler tam olarak planladığınız gibi gitmezse de çıldırmamaya çalışın.


3) İnsan detoksu stratejisini deneyin.

“Okul ne zaman bitecek?”, “Ne kadar kazanıyorsun?” gibi sorulardan bıktıysanız böyle insanlarla tatilinizi mahvetmek zorunda değilsiniz. Planlarınızı bu tip insanlarla vakit geçirmeyecek şekilde yaparsanız kendinizi daha rahat hissedersiniz.

Modunuzu düşüren, sizi rahatsız hissettiren ve küçük düşüren insanları hayatınızdan çıkarmayı deneyebilirsiniz. Tatil depresyonunun önemli nedenlerinden biri de dar görüşlü insanlar ile aranızda olan çatışmalar ve mücadelelerdir.


4) Eğlencelerden uzak kalmayın.

Konfor alanımızdan çıkmak zor olduğu için sık sık kendimizi izole etme eğiliminde oluyoruz. Uzun vadede istikrarlı bir şekilde izole olduğumuzda tatil depresyonu ortaya çıkıyor ve kendimizi dışlanmış gibi hissediyoruz.

Şenliklere, festivallere, eğlencelere katılın. Konserlere gidin. İnsanlarla tanışın. Bunları istemiyorsanız da sevdiğiniz bir kafe veya kitabevine gidin. Kısa bir konuşma veya bir tebessüm bile ruh halinizi yükseltecektir. Tenhanın görüntüsü ne kadar sıcak ve rahat olursa olsun, kendinizi dışlamayın.


5) Bütçenizi takip altında tutun.

Dışarı adım atmadan önce kendinizi kontrol edin. Bir tatil her zaman aşırı harcama, ardından finansal kaygılar ve tatil depresyonu ile birlikte gelir.

Stres ve finansal sorunları önlemek için kendinize bütçe planlaması yapın, bu plana bağlı kalın ve tatiliniz boyunca gelir ve giderlerinizin hesabını tutun.


6) Tatil sonrası depresyonu için kendinize destek olun.

Keyifli bir tatil sonrası, günlük yaşama geri dönmek zorlayıcı ve moral bozucu olabilir. Bunu aşmak için günlük hayata dönüşünüzü yavaşlatın, uzun akşam yürüyüşleri yapın, tatil sonrasında mavilikleri hayatınızdan hemen çıkarmayın. Kendinizi bir anda strese sokmayın. Sizi sakinleştirecek ve tatilde hissettirecek aktivitelere bir süre daha devam edin.


7) Geçmişteki tatillerinizin yasını tutmayın.

Hayatta birçok dönemden geçeriz ve geleneklerimiz, alışkanlıklarımız, çevremizdeki insanlar değişir. Eğer tatillerde geçmişe özlem duyuyorsanız bu da sizde tatil depresyonuna neden olacaktır. Yeni gelenekleri yaratarak bundan kaçınabilirsiniz. Sonuçta tatilinizin nasıl olması gerektiği konusunda kurallar yoktur, tamamen sizin isteğinize göre şekillenir.

Bulunduğunuz yerde olmak istemiyorsanız, hiç gitmediğiniz bir yere gidin. Daha önce hiç izlemediğiniz bir filmi izleyin. Tiyatroya gidin. Kendi tatilinizi kendiniz yaratın.


8) Eski dostlarınıza ve yakınlarınıza zaman ayırın.

Yaşımız ilerledikçe çevremiz değişmeye başlar. Ve hayatın karmaşasında eski dostlarımıza ve yakınlarımıza aynı ilgiyi gösteremeyiz. Tatiller bunu düzeltmek için güzel bir fırsattır.

Eski bir dostunuzu veya uzun zamandır görmediğiniz bir akrabanızı arayıp hâl hatır sormayı deneyin. Hatta bir kahve içmek, eskiyi hatırlamak ve tanıdığınız birinin yanında hissettiğiniz rahatlığı tekrar hissetmek size iyi gelecektir.


9) Yapmak isteyip zaman bulamadığınız aktivitelere zaman ayırın.

Bir dil öğrenmek, vizyondaki tüm filmleri izlemek, şehrinizdeki müzeleri gezmek gibi yoğunluk içinde zaman bulamadığınız aktiviteleri sıralayıp kendinize göre bir liste hazırlayın. Bu listeyi uygulamak hem sizi tatmin edecek hem de kendiniz için bir şeyler yapmış olacaksınız. Kendinizi ne kadar meşgul ederseniz depresyondan o kadar uzak kalırsınız.
Kategoriler: Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/