10 Temel Bileşeniyle Tasarıma Genel Bakış

Hatice Dirgen

Hatice Dirgen

Editör @ceotudent

Tasarlamak, iyi bir fikirden ya da esinlenmekten öte, bir öznenin esaslarını anlamaktır. Yıllar boyunca tasarımın ince ayrıntılarına inerek eğitim almak ve bu sürecin sonunda başarılı olmanız için çeşitli yollar açılsa da, bir projeye başlamadan evvel her tasarımcının bilmesi gereken birkaç basit ve kullanışlı unsur bulunmaktadır. Kişisel bloglara sahip olan amatörler ya da tasarımcılığa hobi olarak yaklaşan ve profesyonel görünümlü çalışmalar ortaya koyanlar ve bu işten bir şekilde para kazanmak isteyen herkesin bilmesi gereken şeylerden bahsediyoruz.

1) Çizgi

Tasarımın birincil ve en basit unsuru çizgilerdir. Eskiz yaparken çizgi çekmek kurşun kaleminizin vuruşunu ifade ederken, grafik tasarımda ise çizgi iki tane noktanın birleşmesinden oluşur. Çizgiler boşlukları ayırmada ve gözleri spesifik bir bölgeye çekmede işe yararlar. Örneğin; bir derginin içerikleri ayrıştırmak için çizgileri nasıl kullandığına, başlıklarda ve yan panellerdeki düzene göz atın, neden bahsettiğimizi anlayacaksınız.

Çizgi dediğimizde aklımıza gelen bilindik çizgi örnekleri aşağıdaki gibidir;


2) Renk

Renk, tasarımın en göz önünde olan unsurlarından biridir. Hem kullanıcı tarafından hem de tasarımcı tarafından bakıldığında da göz önündedir. Tek başına bir arka plan olarak durabilir ya da diğer ögelerin üzerine uygulanabilir. Örneğin; çizgiler, şekiller, desenler ve tipografi renklendirilebilen ögelerdir. Renkler parçalarla birleşerek bir ruh hali yaratırlar ve bu sayede marka hakkında bir hikaye anlatmaya soyunurlar. Her renk farklı bir şey söylerken kombinasyonlarla bu etkiyi başkalaştırmak olasıdır.


3) Şekil

Şekiller, geometrik de olsa organik de olsa ilgi çekmeyi iyi bilirler. Şekiller, çizgi ve renkler ile sınırlandırılırlar ve sayfanın ya da tasarımın belirli bir kısmının vurgulanması için kullanılırlar. En nihayetinde her şeyin bir şekli vardır. Bu yüzden tasarımınızdaki tüm elementlerin nasıl şekiller yarattığına ve bunların birbirleriyle nasıl etkileşime geçtiğine her zaman kafa yormalısınız.


4) Boşluk

Olumsuz boşluklar, çalışmanın en yanlış anlaşılan ve en az kullanılan yanlarından biridir. Site üzerinde boş bırakılan kısımlar, ister beyaz ister farklı bir renkte olsun tasarımdaki büyük resme hizmet ederler. Olumsuz boşlukları, diğer ögeler gibi şekil şekil oluştururken kullanın.


5) Doku

Çalışmanız üzerinde hiç dokunulmayacak bir parçaya doku uygulamak tasarım adına genel yargının karşısında yer alır. Ancak web siteleri ve grafik tasarım ekran üzerindeki dokuların nasıl göründüğüne ve izlenim bıraktığına dayanır. Dokulara yer vererek tasarımınızı üçüncü boyuta taşıyabilir ve sarmal bir dünya inşa edebilirsiniz.


6) Tipografi

Belki de grafik ve web tasarımda en önemli parça tipografidir. Renk, doku ve şekiller gibi kullandığınız font’lar da okuyucunuza ne kadar özel bir çevrimiçi dergi, oyuncu bir yemek blog’u ya da klasik çaydanlık dükkanı olduğunuzu anlatmaya yarar. Kelimeler kadar stilleri de oldukça önemlidir.


7) Ölçek/Boyut

Tasarımınıza ilgi çekmek ve çalışmanızı vurgulamak için ölçek ve boyutlarla oynayın. Benzer boyutta ögelerle döşenmiş simetrik bir web sitesi ne kadar da sıkıcı olurdu değil mi? Ama burada da çeşitlilik ihtimali içerikle alakalıdır. Ustaca yapılmış değişiklikler profesyonel içeriğe uyarken, cüretkar ölçeklemeler de yaratıcı girişimlerle örtüşmektedir.


8) Baskınlık ve Vurgu

Bir noktayı diğerinin yerine vurgulamak söz konusu olabilir. Ancak vurgu ögesi; aslında bir obje, renk ya da stilin bir diğerine, kontrast duygusunu yaratma amacıyla hükmetmesi anlamına gelir.. Kontrast merak uyandırır ve bir odak noktası yaratır.


9) Denge

Dengeyi öğrenmek için gidebileceğiniz iki okul vardır: simetri ve asimetri. Çoğu tasarımcı, sanatçı ve yaratıcı kişilik, asimetriyi göz yakalayan doğasından ötürü tercih etse de simetrinin de kendine ait bir yeri vardır. Zaman zaman…


10) Ahenk

Ahenk, Grafik Tasarımın Ögeleri kitabının yazarı Alex White’a göre grafik tasarımın asıl amacıdır. Yani ne kadar önemli olduğunu bilmelisiniz. Ahenk, tasarımınızdaki her ögenin birbiriyle uyumlu bir şekilde çalışmasıdır. Hiçbir şey lüzumsuz ve fazla olmamalıdır. İyi tasarım, yeterli ve abartısız olmalıdır. Projenizi tamamlamadan önce her detayın birbirine uyum sağlamış olduğuna dikkat etmelisiniz.

Çevrimiçi olsun ya da olmasın, güzel tasarımlar yapmak için uymamız gereken onlarca ve yüzlerce kural ve çok daha fazla prensip vardır. Ama yukarıda açıkladığımız ve infografikle desteklediğimiz bu 10 unsur, yarattığınız şeyin göze hoş gelmesi, profesyonel ve mükemmel olması gibi konularda size yardımcı olacaktır.

Kaynak

facebook-paylas2 new-twitter-paylas2

Kategoriler: Kreatif, Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/